Ο πρόεδρος της Σλοβενίας Pahor ολοκλήρωσε την επίσκεψή του στο Μιλάνο

Ο πρόεδρος της Σλοβενίας Pahor ολοκλήρωσε την επίσκεψή του στο Μιλάνο

Κατά τη διάρκεια επίσκεψης εργασίας στο Μιλάνο αργά χθες το απόγευμα, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας της Σλοβενίας Borut Pahor συναντήθηκε με τον Attilio Fontana, Πρόεδρο της Λομβαρδίας, για να συζητήσουν τη συνεργασία, ιδιαίτερα την οικονομική, και τις ευκαιρίες ανάπτυξης και ενίσχυσης των σχέσεων. Η Letizia Moratti, Αντιπρόεδρος της Λομβαρδίας και της Επιτροπής Κοινωνικών Υποθέσεων, παρευρέθηκε επίσης στη συνάντηση.

Κατά τη διάρκεια της συνομιλίας, ο Πρόεδρος Pahor εξέφρασε την επιθυμία του να εμβαθύνει τις σχέσεις μεταξύ της Σλοβενίας και της περιοχής της Λομβαρδίας. Κάλεσε τον Πρόεδρο της Γης της Φοντάνα να επισκεφθεί τη Σλοβενία ​​μαζί με μια επιχειρηματική αντιπροσωπεία και ο Fontana δέχτηκε την πρόσκληση.

Ο Πρόεδρος Pahor πρόσθεσε ότι οι σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών δεν ήταν ποτέ τόσο καλές όσο τώρα, η Ιταλία είναι ένας από τους σημαντικότερους εταίρους εξωτερικής πολιτικής της Σλοβενίας και είναι ιδιαίτερα σημαντικό να ενισχυθούν οι αμοιβαίες οικονομικές σχέσεις με τη Λομβαρδία, με την οποία η Σλοβενία ​​έχει το μεγαλύτερο μερίδιο του εμπορίου.

Οι Πρόεδροι της Σλοβενίας και της Λομβαρδίας συζήτησαν επίσης την εμπειρία της αντιμετώπισης της επιδημίας covid-19. Ο Pahor είπε ότι παρακολούθησε την κατάσταση στην Ιταλία στο πρώτο κύμα της επιδημίας, θαύμασε το θάρρος τους και εξέφρασε τη συμπάθειά του για τα θύματά τους και πρόσθεσε ότι η Σλοβενία ​​είχε μάθει πολλά από την πικρή εμπειρία τους. Εξέφρασε την ελπίδα ότι τα ευρωπαϊκά κονδύλια από το Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας της χώρας θα φέρουν ανάπτυξη και ένα άλμα όσον αφορά τη βιώσιμη ανάπτυξη και όχι μόνο την ανασυγκρότηση του χαμένου.

Η περιοχή της Λομβαρδίας είναι αισιόδοξη για το μέλλον, το οποίο θα βοηθηθεί από τις προετοιμασίες για τους Χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες του 2026 στην Ιταλία. Και οι δύο χώρες θα ενισχύσουν τις άριστες σχέσεις στον τομέα του πολιτισμού το 2025, καθώς η Σλοβενική Nova Gorica και η ιταλική Gorizia θα φέρουν τότε περήφανα τον τίτλο της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης, που αποτελεί ένα εξαιρετικό παράδειγμα διασυνοριακής συνεργασίας.

«Χαίρομαι που τον Οκτώβριο θα απευθυνθούμε στους ανθρώπους στην Ευρωπαϊκή Πλατεία που συνδέουν τα δύο Gorizia με τον Ιταλό Πρόεδρο και φίλο Mattarella και θα τους εμπνεύσουμε με ένα κοινό ευρωπαϊκό πνεύμα να ζήσουν με συνύπαρξη και σεβασμό», ανακοίνωσε ο Πρόεδρος. Πρόσθεσε ότι η Σλοβενία ​​έχει ένα σπάνιο προνόμιο να έχει υπέροχες σχέσεις όχι μόνο με τις γειτονικές χώρες αλλά και με όλα τα έθνη και τα κράτη γενικότερα.

«Είμαστε έτοιμοι να βελτιώσουμε τις σχέσεις μεταξύ της Σλοβενίας και της περιοχής της Λομβαρδίας. Θα είμαι ευτυχής αν έχετε επίσης ανοιχτή καρδιά για συνεργασία», κατέληξε ο Πρόεδρος Pahor.

Πριν από τη συνομιλία, ο Pahor συναντήθηκε με εκπροσώπους της σλοβενικής κοινότητας στο Μιλάνο. Εκπρόσωποι της Ένωσης Σλοβένων στο Μιλάνο, της Ένωσης Σλοβενικών Επιχειρηματικών Ομίλων, του Γενικού Προξένου στο Μιλάνο και εκπρόσωπος του ΠΟΕ στην Ιταλία συμμετείχαν στη συνομιλία./ibna