Β-Ε: Ο υπουργός Košarac κατηγόρησε την υπουργό Turković για παρεμπόδιση

Β-Ε: Ο υπουργός Košarac κατηγόρησε την υπουργό Turković για παρεμπόδιση

Ο Υπουργός Εξωτερικού Εμπορίου και Οικονομικών Σχέσεων στο Συμβούλιο Υπουργών, Staša Košarac, επιβεβαίωσε ότι του απαγορεύτηκε να ηγηθεί της αντιπροσωπείας της Β -Ε στην ετήσια Γενική Διάσκεψη του Διεθνούς Οργανισμού Ατομικής Ενέργειας /IAEA /, που θα πραγματοποιηθεί μεταξύ 20 Σεπτεμβρίου και 24 στη Βιέννη.

Στη δήλωση για το πρακτορείο ειδήσεων SRNA, ο Košarac αναφέρει ότι η Υπουργός Εξωτερικών στο Συμβούλιο Υπουργών, Bisera Turković, αρνήθηκε να του δώσει τη συγκατάθεση να ηγηθεί της αντιπροσωπείας στη Γενική Συνδιάσκεψη του ανώτατου διεθνούς φορέα για την πυρηνική ενέργεια, υπό την αιγίδα του τα Ηνωμένα Έθνη.

«Δεδομένου ότι η Turković θα συμμετάσχει στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη κατά τη διάρκεια αυτής της συγκέντρωσης, το Γραφείο μου ξεκίνησε μια πρωτοβουλία να ηγηθεί της αντιπροσωπείας της Β -Ε ως υπουργός υπεύθυνος για την ενέργεια σε επίπεδο Β -Ε, σε μια εκδήλωση όπου μπορούμε να εκφράσουμε τη δυναμική μας αντίθεση στην κατασκευή επίμαχων χωματερών στην Trgovska Gora », τόνισε ο Košarac.

Επιβεβαίωσε επίσης τους ισχυρισμούς των μέσων ενημέρωσης ότι με βάση την απόφαση του επικεφαλής της διπλωματίας, η Β -Ε θα εκπροσωπηθεί από τον υφυπουργό Εξωτερικών σε μια σημαντική εκδήλωση στην πρωτεύουσα της Αυστρίας.

«Χωρίς πρόθεση να μειώσω τη σημασία και τον ρόλο του υφυπουργού, πιστεύω ότι θα ήταν πολύ καλύτερο και πιο αποτελεσματικό σε επίπεδο υπουργών στο πλαίσιο της Γενικής Διάσκεψης του ΔΟΑΕ να μιλήσουμε σχετικά για το φλέγον ζήτημα που έχουν οι κάτοικοι 13 δήμων στη λεκάνη του ποταμού Una. Δυστυχώς, η Turković δεν ενδιαφέρεται και δεν έχει κατανόηση για μια τέτοια ανάγκη», επεσήμανε ο Košarac.

Σύμφωνα με τον ίδιο, αυτή η κίνηση της σημερινής υπουργού Εξωτερικών στο Συμβούλιο Υπουργών είναι η τελευταία σε μια σειρά εμποδίων στις προσπάθειές της να λύσει το ζήτημα των ραδιενεργών αποβλήτων και της κατασκευής πυρηνικών χωματερών στην Trgovska Gora κοντά στα σύνορα της Β -Ε.

Επαναλαμβάνει τη θέση ότι η Trgovska Gora δεν πρέπει να αποτελεί αντικείμενο πολιτικοποίησης, καθώς μια πιθανή χωματερή για ραδιενεργά απόβλητα και αναλωμένα πυρηνικά καύσιμα θα θέσει σε κίνδυνο την υγεία 250.000 κατοίκων και το περιβάλλον.

«Δεν θα ήθελα να σας υπενθυμίσω όλους τους αποκλεισμούς της Turković κατά τη δημιουργία της Ομάδας Νομικών και Εμπειρογνωμόνων, δηλαδή τα όργανα εργασίας της Β -Ε που ασχολούνται με αυτό το ζήτημα προκειμένου να το λύσουν. Υπάρχουν πραγματικά ανεξήγητοι και παράλογοι λόγοι για οποιονδήποτε, πόσο μάλλον τον υπουργό Εξωτερικών μιας χώρας, να αντιταχθεί στην παρουσίαση ενός ζητήματος που απειλεί τους κατοίκους της χώρας, σε μια σημαντική διεθνή συγκέντρωση του υψηλότερου διπλωματικού επιπέδου», δήλωσε ο Košarac./ibna