Μαυροβούνιο: Η ΕΕ δεν είναι πλήρης χωρίς τα Δυτικά Βαλκάνια

Μαυροβούνιο: Η ΕΕ δεν είναι πλήρης χωρίς τα Δυτικά Βαλκάνια

Ο πρωθυπουργός του Μαυροβουνίου, Zdravko Krivokapić, συναντήθηκε σήμερα στη Villa Gorica με τον υπουργό Ομοσπονδιακών και Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Ομοσπονδιακής Επαρχίας της Βόρειας Ρηνανίας-Βεστφαλίας, της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας, Stefan Holthof-Fertner.

Ο πρωθυπουργός Krivokapić χαιρέτισε τις εξαιρετικές διμερείς σχέσεις, οι οποίες χαρακτηρίζονται από εντατική συνεργασία σε όλους τους τομείς και τα επίπεδα. Αυτό αποδεικνύεται καλύτερα από τη χθεσινή, τη δεύτερη φετινή συνομιλία μεταξύ του Πρωθυπουργού του Μαυροβουνίου και της Γερμανίδας Καγκελαρίου Angela Merkel, η οποία εκ μέρους της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας εξέφρασε για άλλη μια φορά πλήρη υποστήριξη για τη μεταρρυθμιστική, ευρωπαϊκή πορεία του Μαυροβουνίου.

Ο πρωθυπουργός Krivokapić  εξέφρασε για άλλη μια φορά τα συλλυπητήρια και την αλληλεγγύη του στους πολίτες της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας, ειδικά στην περιοχή της Ρηνανίας-Βεστφαλίας, η οποία επλήγη περισσότερο από τις φετινές καταστροφικές πλημμύρες. Υπενθύμισε στον υψηλό προσκεκλημένο την απόφαση της κυβέρνησης του Μαυροβουνίου, η οποία έδειξε ετοιμότητα για πλήρη και συγκεκριμένη φιλική υποστήριξη στη Γερμανία και στους πολίτες των απειλούμενων περιοχών.

Ο πρωθυπουργός τόνισε ότι η κυβέρνηση είναι πλήρως αφοσιωμένη στις μεταρρυθμιστικές δραστηριότητες και ότι έχει ωριμάσει μια ισχυρή πολιτική βούληση στο Μαυροβούνιο για μια ασυμβίβαστη, θεσμική καταπολέμηση της διαφθοράς, του οργανωμένου εγκλήματος και της μεταρρύθμισης του κράτους δικαίου εν γένει.

«Δεδομένου ότι για πρώτη φορά στην ιστορία του Μαυροβουνίου, μια κυβέρνηση αντικαταστάθηκε από δημοκρατικά, εκλογικά μέσα, μπορούμε να πούμε ότι, με την πολιτική έννοια, το Μαυροβούνιο απελευθερώθηκε. Γνωρίζουμε όμως ότι βρισκόμαστε σε μια δημοκρατική μετάβαση και ότι η δημοκρατία και ο πλουραλισμός χρειάζονται ακόμη πραγματικά για να ζήσουν σε όλα τα τμήματα, τα κεφάλια και τους πόρους της κοινωνίας μας. Το Μαυροβούνιο πρέπει να επιδείξει δικαιοσύνη, δημοκρατία και ανοχή. Οι προκάτοχοι μίλησαν για «συνύπαρξη», ο στόχος μας είναι ένα βήμα παραπέρα – η διείσδυση της διαφορετικότητας μέσα από μια αληθινή διαδικασία ένταξης. Η επιθυμία μου και η απόφασή μου ήταν η κυβέρνηση να είναι κυβέρνηση ειδικών, κυβέρνηση πολιτικού προσανατολισμού. Αυτή ήταν η ιστορική ανάγκη όλων των πολιτών του Μαυροβουνίου », δήλωσε ο πρωθυπουργός Krivokapić.

Μιλώντας για τα τελευταία γεγονότα στο Cetinje, με τα οποία είναι γνώστης το ευρύτερο ευρωπαϊκό κοινό, ο πρωθυπουργός είπε ότι ήταν απλώς μια άλλη, παράνομη και εξωθεσμική προσπάθεια των δυνάμεων της αντιπολίτευσης να αποσταθεροποιήσουν το Μαυροβούνιο και να επιβραδύνουν την πρόοδό του προς το κράτος δικαίου, προς την κατάσταση της κοινωνικής δικαιοσύνης και ασφάλειας.

«Η μισαλλόδοξη προσέγγιση που επέβαλαν οι εκπρόσωποι της πρώην κυβέρνησης στοχεύει να επεκταθεί στους πολίτες και να γίνει ένα επιθυμητό μοντέλο καταστροφικής, αναρχικής συμπεριφοράς. «Αλλά οι πολίτες αναγνωρίζουν τα κίνητρα, τους στόχους και τα αποτελέσματα μιας τέτοιας συμπεριφοράς και πιστεύω ακράδαντα ότι το Μαυροβούνιο θα είναι ένα διαφορετικό, πραγματικά ευρωπαϊκό κράτος σε λίγα χρόνια», είπε ο Krivokapić.

Ο πρωθυπουργός επεσήμανε ότι οι πολιτικές και κανονιστικές μεταρρυθμίσεις πρέπει να συνοδεύονται από οικονομική μεταρρύθμιση και αναβίωση και ότι το Μαυροβούνιο αναμένει από τη Γερμανία, ως στρατηγικό εταίρο, νέες επενδύσεις, ιδιαίτερα στους τομείς της πράσινης οικονομίας και της καθαρής ενέργειας.

Ο υπουργός Holthof-Fertner είπε ότι κατανοούν πλήρως τη μεταρρυθμιστική στιγμή στην οποία βρίσκεται το Μαυροβούνιο, καθώς και όλα τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η ειδική κυβέρνηση του πρωθυπουργού Krivokapić.

«Ο δρόμος που ακολουθήσατε είναι επίπονος και μακρύς, αλλά είναι εντυπωσιακό ότι τον ακολουθείτε. Χωρίς την ένταξη των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων στην Ευρωπαϊκή Ένωση, ούτε η ΕΕ είναι πλήρης», δήλωσε ο Stefan Holthof Fertner./ibna