Β -Ε: Το υπουργείο Εσωτερικών της Σερβικής Δημοκρατίας συνέλαβε τέσσερα άτομα για ύποπτη αγορά ιατρικού εξοπλισμού

Β -Ε: Το υπουργείο Εσωτερικών της Σερβικής Δημοκρατίας συνέλαβε τέσσερα άτομα για ύποπτη αγορά ιατρικού εξοπλισμού

Ο διευθυντής του Ινστιτούτου Δημόσιας Υγείας της Δημοκρατίας της Σέρπσας, Branislav Zeljković, ο οποίος αναζητούνταν από το υπουργείο Εσωτερικών της Σερβικής Δημοκρατίας από χθες, συνελήφθη σήμερα το πρωί, επιβεβαίωσε ο εκπρόσωπος Τύπου της Δημοκρατικής Εισαγγελίας του RS, Dragica Tojagić.

Ο Zeljković, μαζί με άλλα τρία άτομα, είναι ύποπτος για τη διερεύνηση παρανομιών στο έργο του Ινστιτούτου Δημόσιας Υγείας της Σερβικής Δημοκρατίας στις διαδικασίες δημοσίων συμβάσεων προστατευτικού ιατρικού εξοπλισμού. Οι Slavko Bojić, Saša Marković και Dragan Dubravac τέθηκαν υπό κράτηση του Υπουργείου Εσωτερικών και κατόπιν εντολής του Ειδικού Τμήματος της Εισαγγελίας της Σερβικής Δημοκρατίας.

Ο Zeljković δεν βρέθηκε χθες στη δουλειά ή στη διεύθυνση του σπιτιού του. Όλα τα πρόσωπα υπό κράτηση θα πρέπει να οδηγηθούν στον εισαγγελέα σήμερα και μετά την εξέταση, ο αρμόδιος εισαγγελέας θα αποφασίσει για την πρόταση για τη λήψη μέτρων κράτησης.

Η δράση του Υπουργείου Εσωτερικών της Σερβικής Δημοκρατίας, η οποία πραγματοποιείται κατόπιν εντολής του Ειδικού Τμήματος της Εισαγγελίας της Δημοκρατίας, συνεχίζεται από την Τετάρτη, όταν συνελήφθησαν τρεις άλλοι ύποπτοι.

Αντικείμενο της έρευνας είναι οι συμβάσεις που συνάφθηκαν από το Ινστιτούτο Δημόσιας Υγείας της RS κατά τη διάρκεια της κρίσης του κορωνοϊού, ενώ διερευνώνται και οι εταιρείες Travel4fun και Procontrol.

ΜΜΕ και αρκετές ΜΚΟ ανέφεραν προηγουμένως δημόσιες συμβάσεις που σχετίζονται με το ταξιδιωτικό γραφείο που προμηθεύεται ιατρικές μάσκες. Μερικές από τις αγορασμένες μάσκες κοστίζουν πάνω από έξι BAM ανά τεμάχιο, κάτι που παραδέχτηκε ένας από τους κρατούμενους.

«Μια μάσκα ήταν 6,8 BAM, αλλά επαναλαμβάνω-είναι ιατρική μάσκα KN 95, έτσι ώστε οι πολίτες να μην πιστεύουν ότι είναι μια κλασική μάσκα τριών στρωμάτων που κυμαίνεται από ένα έως δύο BAM. Αυτές είναι μάσκες που χρησιμοποιούνται από το προσωπικό του νοσοκομείου», δήλωσε ο Slavko Bojić, ιδιοκτήτης του Procontrol.

Οι λίγες περιπτώσεις διαφθοράς στην περίοδο COVID-19 περιμένουν ακόμη τον επίλογο. Η μεγαλύτερη από αυτές είναι η περίπτωση “Silver Raspberry” στην Ομοσπονδία της Β -Ε, σχετικά με την αγορά αναπνευστήρων αξίας 10 εκατομμυρίων BAM, η οποία δεν είναι κατάλληλη για χρήση σε ασθενείς με COVID. Η δίκη συνεχίζεται στο Σεράγεβο./ibna