Κροατία: Ο Πρωθυπουργός Plenković συναντήθηκε με τον Ύπατο Εκπρόσωπο στην Β -Ε Christian Schmidt

Κροατία: Ο Πρωθυπουργός Plenković συναντήθηκε με τον Ύπατο Εκπρόσωπο στην Β -Ε Christian Schmidt

Ο πρωθυπουργός της Κροατίας, Andrej Plenkovic, δέχτηκε σήμερα στο Banski drovi  τον Ύπατο Εκπρόσωπο στην Β -Ε, Christian Schmidt, ανακοίνωσε η κυβέρνηση της Κροατίας.

Ο Ύπατος Εκπρόσωπος Schmidt και ο Πρωθυπουργός Plenković αντάλλαξαν απόψεις για τις τρέχουσες πολιτικές τάσεις και εξελίξεις στη Βοσνία-Ερζεγοβίνη και τα Δυτικά Βαλκάνια, με έμφαση στην ευρωατλαντική ολοκλήρωση, τον μεταρρυθμιστικό δρόμο και την οικονομική και κοινωνική ανάπτυξη της Β-Ε. Ο Plenković συνεχάρη τον Schmidt για την ανάληψη των καθηκόντων του ως Ύπατος Εκπρόσωπος και εξέφρασε την υποστήριξή του για το έργο του.

Συζήτησαν επίσης τη διαδικασία αλλαγής του εκλογικού νόμου στη Βοσνία -Ερζεγοβίνη, η οποία απαιτεί την επίτευξη συναίνεσης όλων των πολιτικών συμμετεχόντων το συντομότερο δυνατό.

Ο πρωθυπουργός Plenković ζήτησε αλλαγές στον εκλογικό νόμο προκειμένου να διασφαλιστεί η ισότητα και η νόμιμη εκπροσώπηση και των τριών συστατικών λαών στη Β -Ε, ιδίως των Κροατών.

Ο Ύπατος Εκπρόσωπος Schmidt τόνισε την ανάγκη ενίσχυσης της λειτουργικότητας των θεσμών μέσω της αυξημένης συμμετοχής όλων των πολιτικών παραγόντων στη Β -Ε, με την υποστήριξη της διεθνούς κοινότητας. Η λειτουργικότητα, τόνισε, αποτελεί υποχρεωτική προϋπόθεση για να βγει η Β -Ε από τη φάση της διεθνούς εποπτείας και της προόδου στο δρόμο προς την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Ο Plenković είπε ότι σε επίπεδο ΕΕ, η Κροατία είναι ο ισχυρότερος υπέρμαχος της συνέχισης της ευρωπαϊκής πορείας της Β -Ε.

Ο Schmidt ευχαρίστησε τον Plenković για τη δέσμευση και τη στήριξη της Κροατίας στις φιλοδοξίες της Βοσνίας και Ερζεγοβίνης και άλλων γειτονικών χωρών για ένταξη στην ΕΕ./ibna