Τουρκία: Ολοκλήρωσε την θητεία του ο Τούρκος Πρόεδρος της ΓΣ των ΗΕ

Τουρκία: Ολοκλήρωσε την θητεία του ο Τούρκος Πρόεδρος της ΓΣ των ΗΕ

Ο Υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας με ανάρτηση του στο Twitter, συνεχάρη τον Τούρκο Πρέσβη Volkan Bozkır ο οποίος ολοκλήρωσε την θητεία του ως Πρόεδρος τγς 75ης Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών.

«Συγχαίρω τον Πρέσβη Volkan Bozkır, ο οποίος ολοκλήρωσε με επιτυχία το καθήκον του ως Προέδρου της 75ης Γενικής Συνέλευσης και το ολοκλήρωσε σήμερα. Σας ευχαριστώ, αδελφέ Volkan, που εκπροσωπήσατε τη χώρα μας με τον καλύτερο δυνατό τρόπο και για τις προσπάθειές σας να επιλύσετε παγκόσμια ζητήματα» έγραψε ο Mevlut Cavusoglu.

Το Υπουργείο Εξωτερικών εξέδωσε ανακοίνωση για την ολοκλήρωση της θητείας του Τούρκου Πρέσβη στην Προεδρία της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ.

Ο Πρέσβης Volkan Bozkır, πρώην υπουργός για θέματα ΕΕ και επικεφαλής διαπραγματευτής ολοκλήρωσε τη θητεία του στις 14 Σεπτεμβρίου 2021 ως Πρόεδρος της 75ης συνόδου της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ.

Η Προεδρία της Γενικής Συνέλευσης είναι το αιρετό αξίωμα με την ανώτερη διαβάθμιση στο σύστημα των Ηνωμένων Εθνών. Ο πρέσβης Bozkır έγινε ο πρώτος Τούρκος πολίτης που ανέλαβε αυτή τη θέση στην 75χρονη ιστορία του ΟΗΕ.

Παρά τους περιορισμούς που επέβαλε η πανδημία Covid-19, ο πρέσβης Bozkır εξασφάλισε την αδιάλειπτη συνέχιση των εργασιών της Γενικής Συνέλευσης καθ’ όλη τη διάρκεια της θητείας του. Καθοδήγησε τις προσπάθειες για τις κρίσεις όπως η Παλαιστίνη, η Συρία και η Μιανμάρ, που πλήγωσαν βαθιά τη συνείδηση ​​της διεθνούς κοινότητας, στην ατζέντα της Γενικής Συνέλευσης. Υποστήριξε τις πρωτοβουλίες ενίσχυσης της Γενικής Συνέλευσης, ως το μοναδικό όργανο του ΟΗΕ όπου όλα τα κράτη μέλη εκπροσωπούνται εξίσου.

Ο πρέσβης Bozkır έδωσε προτεραιότητα στην ενίσχυση της πολυμερούς σχέσης, στην υποστήριξη των λιγότερο ανεπτυγμένων και των αναπτυσσόμενων χωρών, καθώς και των ομάδων που πλήττονται κυρίως από τις συγκρούσεις, τις φυσικές καταστροφές και τις ανθρωπιστικές κρίσεις και την ενίσχυση του ρόλου των γυναικών στη δημόσια ζωή και την προσοχή της διεθνούς κοινής γνώμης, κατά τις επίσημες επισκέψεις του.

Η ρεαλιστική, αποφασιστική και ανταποκρινόμενη ηγεσία που επέδειξε κατά τη διάρκεια της θητείας του εκτιμάται ιδιαίτερα από τη διεθνή κοινότητα και ολόκληρη την οικογένεια του ΟΗΕ.

Συγχαίρουμε τον Πρέσβη Bozkır για την επιτυχημένη Προεδρία του στη Γενική Συνέλευση και ευχόμαστε καλή επιτυχία στον διάδοχό του Abdulla Shahid κατά την 76η σύνοδο της Γενικής Συνέλευσης./ibna