Η Κροατία δεν ήταν ποτέ πιο σταθερή, είπε ο Πρόεδρος Milanović από τη Νέα Υόρκη

Η Κροατία δεν ήταν ποτέ πιο σταθερή, είπε ο Πρόεδρος Milanović από τη Νέα Υόρκη

“Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας της Κροατίας Zoran Milanović θα συμμετάσχει στην 76η Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών. Κατά την άφιξή του στη Νέα Υόρκη, σχολίασε τα θέματα που θα απασχολήσουν τη σύνοδο της Γενικής Συνέλευσης. Ερωτηθείς αν θα μιλήσει για θέματα όπως η παγκόσμια ανάκαμψη μετά την πανδημία COVID-19, το Αφγανιστάν, η Βόρεια Κορέα, το Ιράν, ο Πρόεδρος Milanović δήλωσε: “Δεν νομίζω ότι θα μιλήσω για αυτά, πρέπει να προσανατολιστούμε περισσότερο σε αυτό που μας αφορά και που σημαίνει ζωή για εμάς, και αυτό είναι η Κροατία και η περιοχή στην οποία ζούμε, η Ευρώπη”.

Ο Milanović ανακοίνωσε διάφορες διμερείς συναντήσεις, μεταξύ των οποίων και μία με τον Τούρκο πρόεδρο. “Σοβαρά θέματα για εμάς είναι οι εξελίξεις στο εσωτερικό, στην περιοχή, στη γειτονιά, θέματα που συζητήσαμε τις τελευταίες ημέρες”, σημείωσε ο Milanović.

Σύμφωνα με το δελτίο τύπου του υπουργικού συμβουλίου Milanović, όσον αφορά την πανδημία του κορωνοϊού είπε ότι στη Νέα Υόρκη υπάρχει ήδη η περίοδος μετά το COVID, καθώς πολλοί άνθρωποι έχουν εμβολιαστεί. “Όχι ότι πολλοί από τους ανθρώπους μας έχουν εμβολιαστεί. Το λέω αυτό εδώ και μήνες- είναι καιρός να αρχίσουμε να ζούμε κανονικά. Αν κάποιος δεν θέλει να εμβολιαστεί, δεν αποτελεί απειλή για μένα, ξεκινάω από τον εαυτό μου, αυτό πρέπει να γίνει κατανοητό και πρέπει να αρχίσουμε να ζούμε κανονικά γιατί δεν θα μπορέσουμε να εξαλείψουμε αυτόν τον ιό”, δήλωσε ο Milanović.

Ο Κροάτης πρόεδρος Milanović ξεκίνησε την παραμονή του στη Νέα Υόρκη με επίσκεψη στο Κροατικό Κέντρο St. Nikola Tavelić στο πλαίσιο της Κροατικής Καθολικής Ενορίας των Αγίων Κυρίλλου & Μεθοδίου και & Αγίου Ραφαήλ και με συνάντηση με εκπροσώπους της κροατικής κοινότητας της Νέας Υόρκης.

Στην ομιλία του προς τους εκπροσώπους της κροατικής κοινότητας, ο Πρόεδρος Milanović μίλησε για την άποψή του για την Κροατία λέγοντας ότι το κράτος δεν είναι απλώς μια πλατφόρμα για την προώθηση κάποιου είδους υπερβολικής υπερηφάνειας. “Αγαπάμε το κράτος μας, είναι δικό μας και οι καλύτεροι έπεσαν και έδωσαν τη ζωή τους γι’ αυτό. Ένας μικρός αριθμός ανθρώπων αγωνίστηκε για την Κροατία που σήμερα είναι μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, δεν είναι χωρίς προβλήματα, αμφιβολίες, φόβους και προσπαθεί να βρει το σωστό δρόμο. Σήμερα βρισκόμαστε σε αυτή την Ευρωπαϊκή Ένωση και αυτό είναι καλό για εμάς, αλλά ως μικρό έθνος, πρέπει να αξιοποιήσουμε στο έπακρο το πλεονέκτημα αυτό, να είμαστε εγωιστές και να αγωνιστούμε για τα συμφέροντά μας”, δήλωσε ο Πρόεδρος Milanović.

Όσον αφορά τα θέματα που θα συζητηθούν στη σύνοδο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, ο Πρόεδρος Milanović δήλωσε ότι τον ενδιαφέρουν περισσότερο οι εξελίξεις στην Κροατία και τη γειτονιά της. “Με ενδιαφέρει να μάθω πώς ζείτε, είστε ικανοποιημένοι και σκοπεύετε να επιστρέψετε στην Κροατία, με ενδιαφέρει πώς ζουν οι Κροάτες στη Βοσνία-Ερζεγοβίνη. Δεν μπορώ να κάνω πολλά, αλλά ως Πρόεδρος, η φωνή μου ακούγεται στην περιοχή, αναλύεται και επικρίνεται, αλλά θα συνεχίσω”, δήλωσε ο Πρόεδρος.

Υπό αυτή την έννοια εξέφρασε τη δυσαρέσκειά του για τις εξελίξεις στην περιοχή λέγοντας ότι η Κροατία είναι ένας παράγοντας σταθερότητας που άλλοι προσπαθούν να υπονομεύσουν. “Ευτυχώς, δεν είναι πια το 1990, δεν υπάρχει απειλή να ξεσπάσει μια σοβαρή σύγκρουση. Ωστόσο, πρέπει να παρακολουθούμε τι συμβαίνει στο άμεσο περιβάλλον μας. Οι άνθρωποι εκεί συμπεριφέρονται σαν να μην υπήρχε πόλεμος και σαν να μην έχουν πάρει το μάθημά τους από αυτό που συνέβη το 1990. Σε όλα αυτά, η Κροατία και η νυν κυβέρνηση, εγώ ως πρόεδρος και ο προκάτοχός μου είμαστε οι πιο ήρεμοι, οι πιο διαλλακτικοί και οι πιο ορθολογικοί. Είμαστε υπεύθυνοι για τη διατήρηση της ειρήνης και της ασφάλειας στην περιοχή και για να παραμείνει η ζωή στην Κροατία φυσιολογική και ασφαλής. Η Κροατία είναι μια πολύ ασφαλής χώρα”, υπογράμμισε ο Πρόεδρος Milanović.

“Παραδόξως, ανεξάρτητα από τις διαφωνίες στην Κροατία σε καθημερινή βάση, στην πραγματικότητα η χώρα μας δεν ήταν ποτέ πιο σταθερή. Αυτό που είναι απαραίτητο είναι να είναι ακόμη καλύτερη και να απορροφήσουμε κάθε δυνατό ευρώ που είναι διαθέσιμο στα ευρωπαϊκά ταμεία. Με την είσοδό μας στην Ευρωπαϊκή Ένωση εγκαταλείψαμε ένα μεγάλο μέρος της νομιμότητας και της κυριαρχίας μας, είναι μια σημαντική απόφαση που δεσμεύει γενιές- δεν είναι χωρίς αρνητικές συνέπειες. Διαφορετικά η Ευρωπαϊκή Ένωση για εμάς δεν έχει βαθύτερο νόημα”, πρόσθεσε ο Πρόεδρος.

Ο Πρόεδρος Milanović ολοκλήρωσε την ομιλία του προς την κροατική κοινότητα της Νέας Υόρκης με τα ακόλουθα λόγια: “Σας ευχαριστώ για την εγκάρδια υποδοχή. Σας εύχομαι να παραμείνετε με καλή υγεία. Ζήτω η πατρίδα μας που είναι και δική σας πατρίδα! Δεν θα πω ότι η πόρτα είναι πάντα ανοιχτή για εσάς, διότι είναι τόσο δικό σας σπίτι όσο και δικό μου”./ibna