Β-Ε: Η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες πρόσφερε εξοπλισμό σε μαθητές και νέους που είναι πρόσφυγες και αιτούντες άσυλο

Β-Ε: Η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες πρόσφερε εξοπλισμό σε μαθητές και νέους που είναι πρόσφυγες και αιτούντες άσυλο

Χάρη στην Ευρωπαϊκή Ένωση, την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, μέσω του οργανισμού εταίρου της BHWI Foundation, διανεμήθηκε εξοπλισμός πληροφορικής και σχολικά είδη σε μαθητές και νέους που είναι πρόσφυγες και αιτούντες άσυλο στη Βοσνία-Ερζεγοβίνη κατά το πρώτο εξάμηνο του Σεπτεμβρίου, με στόχο τη βελτίωση της πρόσβασης σε εκπαιδευτικό υλικό και διαδικτυακά εργαλεία για την τυπική εκπαίδευση.

«Αυτή η πολύτιμη δωρεά, ο φορητός υπολογιστής που έλαβα, θα με βοηθήσει να παρακολουθήσω τα μαθήματα που προσφέρει το Coursera για τους πρόσφυγες. Η γνώση της αραβικής, της αγγλικής και της βοσνιακής γλώσσας, μου έδωσε τη δυνατότητα να βρω δουλειά στη Β -Ε, αλλά θα ήθελα να μάθω περισσότερες γλώσσες γιατί παρατήρησα ότι είμαι καλός σε αυτό », δήλωσε ο Saifeddin, ένας νεαρός άνδρας από τη Συρία που έλαβε θυγατρική προστασία στη Βοσνία -Ερζεγοβίνη.

«Θέλω να μάθω περισσότερα για τη γραφιστική. Είναι μια τέχνη που απαιτεί καλής ποιότητας εξοπλισμό και λογισμικό πληροφορικής και αυτός ο φορητός υπολογιστής που έλαβα σήμερα θα με βοηθήσει να αποκτήσω δεξιότητες γραφιστικής », δήλωσε ο Omar*, ένας άλλος νεαρός άνδρας από τη Συρία με το καθεστώς επικουρικής προστασίας.

Η Εκπαιδευτική Έκθεση της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες 2021, που δημοσιεύθηκε την περασμένη εβδομάδα, αναφέρει ότι οι επιπτώσεις της πανδημίας του COVID-19 ήταν ενοχλητικές για όλα τα παιδιά, αλλά για τους μικρούς πρόσφυγες-που αντιμετωπίζουν ήδη σημαντικά εμπόδια για να μπουν στο σχολείο-θα μπορούσε να διαψεύσει κάθε ελπίδα για την αναγκαία εκπαίδευση.

Σχεδόν σε κάθε χώρα, το ποσοστό εγγραφής για πρόσφυγες είναι σημαντικά χαμηλότερο από το ποσοστό των παιδιών της κοινότητας υποδοχής. Τα δεδομένα δείχνουν επίσης ότι από τον Μάρτιο του 2019 έως τον Μάρτιο του 2020, τα ακαθάριστα ποσοστά εγγραφής των προσφύγων στο πρωτογενές επίπεδο ήταν στο 68 τοις εκατό.

Η εγγραφή στην τριτοβάθμια εκπαίδευση ήταν στο 5 % το 2020, αύξηση 2 μονάδων σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος και το κέρδος που αντιπροσωπεύει μια μετασχηματιστική αλλαγή για χιλιάδες πρόσφυγες και τις κοινότητές τους. Είναι μια αύξηση που προσφέρει επίσης ελπίδα και ενθάρρυνση στους νεότερους πρόσφυγες που αντιμετωπίζουν τρομακτικές προκλήσεις για την πρόσβαση στην εκπαίδευση.

Ο συνεργάτης της UNHCR BHWI θα συνεχίσει να παρέχει ψυχοκοινωνική υποστήριξη στην ένταξη γονέων και παιδιών που αναζητούν άσυλο, αναγνωρισμένων προσφύγων και εκείνων με επικουρική προστασία, δίνοντας έμφαση στην εκπαίδευση και στην απόκτηση νέων δεξιοτήτων και γνώσεων.

Αυτές οι δραστηριότητες υλοποιήθηκαν με την υποστήριξη του Μέσου της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τη Συμβολή στη Σταθερότητα και την Ειρήνη μέσω του κοινού προγράμματος UNHCR/IOM «Ενίσχυση της κοινωνικής συνοχής στις κοινότητες που φιλοξενούν άτομα σε κίνηση»./ibna