Ο Σλοβένος υπουργός Εξωτερικών Logar  στην άτυπη συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ στη Νέα Υόρκη

Ο Σλοβένος υπουργός Εξωτερικών Logar  στην άτυπη συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ στη Νέα Υόρκη

Στο περιθώριο της 76ης συνόδου της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών στη Νέα Υόρκη στις 20 Σεπτεμβρίου 2021, ο υπουργός Εξωτερικών της Σλοβενίας Anže Logar παρακολούθησε την άτυπη συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ. Πραγματοποίησε επίσης μια σειρά διμερών συναντήσεων, ανακοίνωσε το υπουργικό του συμβούλιο.

Στην άτυπη συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ, οι υπουργοί συζήτησαν την κατάσταση στο Αφγανιστάν και τη συνέχεια της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με ιδιαίτερη έμφαση στην περιφερειακή προσέγγιση και τη συμμετοχή των γειτονικών χωρών του Αφγανιστάν. Ο Υπουργός Logar ζήτησε την εφαρμογή των συμφωνιών από την άτυπη συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ τον Σεπτέμβριο (Gymnich) στη Σλοβενία ​​και μια ενοποιημένη και συντονισμένη προσέγγιση της Ένωσης στο θέμα της διαχείρισης της μετανάστευσης και του ζητήματος παροχής ανθρωπιστικής βοήθειας.

Ο υπουργός Logar πραγματοποίησε επίσης συνομιλίες με την υπουργό Εξωτερικών της Λιβύης Najlo El Mangoush, την υπουργό Εξωτερικών και Διασποράς του Κοσσυφοπεδίου Donika Gërvalla-Schwarz και εκπροσώπους της Αμερικανικής Εβραϊκής Επιτροπής.

Με τον υπουργό της Λιβύης Najlo El Mangoush, ο υπουργός Logar συζήτησε τη διμερή συνεργασία μεταξύ των δύο χωρών, τη συνεργασία σε πολυμερή φόρα και τη Σύνοδο Κορυφής ΕΕ-Αφρικής. Ο υπουργός Logar εξέφρασε την υποστήριξή του για τη διαδικασία σταθεροποίησης στη Λιβύη και τόνισε τις ευκαιρίες στον τομέα της οικονομικής συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών στο μέλλον.

Στη συνομιλία, ο Logar και η Υπουργός Εξωτερικών και Διασποράς της Δημοκρατίας του Κοσσυφοπεδίου, Donika Gërvalla-Schwarz, τόνισαν τις καλές διμερείς σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών και τόνισαν τη σημασία της σταθερότητας της περιοχής. Χαιρέτισαν την περαιτέρω ενίσχυση της οικονομικής συνεργασίας.

Στη συνομιλία με τους εκπροσώπους της Αμερικανικής Εβραϊκής Επιτροπής, η έμφαση δόθηκε κυρίως στην ανταλλαγή απόψεων για την ειρηνευτική διαδικασία στη Μέση Ανατολή και την ενίσχυση των διμερών σχέσεων της Σλοβενίας με το Ισραήλ και τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Ο Υπουργός παρακολούθησε επίσης μια διμερή συνάντηση μεταξύ του Προέδρου Borut Pahor και του Προέδρου της Δημοκρατίας της Κορέας Moon Jae-in. Κατά τη διάρκεια της συνάντησης, ο Πρόεδρος Pahor απένειμε στον Κορεάτη Πρόεδρο τον υψηλότερο κρατικό τίτλο για την εξαιρετική συμβολή του στη συμφιλίωση και την ειρηνική συνύπαρξη στην Κορεατική Χερσόνησο./ibna