Αρχίζει η αποχώρηση των Αφγανών από το Κοσσυφοπέδιο

Αρχίζει η αποχώρηση των Αφγανών από το Κοσσυφοπέδιο

Από τον Διεθνή Αερολιμένα της Πρίστινα “Adem Jashari”, αναχώρησαν την Πέμπτη 117 Αφγανοί πολίτες, οι οποίοι πριν από λίγες μέρες είχαν καταφύγει στο Κοσσυφοπέδιο.

Ο προορισμός της πρώτης ομάδας ήταν το Ηνωμένο Βασίλειο, όπου έφτασαν αργά το απόγευμα της Πέμπτης σύμφωνα με Tweet Γραφείου Εξωτερικού, Κοινοπολιτείας και Ανάπτυξης του Η.Β.

Αυτή η ομάδα που έφυγε, μέχρι τώρα ήταν προστατευμένη στο στρατόπεδο Bechtel-Enka στο Ferizaj. Στο στρατόπεδο στεγάστηκαν πολίτες που συνεργάστηκαν με τις δυνάμεις του ΝΑΤΟ στο Αφγανιστάν.

Οι Αφγανοί υπήκοοι ήρθαν στο Κοσσυφοπέδιο καθώς δεν ήταν πλέον ασφαλείς στο Αφγανιστάν όταν η χώρα έπεσε στα χέρια των Ταλιμπάν.

Μέχρι το μεσημέρι της Δευτέρας, 971 Αφγανοί πρόσφυγες είχαν φτάσει στο Κοσσυφοπέδιο.

Υπήρχαν περίπου 810 πρόσφυγες στο στρατόπεδο Bechtel-Eenka στο Ferizaj και 161 στο στρατόπεδο American Bondsteel, επίσης στο Ferizaj.

Νωρίτερα, οι αρχές του Κοσσυφοπεδίου ανακοίνωσαν ότι θα στεγάσουν περίπου 2.000 Αφγανούς υπηκόους που έχουν συνεργαστεί με τις Ηνωμένες Πολιτείες και τα κράτη μέλη του ΝΑΤΟ.

Σύμφωνα με τους ισχύοντες νόμους, το Κοσσυφοπέδιο τους έδωσε προσωρινή διαμονή έως και ένα έτος.

Σε αντίθεση με την Αλβανία και τη Βόρεια Μακεδονία, όπου οι Αφγανοί που βρίσκουν καταφύγιο είναι ελεύθεροι να μετακινηθούν έξω από τις περιοχές όπου βρίσκονται, υπάρχουν αυστηρότερα μέτρα ασφαλείας για τους Αφγανούς που καταφεύγουν στο Κοσσυφοπέδιο.

Η Βρετανική Πρεσβεία στην Πρίστινα ανακοίνωσε νωρίτερα σήμερα την μεταφορά των 117 Αφγανών, πρώην υπαλλήλων του ΝΑΤΟ, ότι θα αναχωρήσουν για τη Βρετανία, αφού έμειναν αρχικά στο Κοσσυφοπέδιο.

Η πρεσβεία ανέφερε ότι συνολικά 2.000 πρώην υπάλληλοι του ΝΑΤΟ και οι οικογένειές τους έχουν απομακρυνθεί από το Αφγανιστάν. Ενώ 800 από αυτούς έχουν εγκατασταθεί προσωρινά στο Κοσσυφοπέδιο.

«Οι Βρετανικές Ένοπλες Δυνάμεις υπό τη διοίκηση του ΝΑΤΟ έχουν αναπτυχθεί στο Κοσσυφοπέδιο και βρίσκονται στην πρώτη γραμμή της επιχείρησης για να υποστηρίξουν τη στέγαση και τη μετεγκατάστασή τους. Η Βρετανία έχει δεσμευτεί να φιλοξενήσει Αφγανούς που έχουν εργαστεί στο ΝΑΤΟ. Είμαστε πολύ ευγνώμονες για τη γενναιοδωρία του Κοσσυφοπεδίου στη φιλοξενία αυτών των ανθρώπων που έχουν ανάγκη και που βοήθησαν το ΝΑΤΟ αυτήν την περίοδο», ανέφερε στη δήλωση της η βρετανική πρεσβεία στο Κοσσυφοπέδιο./ibna