Σλοβενία: Ολοκληρώθηκε η διάσκεψη “Future Unlocked”

Σλοβενία: Ολοκληρώθηκε η διάσκεψη “Future Unlocked”

Μεταξύ 12 και 15 Σεπτεμβρίου, η Λιουμπλιάνα και η IzolaΙ φιλοξένησαν ένα διεθνές συνέδριο υψηλού επιπέδου με τίτλο “Future Unlocked”.

Οι συζητήσεις επικεντρώθηκαν στον αντίκτυπο των πολιτιστικών και δημιουργικών τομέων στην πράσινη μετάβαση, τις κοινωνικές καινοτομίες και την οικονομική ανάπτυξη, υπογραμμίζοντας τον ρόλο του πολιτισμού στην ενίσχυση των δραστηριοτήτων εξωτερικής πολιτικής, ενισχύοντας την κατανόηση και ευαισθητοποιώντας για επίκαιρα κοινωνικά και περιβαλλοντικά θέματα.

Οι Σλοβένοι ζουν εδώ και καιρό στο σημείο συνάντησης τεσσάρων μεγάλων ευρωπαϊκών πολιτισμών και γλωσσών, με την ταυτότητά τους να αναπτύσσεται σε συνεχή διάλογο με τους γείτονές τους, προωθώντας έτσι τόσο τη δική τους πολιτιστική έκφραση όσο και τον σεβασμό για άλλους πολιτισμούς. «Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο έχουμε θέσει τον πολιτισμό και τη δημιουργικότητα ψηλά στην ευρωπαϊκή ατζέντα, επίσης κατά τη διάρκεια της Προεδρίας του Συμβουλίου», δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών Gašper Dovžan στην εναρκτήρια ομιλία του στο πάνελ υψηλού επιπέδου για τους πολιτιστικούς και δημιουργικούς τομείς ως κινητήριες δυνάμεις της ειρήνης και της σταθερότητας. Μέσω βιντεοκλήσης, στους συμμετέχοντες απευθύνθηκε επίσης η Mariya Gabriel, Ευρωπαία Επίτροπος για την Καινοτομία, την Έρευνα, τον Πολιτισμό, την Εκπαίδευση και τη Νεολαία, τον Nasser Kamel, Γενικό Γραμματέα της Ένωσης για τη Μεσόγειο και τον Stefano Sannino, Γενικό Γραμματέα της Ευρωπαϊκής Εξωτερικής Δράσης Υπηρεσία.

Ο Zdravko Počivalšek, Υπουργός Οικονομικής Ανάπτυξης και Τεχνολογίας εκφώνησε την εναρκτήρια ομιλία στο πάνελ για τους πολιτιστικούς και δημιουργικούς τομείς ως παράγοντες οικονομικής ανάπτυξης, ενώ στους συμμετέχοντες απευθύνθηκε επίσης μέσω βίντεο ο Ευρωπαίος Επίτροπος Thierry Breton και ο ευρωβουλευτής Christian Ehler. Με την έναρξη του συνεδρίου, η Σλοβενία ​​συμβάλλει στη σήμανση του Διεθνούς Έτους Δημιουργικής Οικονομίας για Βιώσιμη Ανάπτυξη και προωθεί την εφαρμογή της Ατζέντας του 2030.

Μέρος του συνεδρίου ήταν μια συνάντηση εκπροσώπων υψηλού επιπέδου των υπουργείων Εξωτερικών και Πολιτισμού της ΕΕ, όπου παρουσιάστηκε για πρώτη φορά η μελέτη του EUNIC σχετικά με το πώς τα πολιτιστικά προγράμματα μπορούν να προωθήσουν την ειρήνη και τη σταθερότητα στον κόσμο. Η Σλοβενία ​​υποστηρίζει παραδοσιακά τον εξέχοντα ρόλο του πολιτισμού στις διεθνείς σχέσεις και συνεχίζει να υλοποιεί τις δραστηριότητες που ξεκίνησε κατά τη διάρκεια της Προεδρίας του Συμβουλίου της ΕΕ το 2008.

Το συνέδριο συγκέντρωσε εκπροσώπους από περισσότερες από 30 χώρες, ευρωπαϊκά θεσμικά όργανα και διεθνείς οργανισμούς. Επίσης, οι συμμετέχοντες είχαν τη δυνατότητα να δουν την έκθεση Future of Living που παρουσιάζει σύγχρονα επιτεύγματα σχεδιασμού της Σλοβενίας, με την οποία η Σλοβενία ​​επιθυμεί να διευρύνει περαιτέρω τη συζήτηση για το μέλλον της Ευρώπης./ibna