Κροατία: Το ΔΝΤ προβλέπει οικονομική ανάπτυξη 5,4% το 2021

Κροατία: Το ΔΝΤ προβλέπει οικονομική ανάπτυξη 5,4% το 2021

Οι προβλέψεις του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) για την οικονομική ανάπτυξη της Κροατίας το 2021 είναι αισιόδοξες, αλλά η Κροατία δεν είχε να αντιμετωπίσει μόνο την πανδημία του κορωνοϊού, αλλά και δύο καταστροφικούς σεισμούς. Και τα δύο οδήγησαν σε πτώση της οικονομικής δραστηριότητας κατά 8% πέρυσι.

Όπως γράφουν τα κροατικά ΜΜΕ, η κροατική οικονομία εκτέθηκε σε τεράστια επίπεδα πίεσης που προκλήθηκαν από πολλούς παράγοντες τους τελευταίους δεκαοκτώ μήνες, αλλά δείχνει ανθεκτικότητα και προβλέπεται ισχυρή ανάκαμψή της τόσο για φέτος όσο και για το επόμενο έτος, με αύξηση του ΑΕΠ 5,4 και 5,8 %, ανέφεραν τα μέλη της Αποστολής του ΔΝΤ σε μια τελική δήλωση που εκδόθηκε την Παρασκευή.

«Για το 2021 και το 2022, προβλέπεται ισχυρή ανάκαμψη με την κροατική οικονομική ανάπτυξη στο 5,4 και 5,8 %, αντίστοιχα, που οφείλεται στην ανάκαμψη στον τομέα των υπηρεσιών, με την υπόθεση της πραγματοποίησης των δύο τρίτων των τουριστικών αφίξεων από το 2019 το 2021 και σχεδόν της πλήρους ανάκαμψης το 2022 και οι επενδύσεις που θα προωθηθούν από μεγάλες εισροές μεσοπρόθεσμων επιχορηγήσεων από την ΕΕ. Μεσοπρόθεσμα, η αύξηση του ΑΕΠ προβλέπεται να επιβραδυνθεί περίπου στο 3 %», ανέφερε η αποστολή του ΔΝΤ σε δήλωση στο τέλος της επίσκεψής της στην Κροατία, η οποία πραγματοποιείται στο πλαίσιο τακτικών διαβουλεύσεων που πραγματοποιούνται με κράτη μέλη σύμφωνα με το άρθρο IV της το καταστατικό του ΔΝΤ.

Το ΔΝΤ υπενθυμίζει ότι η πανδημία του κορωνοϊού και δύο καταστρεπτικοί σεισμοί οδήγησαν σε μείωση της οικονομικής δραστηριότητας κατά 8 % το 2020 στην Κροατία λόγω της μειωμένης εγχώριας και εξωτερικής ζήτησης, με ιδιαίτερα μεγάλη πτώση των τουριστικών εσόδων, ύψους περίπου 60 % το ετήσιο επίπεδο.

Ωστόσο, επισημαίνουν επίσης ότι η γενναιόδωρη υποστήριξη της δημοσιονομικής και νομισματικής πολιτικής, μαζί με την κατάλληλη χαλάρωση των εποπτικών απαιτήσεων, βοήθησε στον μετριασμό των επιπτώσεων της πανδημίας του κορωνοϊού.

Ταυτόχρονα, σημειώνουν, η οικονομική θέση της Κροατίας μειώθηκε κάπως από τα ταμεία της ΕΕ, τα οποία χρηματοδότησαν τα περισσότερα μέτρα δημοσιονομικής στήριξης, και η CNB επενέβη στην αγορά συναλλάγματος και χαλάρωσε τις πιέσεις στην εγχώρια αγορά ομολόγων αγοράζοντας κρατικούς τίτλους ύψους περίπου 5,5 τοις εκατό του ΑΕΠ και μείωσε την απαίτηση για αποθεματικά και πραγματοποίησε πράξεις repo.

Οι αγορές ηρέμησαν, ειδικά μετά τη δημιουργία γραμμής ανταλλαγής με την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) στα μέσα Απριλίου 2020. Αναφέρθηκαν επίσης στον πληθωρισμό, εκτιμώντας ότι εξακολουθεί να είναι χαμηλός παρά την πρόσφατη αύξηση και έχουν επίσης προβλέψει τη σταθεροποίησή του στο 2 % το 2023./ibna