Ο Πρόεδρος του Μαυροβουνίου Đukanović πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη στην Κροατία

Ο Πρόεδρος του Μαυροβουνίου Đukanović πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη στην Κροατία

Ο πρόεδρος της Κροατίας Zoran Milanovic και ο ομόλογός του από το Μαυροβούνιο Milo Đukanović συναντήθηκαν σήμερα στο Ζάγκρεμπ, όπου ο Đukanović ταξίδεψε για επίσημη διήμερη επίσκεψη

Μετά τη συνάντηση, ο Milanovic δήλωσε στον Τύπο ότι υποστηρίζει το σύγχρονο, αστικό και ανοιχτό Μαυροβούνιο.

Σχολιάζοντας τις αυξανόμενες πολιτικές και εθνοτικές εντάσεις που προκλήθηκαν από τα πρόσφατη ενθρόνιση του επισκόπου Σερβικής Ορθόδοξης Εκκλησίας στην πόλη Cetinje του Μαυροβουνίου, ο Milanovic είπε ότι ο αρχηγός κράτους του Μαυροβουνίου αναμένεται να πραγματοποιήσει αμοιβαία επίσκεψη στο Ζάγκρεμπ, ωστόσο, «Οι τελευταίες εξελίξεις στο Μαυροβούνιο το επιτάχυναν να συμβεί ».

Η επίσκεψη του Đukanović ακολούθησε την επόμενη ημέρα όταν τα κόμματα της αντιπολίτευσης, με επικεφαλής το Δημοκρατικό Κόμμα των Σοσιαλιστών (DPS) του Đukanović, ζήτησαν να συσταθεί μια μεταβατική κυβέρνηση η οποία θα αναλάβει να προκηρύξει πρόωρες βουλευτικές εκλογές.

Ο Milanovic δήλωσε στη συνέντευξη Τύπου στο Ζάγκρεμπ ότι η επίσκεψη του Đukanović ήταν μια ευκαιρία να επεκταθεί η υποστήριξη στο «σύγχρονο, αστικό και ανοιχτό Μαυροβούνιο». Συνέχισε λέγοντας ότι οι σχέσεις της Κροατίας με το Μαυροβούνιο είναι καλές και πρόσθεσε ότι οι σχέσεις είχαν ταλαντώσεις, ωστόσο όλα έχουν διευθετηθεί.

Ο Milanovic συνέχισε λέγοντας ότι το Μαυροβούνιο, η Αλβανία και η Βόρεια Μακεδονία αξίζουν προνομιακή μεταχείριση στο ταξίδι τους προς την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Το καθήκον μου είναι να προσελκύσω την προσοχή όσων στην ΕΕ δεν μπορούν να το δουν σε αυτό το γεγονός, πρόσθεσε.

Ο πρόεδρος του Μαυροβουνίου έφτασε στο Ζάγκρεμπ κατά την πρώτη επίσημη επίσκεψή του στο εξωτερικό από τότε που η κατάσταση στη χώρα του επιδεινώθηκε με την ενθρόνιση της Joanikije στις 5 Σεπτεμβρίου στο Cetinje.

Ο Đukanović είπε ότι μετά από ένα χρόνο εργασίας της νέας κυβέρνησης, ορισμένες αξίες που έχει επιτύχει το Μαυροβούνιο την προηγούμενη περίοδο καταρρέουν συστηματικά και, λέει, ο δρόμος της ένταξης στην Ευρωπαϊκή Ένωση έχει σταματήσει εντελώς. Επισήμανε ότι το κράτος δεν έχει κυβέρνηση που προστατεύει τα εθνικά συμφέροντα του Μαυροβουνίου και ότι η αντιπολίτευση πρέπει να φροντίσει να την αποκτήσει.

Ο Đukanović είπε ότι ήταν καλό που οι άνθρωποι κατάλαβαν ότι δεν είναι κάθε αλλαγή που συμβαίνει μια αλλαγή προς το καλύτερο.

«Νομίζω ότι θα ήταν καλό να επιτευχθεί αλλαγή, να διατηρηθεί το Μαυροβούνιο στο δρόμο της ολοκλήρωσης στην ΕΕ και να σταματήσει η πτώση εγκαίρως. Θα εξαρτηθεί από τη διάθεση των πολιτών της χώρας μας, ο χρόνος είναι σύμμαχός μας και, ως εκ τούτου, δεν μετανιώνω για φέτος», δήλωσε ο Đukanović.

Δεν μετανιώνει, όπως είπε, για αυτόν τον έναν χρόνο από τη μεταπολίτευση που έπρεπε να γίνεο κάποια στιγμή.

«Η διεθνής υποστήριξη έρχεται ως θέμα αναβάθμισης. Το Μαυροβούνιο είχε και εξακολουθεί να υποστηρίζει την αστική και κοσμική ταυτότητα και αυτό είναι που δέχτηκε επίθεση τώρα. Έχει δεχθεί επίθεση από την δουλοπρέπεια της κυβέρνησης απέναντι στα κέντρα του μεγάλου κρατικού εθνικισμού στο Βελιγράδι. Νομίζω ότι χρειάζεται χρόνος για να καταστεί αυτό σαφές στο εγχώριο και διεθνές κοινό », δήλωσε ο Đukanović.

Δεν είναι απαραίτητο, λέει ο Đukanović, να βγάλουμε ένα συμπέρασμα τώρα για το ποιος έχει υποστήριξη για τι.

«Νομίζω ότι είναι ζωτικής σημασίας να ωριμάσει στο Μαυροβούνιο η ανάγκη ύπαρξης κυβέρνησης που θα προστατεύει τα συμφέροντα του Μαυροβουνίου. Αυτή τη στιγμή, δεν το έχουμε, ο Cetinje το έχει δείξει αυτό», δήλωσε ο Đukanović./ibna