Β-Ε: Ο Πρόεδρος της Προεδρίας Komšić συναντήθηκε με τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ Guterres

Β-Ε: Ο Πρόεδρος της Προεδρίας Komšić συναντήθηκε με τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ Guterres

Παρά τη διαμαρτυρία του μέλους της Προεδρίας της Β-Ε από τη  Σερβική Δημοκρατία, Milorad Dodik, για τη συμμετοχή του Προέδρου της Προεδρίας Željko Komšić στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ, ο Komšić συναντήθηκε με τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ, Antonio Guterres.

Ο Dodik έστειλε την επιστολή στον Guterres και στη Γενική Συνέλευση εξηγώντας ότι ο Komšić βρίσκεται στη Νέα Υόρκη ως ιδιωτικό πρόσωπο επειδή η Προεδρία δεν συμφώνησε για τη συμμετοχή του. Ζήτησε από την UNGA να μην επιτρέψει στον Komšić να απευθυνθεί στους παγκόσμιους ηγέτες λέγοντας ότι η άδεια θα ήταν «το τελευταίο καρφί στο φέρετρο της Β -Ε».

«Εάν ο Γενικός Γραμματέας αγνοήσει αυτό που αναφέρεται στην επιστολή, τότε δείχνει ότι η ανώτατη ηγεσία του ΟΗΕ ενεπλάκη στη διάλυση της Βοσνίας και Ερζεγοβίνης επειδή αγνόησε το Σύνταγμα και τη διαδικασία της Β-Ε. Αυτό το ταξίδι στη Νέα Υόρκη συζητήθηκε σε προηγούμενη σύνοδο της Προεδρίας και δεν έλαβε έγκριση», δήλωσε ο Dodik.

Ωστόσο, την παραμονή της 76ης συνόδου της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών (ΟΗΕ) ο Komšić συναντήθηκε με τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ, Antonio Guterres.

Κατά τη διάρκεια των συνομιλιών, ο Komšić εξήγησε τη θέση του κράτους της Βοσνίας και Ερζεγοβίνης στο πλαίσιο της ευρωατλαντικής ολοκλήρωσης, αναφέροντας τη δυναμική των μεταρρυθμίσεων στο δρόμο της Βοσνίας και Ερζεγοβίνης προς το ΝΑΤΟ και την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Ο Komšić επεσήμανε ότι «οι γειτονικές χώρες που είχαν εμπλακεί ενεργά στη σύγκρουση κατά τη διάρκεια του πολέμου στη Βοσνία -Ερζεγοβίνη, πραγματοποιώντας επιθετικότητα κατά της διεθνώς αναγνωρισμένης Δημοκρατίας της Βοσνίας και Ερζεγοβίνης, εξακολουθούν, δυστυχώς, να θεωρούν τη Βοσνία -Ερζεγοβίνη ως λάφυρο πολέμου».

Δήλωσε ότι στη Βοσνία -Ερζεγοβίνη, δηλαδή στη Σερβική Δημοκρατία (RS), υπάρχει πολιτική αντίθεση στο νόμο που απαγορεύει την άρνηση γενοκτονίας και ότι ένα μέλος της Προεδρίας της Β -Ε από την RS, Milorad Dodik, χρησιμοποιεί την αντίθεση στο νόμο ως μέσο και δικαιολογία για πολιτικούς αποκλεισμούς.

Τόνισε ότι ορισμένες πολιτικές ελίτ στη Βοσνία -Ερζεγοβίνη επιδιώκουν να προωθήσουν την εθνοτική αποκλειστικότητα, η οποία εισάγει διακρίσεις και αντίκειται στα διεθνή και δημοκρατικά πρότυπα ισότητας των πολιτών, και ζήτησε ισχυρότερη υποστήριξη των Ηνωμένων Εθνών για την προστασία των θεμελιωδών ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Σύμφωνα με το δελτίο Τύπου του υπουργικού συμβουλίου του Komšić, κατά τη διάρκεια των συνομιλιών, ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Antonio Guterres τόνισε ότι παρακολουθεί με ιδιαίτερη προσοχή τις πολιτικές εξελίξεις στη Βοσνία-Ερζεγοβίνη και την περιοχή, καθώς και ότι κατανοεί τη σοβαρότητα και την πολυπλοκότητα της τρέχουσας πολιτικής κατάστασης , τονίζοντας ότι τα Ηνωμένα Έθνη θα παραμείνουν προσηλωμένα στην υποστήριξη της Βοσνίας και Ερζεγοβίνης./ibna