Zaev και Kurti: Έχουμε ισχυρή πολιτική βούληση να ενισχύσουμε και να εμβαθύνουμε τις διμερείς σχέσεις και συνεργασία σε όλους τους τομείς

Zaev και Kurti: Έχουμε ισχυρή πολιτική βούληση να ενισχύσουμε και να εμβαθύνουμε τις διμερείς σχέσεις και συνεργασία σε όλους τους τομείς

Οι Πρωθυπουργοί της Δημοκρατίας της Βόρειας Μακεδονίας και της Δημοκρατίας του Κοσσυφοπεδίου Zoran Zaev και Albin Kurti στο τέλος της επίσκεψης εργασίας της κυβέρνησης του Κοσσυφοπεδίου στα Σκόπια με αφορμή την κοινή διακυβερνητική σύνοδο, πραγματοποίησαν συνέντευξη Τύπου τονίζοντας ότι έχουν λόγους για να εκφράσουμε μεγάλη ικανοποίηση από τη συνάντηση που αξιολογήθηκε ως ιστορική και ως σημείο σημαντικής βελτίωσης των σχέσεων μεταξύ των Σκοπίων και της Πρίστινα.

Στην ομιλία του, ο πρωθυπουργός Zaev τόνισε ότι εδώ και χρόνια οι δύο χώρες αναπτύσσουν εξαιρετικές διμερείς σχέσεις και επιτυχημένη συνεργασία με γνώμονα τις αρχές της αμοιβαίας υποστήριξης και σεβασμού.

«Θεωρώ τη σημερινή πρώτη κοινή σύνοδο μεταξύ των κυβερνήσεων των δύο χωρών ως εξαιρετικά θετική ώθηση για περαιτέρω ανάπτυξη και εντατικοποίηση των σχέσεών μας και της συνολικής συνεργασίας. «Παρόλο που πραγματοποιήσαμε την κοινή συνεδρία σε πολύπλοκες συνθήκες λόγω της πανδημίας με το COVID-19, είναι μια σαφής έκφραση της πολιτικής μας βούλησης και των συμφερόντων και των δύο χωρών για περαιτέρω ενίσχυση και εμβάθυνση των διμερών σχέσεων και συνεργασίας σε όλους τους τομείς αμοιβαίου ενδιαφέροντος,» είπε ο πρωθυπουργός Zaev στη συνέντευξη Τύπου.

Πρόσθεσε ότι η Βόρεια Μακεδονία και το Κοσσυφοπέδιο έχουν πολλά κοινά συμφέροντα και ότι ανάλογα οι οικονομίες των δύο χωρών προσανατολίζονται η μία προς την άλλη.

«Ως εκ τούτου, στο πακέτο των υπογεγραμμένων συμφωνιών, μεταξύ άλλων, υπήρχε συμφωνία για τη συγχώνευση των δύο αυτοκινητοδρόμων στη συνοριακή διέλευση Blace -Jankovic στο πλαίσιο της κατασκευής του αυτοκινητόδρομου τμήματος Σκόπια – Blace, η σύμβαση για μελέτη σκοπιμότητας για το δρόμο Prizren – Tetovo, η Συμφωνία για τη θέσπιση κοινών συνόρων, «καθώς και τη Συμφωνία για ένα κοινό πρόγραμμα σκι που θα συνδέσει την Brezovica με την Popova Shapka, η οποία αποτελεί επίσης μέρος της Συμφωνίας για συνεργασία στον τομέα του τουρισμού», δήλωσε ο πρωθυπουργός Zaev.

Πρόσθεσε ότι πρόκειται μόνο για ένα σύνολο 11 συμφωνιών, μνημονίων και προγραμμάτων συνεργασίας που περιλαμβάνουν συνεργασία σε διασυνοριακά έργα με την υποστήριξη προγραμμάτων IPA της ΕΕ, συνεργασία στον τομέα της ενέργειας, καθώς και στον τομέα του πολιτισμού και προώθηση κοινών πρωτοβουλιών για την καινοτομία και την τεχνολογική ανάπτυξη.

Ο Zaev τόνισε ότι για τη Βόρεια Μακεδονία το Κοσσυφοπέδιο είναι ένας από τους σημαντικότερους εμπορικούς εταίρους και αναμένει ότι φέτος η συνολική αξία του αμοιβαίου εμπορίου θα ξεπεράσει τα 400 εκατομμύρια ευρώ.

Ο πρωθυπουργός Zaev επεσήμανε ότι οι δύο χώρες μοιράζονται έναν άλλο στρατηγικό στόχο – την ένταξη στην ΕΕ.

«Με την ευκαιρία αυτή, θα ήθελα να εκφράσω την ειλικρινή μας υποστήριξη για την απελευθέρωση των θεωρήσεων για το Κοσσυφοπέδιο με την Ευρωπαϊκή Ένωση και να επαναλάβω ότι η Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας είναι έτοιμη να μοιραστεί με τη Δημοκρατία του Κοσσυφοπεδίου τις εμπειρίες από την ένταξή μας στο ΝΑΤΟ έως την ένταξη του γείτονά μας. στη συμμαχία» τόνισε ο πρωθυπουργός της Βόρειας Μακεδονίας Zoran Zaev και πρόσθεσε ότι προς αυτή την κατεύθυνση βλέπει την αποστολή 44 μελών του Στρατού της Βόρειας Μακεδονίας ως μέρος της KFOR.

Στο τέλος, ο πρωθυπουργός Zaev τόνισε ότι σήμερα ήταν μια όμορφη και γόνιμη μέρα και ότι το επόμενο διάστημα οι υπουργοί θα δεσμευτούν να υλοποιήσουν τα καθήκοντα των υπογεγραμμένων συμφωνιών ως ώθηση για την ανάπτυξη συνεργασίας σε πολλούς άλλους τομείς μελλοντικός.

Ο πρωθυπουργός της Δημοκρατίας του Κοσσυφοπεδίου Albin Kurti στη συνέντευξη Τύπου αξιολόγησε την κοινή σύνοδο των κυβερνήσεων των δύο χωρών ως ιστορικό γεγονός το έτος που η Βόρεια Μακεδονία γιορτάζει 30 χρόνια ανεξαρτησίας και η Δημοκρατία του Κοσσυφοπεδίου 13 χρόνια ανεξαρτησίας.

Ο πρωθυπουργός Kurti τόνισε ότι η κοινή σύνοδος θα ενθαρρύνει την επέκταση της συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών σε πολλούς νέους τομείς.

Ευχαρίστησε για τη θερμή υποδοχή και την εξαιρετική προετοιμασία που προηγήθηκε της κοινής συνόδου, την οποία χαρακτήρισε νέο στάδιο για κοινά έργα που θα διευκολύνουν τη ζωή των πολιτών και στις δύο πλευρές των συνόρων μεταξύ των χωρών μας.

«Μέχρι στιγμής έχουμε 44 και τώρα άλλες 11 συμφωνίες και αυτό από μόνο του μιλά για τη δυναμική και ολοκληρωμένη συνεργασία μεταξύ της Βόρειας Μακεδονίας και του Κοσσυφοπεδίου. «Ως χώρες με τους ίδιους στόχους για την ευρωπαϊκή ολοκλήρωση, τη διασυνοριακή συνεργασία και συνεργασία στον αγώνα κατά του οργανωμένου και διακρατικού εγκλήματος, καθώς και η διαφθορά είναι πολύ σημαντικά», δήλωσε ο πρωθυπουργός Kurti σε συνέντευξη Τύπου μετά την κοινή σύνοδο των κυβερνήσεων της Δημοκρατίας της Βόρειας Μακεδονίας και της Δημοκρατίας του Κοσσυφοπεδίου./ibna