Μαυροβούνιο: Το καλάθι της νοικοκυράς στα 659,2 ευρώ τον Αύγουστο

Μαυροβούνιο: Το καλάθι της νοικοκυράς στα 659,2 ευρώ τον Αύγουστο

Η αξία του ελάχιστου καλαθιού καταναλωτή για τον Αύγουστο, σύμφωνα με τα στοιχεία της Στατιστικής Υπηρεσίας του Μαυροβουνίου – Monstat, ανήλθε σε 659,2 ευρώ, δηλαδή 0,3 % περισσότερο από ό, τι τον Ιούλιο.

«Από τη συνολική αξία του ελάχιστου καλαθιού καταναλωτών, οι δαπάνες για τρόφιμα και μη αλκοολούχα ποτά ανήλθαν σε 285,4 ευρώ, δηλαδή κατά ένα τοις εκατό περισσότερο από ό, τι τον Ιούλιο», αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Σύμφωνα με αυτά τα δεδομένα, τον Αύγουστο, μια τετραμελής οικογένεια ξόδεψε 73,3 ευρώ για γάλα, τυρί και αυγά, 61,1 ευρώ για κρέας, 45,6 ευρώ για λαχανικά και 31,7 ευρώ για φρούτα. Τα λιγότερα δαπανήθηκαν για ψάρια (3,8 ευρώ), λάδι και λίπη (8,3 ευρώ) και άλλα τρόφιμα (6,4 ευρώ). Ξόδεψαν 27,3 ευρώ για ψωμί και δημητριακά και 14,5 ευρώ για μη αλκοολούχα ποτά.

Οι στατιστικοί ανέφεραν ότι οι δαπάνες για προϊόντα και υπηρεσίες εκτός τροφίμων ήταν 373,8 ευρώ, μειωμένες κατά 0,3 % σε σχέση με τον Ιούλιο.

Το ελάχιστο καταναλωτικό καλάθι αναφέρεται στην οικιακή κατανάλωση που περιλαμβάνει τρόφιμα και μη τρόφιμα και προϊόντα και υπηρεσίες, η οποία επιτρέπει τη διατήρηση της ζωής και της εργασιακής ικανότητας των μελών του νοικοκυριού.

Το ελάχιστο καλάθι καταναλωτών είναι σύμφωνο με τις ελάχιστες συστάσεις του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) και του Εγχειριδίου Διατροφής του Υπουργείου Γεωργίας των ΗΠΑ (2010 USDA Food Guide 2010) για ελάχιστη θερμιδική πρόσληψη 2.210 θερμίδων ημερησίως ανά άτομο.

«Η αξία του ελάχιστου καλαθιού καταναλωτή βασίζεται σε δεδομένα έρευνας για την κατανάλωση νοικοκυριού και συστάσεις της Παγκόσμιας Τράπεζας (ΠΤ). Η αξία του ελάχιστου καλαθιού καταναλωτή για ένα τετραμελές νοικοκυριό αποτελείται από τα ελάχιστα μηνιαία έξοδα που σχετίζονται με τρόφιμα και μη αλκοολούχα ποτά και προϊόντα και υπηρεσίες μη τροφίμων », δήλωσε ο Monstat.

Οι μέσες τιμές του τρέχοντος μήνα και οι μηνιαίες ποσότητες σε κιλά για ένα τετραμελές νοικοκυριό χρησιμοποιούνται για τον υπολογισμό των ελάχιστων δαπανών που σχετίζονται με τρόφιμα και μη αλκοολούχα ποτά.

Οι δείκτες τιμών καταναλωτή (ΔΤΚ) χρησιμοποιούνται για τον υπολογισμό της αξίας του καλαθιού προϊόντων και υπηρεσιών που δεν προορίζονται για τρόφιμα./ibna