Βουλγαρία: 123,8 εκατομμύρια λέβα είναι ο προϋπολογισμός για τις διπλές εκλογές

Βουλγαρία: 123,8 εκατομμύρια λέβα είναι ο προϋπολογισμός για τις διπλές εκλογές

 

Με το διάταγμά της, η κυβέρνηση ενέκρινε το σχέδιο νόμου για τις δαπάνες της προετοιμασίας και της διεξαγωγής των εκλογών για πρόεδρο και αντιπρόεδρο της Βουλγαρίας, καθώς και για τις κοινοβουλευτικές, που θα διεξαχθούν στις 14 Νοεμβρίου 2021.

Τα ποσό για τις δαπάνες των εκλογικών αναμετρήσεων ανέρχονται σε 123,8 εκατομμύρια λέβα και τα συνολικά έξοδα κατανέμονται για τους δύο γύρους των εκλογών, δεδομένης της αποδοχής ότι για τις προεδρικές εκλογές θα χρειαστούν δύο γύροι, όπως ανακοίνωσε η κυβερνητική υπηρεσία Τύπου.

Σύμφωνα με το Άρθρο. 18, παρ. 2 του Εκλογικού Κώδικα, τα έξοδα για την προετοιμασία και τη διεξαγωγή των εκλογών βαρύνουν τον κρατικό προϋπολογισμό, σύμφωνα με τον προϋπολογισμό που εγκρίθηκε από το Υπουργικό Συμβούλιο, σε συντονισμό με την Κεντρική Εκλογική Επιτροπή. Το εκλογικό νομοσχέδιο εγκρίνεται το αργότερο 55 ημέρες πριν από την ημέρα των εκλογών.

Rositsa Mateva: Η ΚΕΕ επικεντρώνεται γύρω από τη άποψη να γίνουν οι ψηφοφορίες σε ένα ψηφοδέλτιο

Δεν υπάρχει ακόμη τελική απόφαση, αλλά η ΚΕΕ  επικεντρώνεται γύρω από την άποψη ότι η ψηφοφορία θα γίνει σ’ ένα ψηφοδέλτιο, δήλωσε η Rositsa Mateva, εκπρόσωπος και αναπληρώτρια πρόεδρος της επιτροπής. Για τις εκλογές “2 σε 1” θα αγοραστούν επιπλέον μηχανές ψηφοφορίας και μνήμη flash.

«Συζητάμε διαφορετικές επιλογές ψηφοφορίας. Προς το παρόν, η ΚΕΕ επικεντρώνεται γύρω από τη γνώμη της ψηφοφορίας με ένα ψηφοδέλτιο, διότι εάν ψηφιστεί με δύο ψηφοδέλτια, πρώτα η διαδικασία θα καθυστερήσει ακόμη περισσότερο και έπειτα μπορεί να υπάρξει σύγχυση με όλα τα ψηφοδέλτια που πρέπει να χρησιμοποιήσει η εκλογική επιτροπή και ο ψηφοφόρος», εξήγησε η Mateva. Διευκρίνισε ότι οι κορυφαίες εκλογές είναι για τον πρόεδρο, καθώς είναι τακτικές εκλογές και ο Εκλογικός Κώδικας λέει ότι όταν διοργανώνονται εκλογές “2 σε 1” για πρόεδρο και εθνοσυνέλευση, η καταμέτρηση για τον πρόεδρο προηγείται, είπε η Mateva στο bTV.

«Δεχόμαστε επίσης ότι προηγούνται οι προεδρικές εκλογές. Συζητάμε επίσης την επιλογή για ένα άτομο να έχει την ευκαιρία να επιλέξει αν θα ψηφίσει και για τους δύο τύπους εκλογών ή μόνο για τον έναν. Σε αυτήν την κατάσταση, είναι δυνατό να ανοίξετε μια σελίδα με τρία κουμπιά και ο ψηφοφόρος να αποφασίσει για το ένα, για το άλλο ή και για τους δύο τύπους εκλογών που θα ψηφίσει. Είναι επίσης δυνατό να απεικονίζετε στο ψηφοδέλτιο του για τις προεδρικές εκλογές – έχει την ευκαιρία να αρνηθεί να τις ψηφίσει και να περάσει στο ψηφοδέλτιο για τις βουλευτικές εκλογές. Δεν υπάρχει ακόμη τελική απόφαση», δήλωσε η Rositsa Mateva.

Ανακοίνωσε ότι άλλα 1.600 μηχανήματα και 26.000 μονάδες flash αξίας 9.500.000 λέβα θα αγοραστούν για τις εκλογές δύο σε ένα. Οι επιπλέον μονάδες flash προορίζονται για έναν πιθανό δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών, επειδή έχει διαπιστωθεί ότι δεν θα έχουμε χρόνο για την εξαγωγή των δεδομένων από τις 14 Νοεμβρίου για παραμετροποίηση τους για τον δεύτερο γύρο. Αποφασίσαμε ότι θα ήταν πιο κατάλληλο να αγοράσουμε ένα δεύτερο πακέτο», εξήγησε ο εκπρόσωπος της ΚΕΕ. Διευκρίνισε ότι η επιτροπή αποφάσισε να έχει δύο συσκευές σε 2119 τμηματικές εκλογικές επιτροπές. «Ανεξάρτητα από το πόσο γρήγορα ένας ψηφοφόρος ψηφίζει με μια μηχανή, θα κάνει δύο τύπους επιλογών και αυτό θα οδηγήσει σε καθυστέρηση στο χρόνο», είπε./ibna