Κοσσυφοπέδιο: Νέο πεδίο αντιπαράθεσης οι πινακίδες των αυτοκινήτων

Κοσσυφοπέδιο: Νέο πεδίο αντιπαράθεσης οι πινακίδες των αυτοκινήτων

Σήμερα, η κυβέρνηση του Κοσσυφοπεδίου αποφάσισε ότι κανένα αυτοκίνητο με σερβικές πινακίδες δεν θα επιτρέπεται να κυκλοφορεί στο Κοσσυφοπέδιο. Κατά την είσοδό τους στο Κοσσυφοπέδιο, οι ιδιοκτήτες αυτοκινήτων πρέπει να τοποθετούν προσωρινές πινακίδες στο Κοσσυφοπέδιο, όπως ακριβώς απαιτείται από τους πολίτες με πινακίδες του Κοσσυφοπεδίου όταν εισέρχονται σε σερβικό έδαφος.

Η απόφαση για τις πινακίδες των οχημάτων που εισέρχονται από το Σερβία στο Κοσσυφοπέδιο, η οποία υπογράφεται από τον Υπουργό Εσωτερικών, Xhelal Sveçla, υποχρεώνει την τοποθέτηση πινακίδων σε ορατά σημεία και πρέπει να καταβληθεί τέλος 5 ευρώ για την χρήση τους. Η ισχύς τους είναι για 60 ημέρες.

Δεκάδες θωρακισμένα οχήματα της Αστυνομίας του Κοσσυφοπεδίου εθεάθησαν να παρακολουθούν τη διέλευση των συνόρων στο Jarinje. Η Αστυνομία του Κοσσυφοπεδίου δεν επέτρεψε την είσοδο στη χώρα οχημάτων με σερβικές πινακίδες, καθώς η Σερβία αναγκάζει εδώ και αρκετά χρόνια τους πολίτες του Κοσσυφοπεδίου να τοποθετούν προσωρινές πινακίδες για να εισέλθουν εκεί.

Ο πρωθυπουργός του Κοσσυφοπεδίου Albin Kurti  από τη Εθνοσυνέλευση είπε ότι οι σημερινές ενέργειες δεν είναι εναντίον των Σέρβων πολιτών, καλώντας τους να κυκλοφορούν ελεύθερα, χωρίς φόβο και ανησυχία.

Οι αντίπαλοι του Kurti το είδαν αυτό ως “σόου” και ως εργαλείο εκστρατείας.

Ο Arben Gashi του LDK είπε ότι το “σόου” του Kurti δεν διαφέρει από εκείνα του πρώην πρωθυπουργού Thaçi. Πλευρά της η Η ΕΕ ζήτησε να σταματήσουν οι εντάσεις.

Οι Σέρβοι δεν συμφώνησαν με την εφαρμογή της αμοιβαιότητας, οπότε έκλεισαν το δρόμο με συγκέντρωση διαμαρτυρίας. Στους διαδηλωτές προστέθηκε ο υπουργός Κοινοτήτων και Επιστροφών στην κυβέρνηση του Κοσσυφοπεδίου, Goran Rakic.

Ένα από τα μέλη της αστυνομίας απευθύνθηκε στους Σέρβους διαδηλωτές στα Αλβανικά, λέγοντάς τους ότι “Κανείς δεν σταματά τη διαμαρτυρία, αλλά ο δρόμος πρέπει να ανοίξει”.

Ο Rakic, που είναι υπουργός της κυβέρνησης Kurti, περιτριγυρισμένος από Σέρβους διαδηλωτές, δήλωσε ότι είναι αντίδραση και όχι ενέργεια, η σημερινή απόφαση της κυβέρνησης του Κοσσυφοπεδίου να μην επιτρέψει σε κανένα αυτοκίνητο που φεύγει από τη Σερβία να διασχίσει τα σύνορα χωρίς να είναι εξοπλισμένο με πινακίδες της προσωρινής δημοκρατίας του Κοσσυφοπεδίου.

«Η 15η Σεπτεμβρίου 2021 ήταν η προθεσμία κατά την οποία η συμφωνία που επιτεύχθηκε στις Βρυξέλλες έπρεπε επιτέλους να κλείσει και η κυκλοφορία των οχημάτων με οποιαδήποτε από τις πινακίδες εκτός από το RKS να σταματήσει. Η Δημοκρατία του Κοσσυφοπεδίου από τις 15 Σεπτεμβρίου 2021, σταμάτησε να εκδίδει πίνακες KS, επειδή από αυτήν την ημερομηνία αυτές οι πινακίδες δεν είναι πλέον έγκυρες. Πέντε ημέρες μετά τη λήξη της προθεσμίας που προβλέπεται από τη συμφωνία για την ελεύθερη κυκλοφορία, το Υπουργείο Εσωτερικών έλαβε σήμερα τις απαραίτητες ενέργειες για τη δήμευση όλων των παράνομων πινακίδων εντός της Δημοκρατίας του Κοσσυφοπεδίου, καθώς και σε όλα τα σημεία διέλευσης των συνόρων. Ανεξάρτητα από την εθνικότητα των ιδιοκτητών αυτοκινήτων με άκυρες πινακίδες, αυτές κατάσχονται. Σε όλα τα σημεία διέλευσης των συνόρων, τα οχήματα που φέρουν σερβικές πινακίδες και εισέρχονται στο έδαφος της Δημοκρατίας του Κοσσυφοπεδίου θα εφοδιάζονται με προσωρινές πινακίδες κυκλοφορίας. Μια τεχνική συμφωνία μεταξύ Κοσσυφοπεδίου και Σερβίας επιτεύχθηκε το 2011, η οποία οριστικοποιήθηκε στις Βρυξέλλες το 2016. Έκτοτε, το Κοσσυφοπέδιο έχει εφαρμόσει όλες τις υποχρεώσεις, συμπεριλαμβανομένων επίσης τη διαδικασία για τη διευκόλυνση της ταξινόμησης οχημάτων. Ολοκληρώθηκε η διοικητική υποδομή για την έκδοση των απαραίτητων εγγράφων για την ταξινόμηση των οχημάτων», δήλωσε ο Kurti στη Συνέλευση του Κοσσυφοπεδίου.

Κάλεσε τους Σέρβους πολίτες να συνεχίσουν τον ρυθμό της ζωής τους, προσθέτοντας ότι η εν λόγω αμοιβαιότητα δεν αποσκοπεί στην πρόκληση αποσταθεροποίησης.

«Οι ενέργειες που έγιναν σήμερα από τα αρμόδια όργανα για την εφαρμογή αυτής της συμφωνίας για την ελεύθερη κυκλοφορία δεν στρέφονται εναντίον των Σέρβων πολιτών. Σε καμία περίπτωση δεν σκοπεύουν να εμποδίσουν την κίνηση Σέρβων πολιτών ή να προκαλέσουν αποσταθεροποίηση. Όπως χθες, σήμερα, αλλά και αύριο, οι Σέρβοι πολίτες θα κινούνται ελεύθερα ασφαλείς και προστατευμένοι από το νόμο. Περιμένω από όλους τους πολίτες ότι σήμερα δεν συμβαίνει τίποτα παράνομο, σήμερα ξεκινά η εφαρμογή μιας συμφωνίας για την οποία η Σερβία συμφώνησε με τη βοήθεια της ΕΕ. Η ελεύθερη κυκλοφορία είναι ανθρώπινο και πολιτικό δικαίωμα αλλά και ευρωπαϊκή αξία. Ζητώ από τους Σέρβους πολίτες να συνεχίσουν τον ρυθμό χωρίς καμία ανησυχία και φόβο … Η ισότητα για εμάς είναι μια αξία που εφαρμόζουμε στην πράξη», είπε περαιτέρω ο Kurti.

Σήμερα, ο εκπρόσωπος της ΕΕ για την εξωτερική πολιτική και ασφάλεια Peter Stano δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου ότι οι εντάσεις πρέπει να σταματήσουν και από τις δύο πλευρές και ότι πρέπει να χρησιμοποιηθεί διάλογος για την επίλυση τέτοιων διαφορών.

«Παρακολουθούμε στενά την κατάσταση και θέλω να τονίσω ότι η ελευθερία κινήσεων είναι βασική προϋπόθεση της ΕΕ και περιμένουμε από το Κοσσυφοπέδιο και τη Σερβία να την προωθήσουν. Καλούμε και τα δύο μέρη να απέχουν και να μειώσουν τις εντάσεις. “Αμέσως και χωρίς καθυστέρηση”, δήλωσε ο Stano.

Ο Stano είπε ότι το Κοσσυφοπέδιο και η Σερβία πρέπει να χρησιμοποιήσουν τον διάλογο ως τη μόνη πλατφόρμα για την επίλυση όλων των ανοιχτών ζητημάτων που ενδέχεται να έχουν αυτές οι δύο χώρες, συμπεριλαμβανομένης της ελευθερίας κινήσεων./ibna