Ελλάδα: Θετικές οι προοπτικές για την οικονομία

Ελλάδα: Θετικές οι προοπτικές για την οικονομία

Η DBRS Morningstar αναβάθμισε την πιστοληπτική ικανότητα της Ελλάδας σε “BB” από “BB (χαμηλή)” και άλλαξε την τάση της από “Σταθερή” σε “Θετική”. Η αναβάθμιση αντικατοπτρίζει τη βελτιωμένη δημοσιονομική και οικονομική θέση της Ελλάδας πριν από την πανδημία, η οποία πιστεύει ότι ο οργανισμός αξιολόγησης θέτει τη χώρα σε καλύτερη θέση να διαχειριστεί τις τρέχουσες προκλήσεις.

Η Alpha Bank βλέπει την προοπτική ανάπτυξης 6% φέτος με βάση τη γρήγορη ανάκαμψη που προβλέπεται από τα στοιχεία του 2ου τριμήνου. Η Εθνική Τράπεζα αναθεώρησε την προηγούμενη εκτίμησή της σε 5,9% έως 7,5%, με την αύξηση του τριμήνου στο 12% και το τέταρτο τρίμηνο στο 5,5%. Και οι δύο προβλέψεις εξαρτώνται από τη θετική εξέλιξη στον τομέα της δημόσιας υγείας, συμπεριλαμβανομένης της αύξησης των εθνικών ποσοστών εμβολιασμού.

Η Wood και η Scope Ratings σχεδιάζουν να αναθεωρήσουν τις προβλέψεις για την ανάπτυξή τους στο 6,5% και 8,6% αντίστοιχα, σύμφωνα με δηλώσεις των πρακτορείων στα ελληνικά ΜΜΕ. Η Moody’s Analytics και η Oxford Economics βλέπουν ανάπτυξη 8,2%και η Capital Economics 8,5%, ενώ η UBS προβλέπει 7,9%.

Η εποχικά προσαρμοσμένη ανεργία μειώθηκε στο 14,2% τον Ιούλιο από 15% τον Ιούνιο, σύμφωνα με τα στοιχεία που συνέταξε η Ελληνική Στατιστική Αρχή (ΕΛΣΤΑΤ). Ο αριθμός είναι ο χαμηλότερος που έχει καταγραφεί από τον Νοέμβριο του 2010. Ο αριθμός των απασχολούμενων ατόμων αυξήθηκε μόλις κάτω από 183.000 από έτος σε έτος για να ξεπεράσει τα 4 εκατομμύρια, ενώ ο ανενεργός πληθυσμός μειώθηκε κατά 105.000 και έφτασε τα 3,18 εκατομμύρια. Ο αριθμός των ανέργων μειώθηκε επίσης κατά 108.000 στους 664.400.

Μια έρευνα σε 760 Έλληνες εργοδότες που πραγματοποιήθηκε από την Manpower Group διαπίστωσε ότι το 20% αναμένει αύξηση της απασχόλησης το τέταρτο τρίμηνο, το 15% αναμένει μείωση και το 61% αναμένει ότι τα επίπεδα απασχόλησης θα παραμείνουν σταθερά. Περίπου το 72% των ερωτηθέντων δήλωσαν ότι περίμεναν να αντιμετωπίσουν πρόβλημα ικανοποίησης των απαιτήσεών τους για δεξιότητες./ibna