Βουλγαρία: Παρελθόν αποτελεί πλέον η 46η Εθνοσυνέλευση

Βουλγαρία: Παρελθόν αποτελεί πλέον η 46η Εθνοσυνέλευση

Η Πρόεδρος της Βουλγαρικής Εθνοσυνέλευσης Iva Miteva χτύπησε το τελευταίο κοινοβουλευτικό κουδούνι και η 46η Εθνοσυνέλευση αποτελεί ήδη μέρος της πολιτικής ιστορίας της Βουλγαρίας.

Η πρόεδρος της Εθνοσυνέλευσης έκλεισε τη συνεδρία με μια ευχή για καλή προεκλογική εκστρατεία. Μετά από δύο μήνες εργασιών και σχεδόν 30 συνεδριάσεις, το κοινοβούλιο απέτυχε στο κύριο καθήκον του να εκλέξει τακτική κυβέρνηση με αποτέλεσμα να επιστραφούν και οι τρεις διερευνητικές εντολές για τον σχηματισμό κυβέρνησης να επιστραφούν στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Rumen Radev.

Οι βουλευτές ολοκλήρωσαν μόνο τέσσερα νομοσχέδια – σχετικά με την ενημέρωση του κρατικού προϋπολογισμού, για το Εθνικό Ταμείο Ασφάλισης Υγείας, καθώς και για την απομάκρυνση της διεύθυνσης του Γραφείου Προστασίας Μαρτύρων από τον Γενικό Εισαγγελέα.

Οι δυνάμεις των λεγόμενων «κομμάτων διαμαρτυρίας» δεν κατάφεραν και πάλι να κλείσουν το Ειδικό Δικαστήριο και Εισαγγελία που σήμερα ψήφισαν συμβολικά οι βουλευτές σε πρώτη ανάγνωση.

Κατά τη διάρκεια της τελευταίας συνεδρίασης της Εθνοσυνέλευσης εκτοξεύτηκαν κατηγορίες από το ένα κόμμα στο άλλο για το ότι δεν επετεύχθη τελικά ο σχηματισμός τακτικής κυβέρνησης. «Πρόκειται για ένα υποκριτικό κοινοβούλιο, το οποίο έγινε σαφές σε όλους. Ένα συζητείται στις διαπραγματεύσεις, ένα δεύτερο στο περιθώριο κι ένα το τρίτο στα μέσα ενημέρωσης», αξιολόγησε το κοινοβουλευτικό έργο ο Toshko Yordanov από το Υπάρχει Τέτοιος Λαός.

«Η αποτυχημένη εντολή της 46ης Εθνοσυνέλευσης είναι ευθύνη τόσο των πολιτικών δυνάμεων που είναι παρόν σε αυτήν όσο και του υπηρεσιακού υπουργικού συμβουλίου, το οποίο δεν είχε δυνατότητες να ηρεμήσει τις πολιτικές εντάσεις και να δημιουργήσει το κατάλληλο κλίμα για την εκλογή μιας κανονικής κυβέρνησης», ανέφερε από το GERB-SDS, η επικεφαλής της ΚΟ Desislava Atanasova. Η βουλευτής του GERB-SDS δεν άφησε στο απυρόβλητο τον Πρόεδρο της χώρας λέγοντας ότι «Ένας από τους λόγους για το σημερινό πολιτικό αδιέξοδο είναι ακριβώς η καταπάτηση του πνεύματος του συντάγματος και η άρνηση του Προέδρου Rumen Radev να τηρήσει τους πολιτικούς κανόνες και να βοηθήσει στην έξοδο από την πολιτική κρίση.

Η ηγέτης του Βουλγαρικού Σοσιαλιστικού Κόμματος (BSP) Cornelia Ninova σημείωσε ότι «το μεγάλο αμάρτημα της 46ης Εθνοσυνέλευσης είναι ότι δεν βρίσκεται λόγος αλλαγής», επιρρίπτοντας ευθύνες στα κόμματα διαμαρτυρίας.

Ο Συμπρόεδρος της Δημοκρατικής Βουλγαρίας Hristo Ivanov, επεσήμανε ότι δεν θα υπάρχουν πλέον μεγάλα κόμματα. Σύμφωνα με τον ίδιο, μια σημαντική μεταμόρφωση λαμβάνει χώρα στη Βουλγαρία, η οποία θα συνοδεύεται πάντα από πολιτική αναταραχή.

Το μειονοτικό Κίνημα Δικαιωμάτων και Ελευθερίας MRF επεσήμανε ότι η Δημοκρατία κινδυνεύει. «Τους τελευταίους μήνες γίναμε μάρτυρες μιας ασύγκριτης στάσης απέναντι στο Σύνταγμα και τους νόμους της χώρας. Παραβίαση του Συντάγματος στο υψηλότερο επίπεδο – από τον Πρόεδρο και την Εθνοσυνέλευση», δήλωσε ο ηγέτης του κόμματος Mustafa Karaday.

Το 46o Κοινοβούλιο έχει κάνει περισσότερα από την κυβέρνηση του GERB δήλωσε η Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του κόμματος «Σήκω Όρθιος! Έξω η Μαφία» Maya Manolova. «Η σύντομη διάρκεια ζωής του 46ου  κοινοβουλίου θα κριθεί από τα αποτελέσματά του. Σε 26 συνόδους ολομέλειας, αυτό το κοινοβούλιο έκανε περισσότερα από όσα έγιναν κατά τη διάρκεια της διακυβέρνησης του GERB στα γραφεία του Borissov», δήλωσε η Manolova./ibna