Ρουμανία: Συνεχίζεται η πολιτική κρίση

Ρουμανία: Συνεχίζεται η πολιτική κρίση

Η Πρόεδρος της Γερουσίας, Anca Dragu, προσέφυγε στο Συνταγματικό Δικαστήριο, ισχυριζόμενη ότι ο Πρωθυπουργός Florin Cîțu παραβίασε τις διατάξεις που αφορούν στην υποχρέωση εξασφάλισης της σύμφωνης γνώμης του Κοινοβουλίου, στην περίπτωση κυβερνητικού ανασχηματισμού που πραγματοποιείται μετά από αλλαγή της πολιτικής σύνθεσης της κυβέρνησης. Επιπλέον δε, ζητεί να υποχρεωθεί ο Πρωθυπουργός να προτείνει ονόματα υπουργών και να τα υποβάλει στο Κοινοβούλιο προκειμένου αυτό να αποφανθεί σχετικά με τη νέα πολιτική σύνθεση της κυβέρνησης.

Ο πρόεδρος του PNL, Ludovic Orban, δήλωσε ότι αυτή τη στιγμή το κλειδί που θα ξεμπλοκάρει την πολιτική κρίση βρίσκεται στα χέρια του Προέδρου της χώρας, Klaus Iohannis.

«Αυτή η κρίση μπορεί να τερματιστεί αμέσως. Μετά από 15λεπτη συζήτηση στο Cotroceni», δήλωσε, για να δεχτεί επίθεση από μερίδα του τύπου, που σχολίασαν ότι ο Orban, προφανώς μιλάει εκ πείρας. Ο τύπος υπενθυμίζει ότι όταν το PNL έχασε τις βουλευτικές εκλογές της 6ης Δεκεμβρίου, μετά από 15λεπτη συζήτηση στο γραφείο του Klaus Iohannis, ο Orban παραιτήθηκε από την πρωθυπουργία.

Απαντώντας σε ερώτηση για το ενδεχόμενο να παραιτηθεί, ο Πρωθυπουργός, Florin Cîțu, απέρριψε κατηγορηματικά ένα τέτοιο ενδεχόμενο.

«Ποτέ! Εγώ δεν είμαι ανεύθυνος, να αφήσω τη Ρουμανία το χειμώνα χωρίς κυβέρνηση, με το τέταρτο κύμα, με τις (αυξημένες) τιμές ενέργειας, ακολουθεί η συζήτηση για τον κατώτατο μισθό, ο προϋπολογισμός του επόμενου έτους. Βλέπω ότι ορισμένοι συνάδελφοι ακολουθούν τη μέθοδο Dragnea, όχι όμως εγώ», τόνισε ο Cîțu./ibna