Κροατία: Απόφαση για ταξίδια χωρίς βίζα στις ΗΠΑ μέχρι το τέλος του έτους

Κροατία: Απόφαση για ταξίδια χωρίς βίζα στις ΗΠΑ μέχρι το τέλος του έτους

Ο Αμερικανός υπουργός Εσωτερικής Ασφάλειας Alejandro Mayorkas είναι ο υπεύθυνος για τη λήψη της τελικής απόφασης σχετικά με την ετοιμότητα της Κροατίας να ενταχθεί στο Πρόγραμμα απαλλαγής από τη θεώρηση (VWP).

Οι Κροάτες πολίτες θα μπορούσαν να ταξιδέψουν στις Ηνωμένες Πολιτείες χωρίς βίζα ήδη από το τέλος του τρέχοντος έτους, δήλωσε αξιωματούχος της Εσωτερικής Ασφάλειας των ΗΠΑ που βρίσκεται στην Κροατία αυτήν την εβδομάδα για να κάνει μια τελική αξιολόγηση της ετοιμότητας της Κροατίας να εισέλθει στο καθεστώς χωρίς βίζα, αναφέρει το HRT.

Ο υπουργός Εσωτερικής Ασφάλειας Alejandro Mayorkas θα λάβει την τελική απόφαση σχετικά με την ετοιμότητα της Κροατίας να ενταχθεί στο Πρόγραμμα απαλλαγής από τη θεώρηση (VWP). Μια αντιπροσωπεία του αμερικανικού υπουργείου βρίσκεται στην Κροατία αυτήν την εβδομάδα για να προετοιμάσει μια τελική έκθεση.

Η Serena Hoy, γραμματέας διεθνών υποθέσεων του υπουργείου, είπε στη HINA ότι ο Mayorkas θα λάβει την απόφαση μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου.

Εάν όλα πάνε σύμφωνα με το σχέδιο, πιστεύουμε ότι η Κροατία θα είναι στο VWP μέχρι το τέλος του έτους, είπε, προσθέτοντας ότι η αντιπροσωπεία του αρμόδιου υπουργείου είναι αισιόδοξη ότι αυτό θα συμβεί.

Μετά την κατάργηση των θεωρήσεων για ταξίδια στις ΗΠΑ για τουριστικούς και επιχειρηματικούς σκοπούς, οι Κροάτες πολίτες θα υποβάλουν αίτηση μέσω του συστήματος ηλεκτρονικής εξουσιοδότησης ταξιδιού (ESTA). Οι επιβάτες θα υποβάλουν αίτηση το αργότερο 48 ώρες πριν από την πτήση και θα κοστίσει 14 $.

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Antony Blinken υπέδειξε επίσημα την Κροατία για το VWP στις αρχές Αυγούστου και η αμερικανική πρεσβεία ανακοίνωσε τον Φεβρουάριο ότι η Κροατία ικανοποίησε λιγότερο από το 3 % των απορριφθεισών αιτήσεων θεώρησης – 2,69 % εκείνη τη στιγμή.

Ο Hoy επεσήμανε ότι αυτό το κριτήριο είναι ένα από τα πιο απαιτητικά και ότι υπάρχουν πολλές χώρες που θέλουν να ενταχθούν στο καθεστώς χωρίς βίζα, αλλά τους είναι δύσκολο να ξεπεράσουν αυτό το εμπόδιο.

Η αμερικανική αντιπροσωπεία, μεταξύ άλλων, αξιολόγησε την ετοιμότητα ασφάλειας της Κροατίας επισκεπτόμενος αεροδρόμια και διελεύσεις συνόρων και λιμάνια, και αυτή την εβδομάδα θα επισκεφθεί κέντρο υποδοχής μεταναστών και θα έχει αρκετές συναντήσεις με εκπροσώπους των κροατικών αρχών.

Τα τελευταία χρόνια, η κροατική πλευρά συναντήθηκε επίσης με εκπροσώπους του Εισαγγελέα των ΗΠΑ, του Κέντρου Έρευνας για την Τρομοκρατία και του FBI.

Τον Αύγουστο, ο υπουργός Εσωτερικών Davor Božnović τόνισε ότι η ένταξη της Κροατίας στο VWP θα ήταν σημαντική για την ένταξη της Κροατίας στον χώρο Schengen./ibna