Κύπρος: Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας άρχισε τις επαφές του στη Νέα Υόρκη

Κύπρος: Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας άρχισε τις επαφές του στη Νέα Υόρκη

Ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης βρίσκεται από το πρωί της Κυριακής στη Νέα Υόρκη, όπου θα προσφωνήσει τις εργασίες της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών, θα έχει κατ’ ιδίαν συνάντηση με τον Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, ενώ  θα παρακαθίσει, επίσης, σε γεύμα με τον Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών και τον Τουρκοκύπριο ηγέτη.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, ο οποίος συνοδεύεται από τον Υπουργό Εξωτερικών Νίκο Χριστοδουλίδη, τον Κυβερνητικό Εκπρόσωπο Μάριο Πελεκάνο και υπηρεσιακούς παράγοντες, παρέστη σε εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στην οικία του Μονίμου Αντιπροσώπου της Δημοκρατίας στα Ηνωμένα Έθνη Ανδρέα Χατζηχρυσάνθου, κατά την οποία τίμησε τον Εκτελεστικό Διευθυντή της Αμερικανο-εβραϊκής Επιτροπής (American Jewish Committee) κ. David Harris.

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης απένειμε στον David Harris το Παράσημο του Μέγα Διοικητού του Τάγματος του Μακαρίου Γ’, που αποτελεί μια από τις ανώτατες τιμητικές διακρίσεις που απονέμεται από την Κυπριακή Δημοκρατία, για τον σημαντικό ρόλο που ο κ. Harris διαδραματίζει στην αναβάθμιση των σχέσεων ανάμεσα σε χώρες της Ανατολικής Μεσογείου, στην ενίσχυση της στρατηγικής συνεργασίας Κύπρου – Ελλάδας, Ισραήλ, καθώς και για τη στήριξη του στον αγώνα της Κυπριακής Δημοκρατίας για εξεύρεση μιας συνολικής και βιώσιμης λύσης του Κυπριακού.

Στη συνέχεια ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας παρακάθισε σε δείπνο με εκπροσώπους της ηγεσίας της Ομοσπονδίας Κυπριακών Οργανώσεων Αμερικής τους οποίους ενημέρωσε για τις εξελίξεις στο Κυπριακό.

Τη Δευτέρα ο Πρόεδρος Αναστασιάδης μετέβη στο Ground Zero, όπου σε ειδική τελετή κατέθεσε στεφάνι στο Μνημείο των θυμάτων των τρομοκρατικών επιθέσεων της 11ης Σεπτεμβρίου.

Στη συνέχεια, είχε συνάντηση με τη Γενική Διευθύντρια της UNESCO Audrey Azoulay.  Κατά τη συνάντηση, o Πρόεδρος της Δημοκρατίας αναφέρθηκε στην καταστροφή της πολιτιστικής κληρονομιάς στα κατεχόμενα από το τουρκικό κατοχικό καθεστώς.

Στη συνάντηση η κα Azoulay αναφέρθηκε στους εορτασμούς για τα 75χρονα από την ίδρυση του Οργανισμού και προσκάλεσε τον Πρόεδρο Αναστασιάδη να παρευρεθεί στους εορτασμούς που θα γίνουν στο Παρίσι στις 12 Νοεμβρίου και στους οποίους θα συμμετάσχει και ο ΓΓ του ΟΗΕ.

Συζήτησαν, επίσης, τις προοπτικές επανένταξης ΗΠΑ και Ισραήλ στον Οργανισμό, ζητώντας – στο βαθμό του δυνατού – την Κυπριακή συνδρομή προς τις δύο χώρες.

Κατά τη συνάντηση τονίστηκε η ιδιαίτερη σημασία που αποδίδει η Κύπρος στην όλη προσπάθεια προστασίας της παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς. Σημειώνεται ότι η Κύπρος προωθεί ενεργά τη Σύμβαση της Λευκωσίας για την προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς μέσω της ποινικοποίησης πράξεων παράνομων ανασκαφών, κλοπών, διατήρησης των κλοπιμαίων, εμπορευματοποίησης και καταστροφής παντός είδους πολιτιστικών αγαθών.

Στη συνέχεια, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα παραθέσει την καθιερωμένη, κατά την παραμονή του στη Νέα Υόρκη, συνέντευξη Τύπου στα ΜΜΕ, όπου θα αναφερθεί εκτενώς στο πρόγραμμα των επαφών του στις ΗΠΑ, καθώς και στη διμερή συνάντηση που θα έχει με τον Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών κ. Αντόνιο Γκουτέρες, αλλά και στην κοινή συνάντηση του με τον Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών και με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη κ. Ερσίν Τατάρ.

Μετά τη συνέντευξη Τύπου, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα δεχθεί αντιπροσωπεία της αμερικανο-εβραϊκής οργάνωσης AIPAC (American Israel Public Affairs Committee), με τα μέλη της οποίας θα συζητήσει για την αναβάθμιση της στρατηγικής σχέσης Κύπρου – Ισραήλ και θα τους ενημερώσει για τις εξελίξεις στις προσπάθειες επίλυσης του κυπριακού προβλήματος./ibna