Κοσσυφοπέδιο: Ξεκινά η δίκη του Salih Mustafa στη Χάγη για εγκλήματα πολέμου

Κοσσυφοπέδιο: Ξεκινά η δίκη του Salih Mustafa στη Χάγη για εγκλήματα πολέμου

Ξεκινά σήμερα η δίκη του πρώην Διοικητή του Απελευθερωτικού Στρατού του Κοσσυφοπεδίου, Salih Mustafa. Είναι η πρώτη δίκη από τα Ειδικά Τμήματα του Δικαστηρίου της Χάγης.

Η συνεδρία αναμένεται να ξεκινήσει στις 09:30(τοπική ώρα) και αναμένεται να διαρκέσει έως τις 17:30, σύμφωνα με το δημοσιευμένο ημερολόγιο των Εξειδικευμένων Επιμελητηρίων.

Το κατηγορητήριο σε βάρος του Salih Mustafa επιβεβαιώθηκε στις 12 Ιουνίου 2020, ενώ η σύλληψή του πραγματοποιήθηκε στις 24 Σεπτεμβρίου. Ο Mustafa αρνήθηκε τις κατηγορίες εναντίον του.

«Το επιβεβαιωμένο κατηγορητήριο αναφέρει ότι από την 1η Απριλίου 1999 έως τις 19 Απριλίου 1999, σε στρατόπεδο κράτησης στο Zllash του Κοσσυφοπεδίου, διαπράχθηκαν εγκλήματα αυθαίρετης κράτησης, σκληρής μεταχείρισης και βασανιστηρίων σε τουλάχιστον έξι άτομα. Επίσης, το κατηγορητήριο αναφέρει ότι στις ημερομηνίες μεταξύ 19 Απριλίου 1999, ή περίπου αυτήν την ημερομηνία, και γύρω στα τέλη Απριλίου 1999, ένας κρατούμενος σκοτώθηκε σε εκείνο το στρατόπεδο», είχε ανακοινώσει το Ειδικό Δικαστήριο.

Στο επιβεβαιωμένο κατηγορητήριο, ο Mustafa κατηγορείται για διάφορες μορφές ποινικής ευθύνης για αυθαίρετη κράτηση, σκληρή μεταχείριση, βασανιστήρια και παράνομες δολοφονίες ως εγκλήματα πολέμου που διαπράχθηκαν στο πλαίσιο ή σε σχέση με τη μη διεθνή ένοπλη σύγκρουση στο Κοσσυφοπέδιο./ibna