Σλοβενία: Η αστυνομία διέλυσε τις διαδηλώσεις ενάντια στα αυστηρότερα μέτρα για τον COVID-19

Σλοβενία: Η αστυνομία διέλυσε τις διαδηλώσεις ενάντια στα αυστηρότερα μέτρα για τον COVID-19

Σύμφωνα με πληροφορίες, αρκετοί αστυνομικοί τραυματίστηκαν στις συγκρούσεις μεταξύ σλοβενικών αστυνομικών δυνάμεων και πολιτών που αντιτάχθηκαν στην ενίσχυση των μέτρων κατά του COVID-19.

Την Τετάρτη, εισήχθησαν νέα μέτρα και αρκετές αναφορές ανέφεραν ότι δεν ήταν δυνατή η αγορά του πετρελαίου στον σταθμό πετρελαίου χωρίς το δελτίο COVID.

Η αστυνομία χρησιμοποίησε κανόνι νερού και δακρυγόνα για να διαλύσει μια ομάδα αρκετών χιλιάδων διαδηλωτών που συγκεντρώθηκαν μπροστά από τη Βουλή το απόγευμα της Τετάρτης.

Μέσα ενημέρωσης στη Σλοβενία ​​ανέφεραν ότι η διαμαρτυρία ξεκίνησε ειρηνικά το απόγευμα, αλλά προς το βράδυ, το πλήθος άρχισε να κατευθύνεται εναντίον της Βουλής και αρκετοί πυρσοί ρίχτηκαν στο κτίριο.

Η αστυνομία αντέδρασε εκτοξεύοντας δακρυγόνα εναντίον του πλήθους, το οποίο σύντομα διασκορπίστηκε στους γύρω δρόμους. Μικρότερες ομάδες επέστρεψαν στην πλατεία και άρχισαν να ρίχνουν περισσότερους πυρσούς, ωθώντας την αστυνομία να αναπτύξει κανόνια νερού. Επίσης πέταξαν πέτρες κατά της αστυνομίας.

Η διαμαρτυρία οργανώθηκε από πολλές ομάδες που αντιτίθενται στον εμβολιασμό, τις μάσκες και την εντολή διαβατηρίου Covid που τέθηκε σε ισχύ την ίδια ημέρα. Οι ομάδες δραστηριοποιούνται κυρίως στο Facebook και οι εκπρόσωποί τους επέκριναν τους τελευταίους περιορισμούς και κάλεσαν την κυβέρνηση και τους βουλευτές να παραιτηθούν.

Η αστυνομία της Λιουμπλιάνα υπολογίζει ότι το πλήθος αριθμούσε 8.000 άτομα και χαρακτήρισε τη συγκέντρωση ως «μαζική παραβίαση του δημόσιου νόμου και της τάξης». Ανέφερε ότι οι αξιωματικοί χτυπήθηκαν με πυρσούς, γρανίτες και άλλα αντικείμενα. Η αστυνομία ήταν ακόμα στην πόλη γύρω στις 10 το βράδυ για να διαλύσει μεμονωμένες ομάδες που σκορπίστηκαν στο κέντρο.

Ο επίτροπος της αστυνομίας Anton Olaj ζήτησε ανοχή και είπε στο Twitter ότι η βία στις διαδηλώσεις ήταν «απαράδεκτη».

Ο υπουργός Εσωτερικών Aleš Hojs έδειξε με το δάχτυλο στα αριστερά κόμματα, λέγοντας ότι οι «παραφυάδες» τους είχαν οργανώσει τη συγκέντρωση. Είπε στο Twitter ότι «ο αριστερός φασισμός εφαρμόστηκε στην πράξη».

Ο πρωθυπουργός Janez Janša δήλωσε στο Twitter ότι η κυβέρνηση δεν θα παραιτηθεί.

«Η βία στο δρόμο δεν οδήγησε ποτέ σε κάτι καλό. Η αστυνομία είναι υποχρεωμένη να ενεργεί σύμφωνα με το νόμο. Η κυβέρνηση της Σλοβενίας δεν θα υποκύψει σε καμία πίεση. Θα επιμείνει σε μέτρα για την προστασία της υγείας και της ζωής των ανθρώπων. Είναι καιρός η εισαγγελική αρχή/η δικαιοσύνη να μην ανέχεται πλέον απειλές και βία », τόνισε η Janša./ibna