Οι δημόσιοι υπάλληλοι της Β -Ε διαμαρτυρήθηκαν στο Σεράγεβο

Οι δημόσιοι υπάλληλοι της Β -Ε διαμαρτυρήθηκαν στο Σεράγεβο

Το Ανεξάρτητο Συνδικάτο Δημοσίων Υπαλλήλων και Υπαλλήλων στα Ιδρύματα της Β -Ε οργάνωσε τη Δευτέρα διαμαρτυρία μπροστά στο κτήριο του Κοινοβουλίου της Β -Ε προκειμένου να επισημάνει ότι ο κρατικός προϋπολογισμός δεν έχει εγκριθεί και δεν έχει υπογραφεί συλλογική σύμβαση εργασίας. Όπως είπαν, αυτή η κατάσταση θέτει σε άμεσο κίνδυνο τη ζωή των δημόσιων υπαλλήλων σε επίπεδο Κίνας.

Ο πρώτος άνδρας του Συνδικάτου, Salih Karčić, είπε ότι οι διαδηλώσεις πραγματοποιούνται κυρίως για την ενημέρωση του κοινού για όσα συμβαίνουν στα κρατικά ιδρύματα, τα οποία υποστήριξε ότι «καταστρέφονται» προκειμένου να ενισχυθούν δύο οντότητες στη Β -Ε, η Ομοσπονδία Β -Ε και Σερβική Δημοκρατία.

«Στέλνουμε τα μηνύματά μας στον εργοδότη μας – το Συμβούλιο των Υπουργών, στους βουλευτές μας τα τελευταία πέντε έως επτά χρόνια και κάναμε συναντήσεις, αλλά τίποτα από αυτά δεν έχει σημασία για αυτούς. Όταν φτάσουμε σε μια κατάσταση όπου η ύπαρξή μας κινδυνεύει και δεν προστατευόμαστε νομικά επειδή δεν έχουμε υπογεγραμμένη συλλογική σύμβαση, δεν έχουμε άλλη επιλογή από το να οργανωθούμε ως συνδικάτο και να βγούμε να διαμαρτυρηθούμε και ελπίζουμε ότι με κάποιο τρόπο θα πιέσουμε κόμματα να αλλάξουν κάτι », τόνισε ο Karčić.

Δεδομένου ότι οι δημόσιοι υπάλληλοι κρατικού επιπέδου της Β-Ε δεν διαθέτουν συλλογική σύμβαση, είναι νομικά απροστάτευτοι ως συνδικάτο, κάτι που ο Karčić περιέγραψε ως μοναδική περίπτωση στην Ευρώπη.

Σύμφωνα με τον επικεφαλής του Συνδικάτου, οι περίπου 20.000 άνθρωποι που εργάζονται για τα κυβερνητικά ιδρύματα της Β -Ε «ζουν με φόβο» καθώς ούτε οι μισθοί τους είναι εγγυημένοι σε αυτό το σημείο.

«Εάν έχετε υπογράψει συλλογική σύμβαση, μπορείτε να διεκδικήσετε τα δικαιώματά σας στο δικαστήριο εάν ο μισθός σας δεν έχει πληρωθεί. Δεδομένου ότι δεν έχουμε συλλογική σύμβαση, μπορούν να κάνουν ό, τι θέλουν », είπε.

Σύμφωνα με τον Karčić, είναι επίσης δυσαρεστημένοι επειδή η πρόταση προϋπολογισμού για το 2021 στάλθηκε ξανά στη διαδικασία, με μισθολογική βάση 475,69 μάρκα Β-Ε, η οποία δεν έχει αυξηθεί τα τελευταία δέκα χρόνια.

«Δεν έχουμε αύξηση μισθού στα κρατικά ιδρύματα εδώ και δέκα χρόνια. Δεν πιστεύουμε ότι οι μισθοί είναι καλοί σε επίπεδο οντότητας, αλλά έχει γίνει μεγάλη διαφορά τα τελευταία δέκα χρόνια. Γι’ αυτό κινδυνεύουν τα ανθρώπινα δικαιώματά μας», επεσήμανε ο Karčić.

Εξήγησε ότι μια καθαρίστρια στην δημόσια διοίκηση έχει βασικό μισθό 475 μάρκα Β-Ε και εργαζόμενο υψηλής ειδίκευσης 710 μάρκα Β-Ε.

“Οι ειδικοί πληροφορικής είναι σε ζήτηση, δεν είναι στο γραφείο εργασίας και ο ειδικός μας στον τομέα της πληροφορικής έχει βασικό μισθό 760 μάρκα Β-Ε”, είπε.

Ο Karčić πρόσθεσε ότι, έως ότου υπογραφεί η συλλογική σύμβαση, οι δημόσιοι υπάλληλοι σε κρατικό επίπεδο θα διαμαρτύρονταν κάθε μήνα ή ενάμιση μήνα και θα εξηγούσαν στους πολίτες ότι οι κρατικοί υπάλληλοι εργάζονται για να επιβιώσουν και ότι οι μισθοί τους είναι φτωχοί./ibna