Σερβία: Συνεδρίασε το Συμβούλιο Εθνικής Ασφαλείας

Σερβία: Συνεδρίασε το Συμβούλιο Εθνικής Ασφαλείας

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας της Σερβίας, Aleksandar Vučić, προήδρευσε σήμερα συνεδρίασης του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας, μετά την οποία δήλωσε ότι η Σερβία απαιτεί την απόσυρση όλων των στρατευμάτων που εισέβαλαν στο Βόρειο Κοσσυφοπέδιο και Μετόχια, καθώς και την επείγουσα απάντηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης στο ερώτημα εάν υπάρχει η Συμφωνία των Βρυξελλών.

«Σήμερα, το Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας έλαβε αρκετές αποφάσεις, συμπεράσματα, προτάσεις και συστάσεις. Πρώτα απ’ όλα, σύμφωνα με το έργο που έχει το Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας για να εξετάζει πάντα την κατάσταση των αμυντικών ικανοτήτων της Δημοκρατίας της Σερβίας, αναλύσαμε την κατάσταση και την κατάσταση στον Σερβικό Στρατό, το Υπουργείο Εσωτερικών και τη Σερβική Αστυνομία, είδαμε τι είναι απαραίτητο στο μέλλον, ας το κάνουμε για να ενισχύσουμε τις ικανότητές μας, ώστε να μπορέσουμε να δράσουμε ακόμη πιο δυναμικά όσον αφορά την αποτροπή οποιουδήποτε πιθανού επιτιθέμενου στη χώρα μας ή ακόμα πιο έντονα από την άποψη της αποτροπής κάθε απειλής μιας δυναμικής τρομοκρατικής ενέργειας.

Μιλήσαμε για τεχνικά πράγματα που πρέπει να βελτιώσουμε. Είμαι πολύ ικανοποιημένος από την κατάσταση της μάχιμης ετοιμότητας, καθώς και από το ηθικό και το κίνητρο του λαού να βελτιώνουμε πάντα τις ικανότητές μας. Αναμένουμε σημαντικότερο εξοπλισμό του στρατού και της αστυνομίας μας το επόμενο διάστημα, για το οποίο συμφωνήθηκε πολύ καιρό πριν», δήλωσε ο πρόεδρος Vučić, προσθέτοντας ότι η κατάσταση στο Κοσσυφοπέδιο και τα Μετόχια συζητήθηκε, ειδικά μετά την εγκληματική ενέργεια του καθεστώτος της Πρίστινα και η εισβολή στο Βορρά με τεθωρακισμένα οχήματα μεταφοράς προσωπικού και με οχήματα εκτόξευσης νερού.

«Αναλύσαμε την κατάσταση και καταλήξαμε σε συμπεράσματα. Η Σερβία θα συνεχίσει να επιμένει στη διατήρηση της ειρήνης, της πλήρους σταθερότητας και της ασφάλειας, αλλά και της πλήρους ασφάλειας του σερβικού λαού στο Κοσσυφοπέδιο και τα Μετόχια. Θεωρούμε ακατάλληλες τις δηλώσεις στις οποίες το Βελιγράδι και η Πρίστινα εξισώνονται και η ευθύνη μετατίθεται και στις δύο πλευρές. «Η Σερβία είναι πάντα έτοιμη να συνεχίσει τον διάλογο στις Βρυξέλλες, αλλά δεν θα δεχτεί λύσεις που επιβάλλονται από μονομερείς εγκληματικές ενέργειες», δήλωσε ο Πρόεδρος Vučić, προσθέτοντας ότι το Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας επιδιώκει μια άμεση απάντηση από την Ευρωπαϊκή Ένωση στο ερώτημα εάν η Συμφωνία των Βρυξελλών υφίσταται ή όχι στις νομικές συναλλαγές, καθώς και πότε θα σχηματιστεί η Ένωση Σερβικών Δήμων (ZSO), που αποτελεί τον πυρήνα αυτής της συμφωνίας. Είπε ότι σήμερα το πρωί συνομίλησε με τους πρέσβεις των χωρών του Quint για το πώς πρέπει να μοιάζει μια «δήθεν συμβιβαστική λύση».

«Απέρριψα αυτήν τη λύση επειδή δεν είναι συμβιβασμός, αλλά λύση που θα ταπείνωνε τη Σερβία. Είναι μια λύση με την οποία θα ξεχάσουν το 70 τοις εκατό των προθέσεων των Αλβανών στη διοικητική γραμμή, αλλά θα εισάγουν 20 έως 30 τοις εκατό άλλων μέτρων. Πήρα τη συγκατάθεση του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας. Το απέρριψα επειδή βαρέθηκα την πολιτική της τελικής πράξης. Δεν μπορείτε να μιλήσετε με τη Σερβία έτσι», δήλωσε ο πρόεδρος Vučić, τονίζοντας ότι η απόσυρση όλων των στρατευμάτων από το Βόρειο Κοσσυφοπέδιο και τα Μετόχια είναι η μόνη λύση.

«Επιστρέψτε στην προηγούμενη κατάσταση και μετά πηγαίνουμε στις Βρυξέλλες για να μιλήσουμε για όλα», δήλωσε ο πρόεδρος Vučić, προσθέτοντας ότι η Σερβία είναι πάντα έτοιμη να μιλήσει. Είπε επίσης ότι η Σερβία καλεί την Ευρωπαϊκή Ένωση, τη Μεγάλη Βρετανία και τις Ηνωμένες Πολιτείες να επηρεάσουν την Πρίστινα για να ακυρώσει την παράνομη ετυμηγορία κατά του Ivan Todosjevic.

«Θεωρούμε ότι είναι ο επόμενος πιθανός λόγος για τη μεγάλη κρίση, ίσως ο μεγαλύτερος μέχρι τώρα», τόνισε ο Πρόεδρος Vučić και εξήγησε ότι η ετυμηγορία παραβίασε ευθέως τη Συμφωνία των Βρυξελλών, επειδή θα έπρεπε να υπήρχαν δύο Σέρβοι και ένας Αλβανός στην επιτροπή, αλλά ποτέ δεν υπήρξε τέτοιο πάνελ καθώς δεν σχηματίστηκε καν.

«Ή η Πρίστινα θα ανακαλέσει αυτήν την ετυμηγορία, ή καταλάβαμε καλά ότι η Πρίστινα έχει την υποστήριξη για τη μετανάστευση των Σέρβων και των σερβικών οικογενειών και θα αντιδράσουμε διαφορετικά και ανάλογα», δήλωσε ο Πρόεδρος Vučić. Ανακοίνωσε ότι τις επόμενες ημέρες θα εξεταστούν πιθανά πρόσθετα μέτρα, τα οποία η Σερβία θα εφαρμόσει προκειμένου να προστατεύσει τον λαό και την κυριαρχία της.

«Θέλουμε να δείξουμε καλή θέληση και να αφήσουμε χρόνο σε ορισμένους στην Πρίστινα να αλλάξουν τις κακές αποφάσεις τους. Εάν δεν το θέλουν, θα λάβουμε μέτρα για την προστασία των συμφερόντων της Δημοκρατίας της Σερβίας, και ενημέρωσα τα μέλη της Quint και τους εκπροσώπους της ΕΕ,» είπε ο Πρόεδρος Vučić και επανέλαβε ότι δεν θα δεχτούμε την πολιτική της ολοκληρωμένης πράξης.

Να μειωθούν οι εντάσεις ζητάει ο Lajcak.

Ο Ειδικός Εκπρόσωπος της ΕΕ για τον διάλογο Βελιγραδίου-Πρίστινα, Miroslav Lajcak, δήλωσε ότι ανησυχεί για την κατάσταση στο βόρειο Κοσσυφοπέδιο και τα Μετόχια και ζήτησε άμεση χαλάρωση των εντάσεων.

«Είναι σημαντικό να μειωθούν οι εντάσεις, να αποκατασταθεί μια ειρηνική ατμόσφαιρα και να επιτραπεί η ελευθερία κινήσεων» δήλωσε ο Lajcak στο λογαριασμό του στο Twitter.

Ο Lajcak, ο οποίος επισκέπτεται το Βελιγράδι, τονίζει ότι συζήτησε την κατάσταση στο βόρειο Κοσσυφοπέδιο και τα Μετόχια με πρέσβεις της ΕΕ./ibna