Οι σχέσεις Β -Ε – Σερβίας σε βαθιά προβλήματα μετά τη σύλληψη πρώην υψηλόβαθμου αξιωματούχου της FBiH

Οι σχέσεις Β -Ε – Σερβίας σε βαθιά προβλήματα μετά τη σύλληψη πρώην υψηλόβαθμου αξιωματούχου της FBiH

Η υπουργός Εξωτερικών της Β -Ε, Bisera Turkovic, κάλεσε την πρέσβη της Β -Ε στη Σερβία, Aida Smajić, πίσω στη χώρα για διαβουλεύσεις, επιβεβαίωσε το υπουργικό συμβούλιο του υπουργείου για την τηλεόραση Ν1 τη Δευτέρα.

Το N1 εξήγησε ότι, στην πράξη, αυτό θα μπορούσε να σημαίνει την πιθανή απόσυρση του Πρέσβη της Β -Ε από το Βελιγράδι. Η πρέσβης Smajić κλήθηκε σε διαβουλεύσεις με αφορμή τη σύλληψη του πρώην υψηλόβαθμου αξιωματούχου της αστυνομικής διοίκησης της Ομοσπονδίας (FBiH), Edin Vranj,(φωτό) στα σύνορα μεταξύ Β-Ε και Σερβίας.

Η πρέσβης Aida Smajić δήλωσε στο Ν1 το πρωί της Δευτέρας ότι ο Edin Vranj μεταφέρθηκε στη μονάδα κράτησης του Τμήματος Εγκλημάτων Πολέμου στο Βελιγράδι.

Ο πρέσβης ζήτησε να τον επισκεφτούν καθώς και μια συνάντηση με τον εν ενεργεία εισαγγελέα, αλλά είπαν ότι περιμένουν απάντηση.

Αυτή η υπόθεση προκάλεσε μια άλλη βαθιά κρίση στις σχέσεις μεταξύ δύο γειτονικών χωρών. Οι αρχές της Σερβίας συνέλαβαν τον Vranj για τις καταγγελίες για εγκλήματα πολέμου. Ο Vranj κατάφερε να στείλει ένα γραπτό μήνυμα σε δημοσιογράφο από την πύλη Istraga.ba πριν αφαιρεθεί το κινητό του τηλέφωνο.

«Μόλις με συνέλαβαν στο Priboj, στα σύνορα Uvac και με πάνε στο Βελιγράδι για εγκλήματα πολέμου», έγραψε.

Οι δημοσιογράφοι κατάφεραν επίσης να λάβουν μια σύντομη δήλωση από τον Vranj.

«Βρίσκομαι αυτή τη στιγμή στο αστυνομικό τμήμα στο Priboj. Πήγα ιδιωτικά στη Σερβία, στο Sandžak, όταν ήρθα στο συνοριακό πέρασμα του Uvac – με συνέλαβαν. Περιμένω το τηλέφωνό μου να αφαιρεθεί ανά πάσα στιγμή. Προσπαθήστε να ειδοποιήσετε την πρεσβεία της Β -Ε », είπε ο Vranj στους δημοσιογράφους το απόγευμα της Κυριακής.

Τον Μάρτιο του 2014, ο Glas Srpske ανέφερε ότι η Κρατική Υπηρεσία Έρευνας και Προστασίας της Β -Ε (SIPA) είχε υποβάλει αναφορά στην Εισαγγελία της Β -Ε κατά του Vranj, ο οποίος υπηρέτησε για χρόνια ως επικεφαλής του Τμήματος Εγκληματικής Αστυνομίας της FBiH, καθώς και του πρώην διευθυντής της Διεύθυνσης Συντονισμού Αστυνομικών Σωμάτων της Β -Ε, Himza Selimović, και 112 άτομα ύποπτα για εγκλήματα πολέμου που φέρεται να διαπράχθηκαν στο Gorazde.

Ο Glas Srpske είπε τότε ότι ο Vranj είχε αναφερθεί ως ύποπτος ότι διέπραξε εγκλήματα πολέμου στις πόλεις Strmica και Međeđa. Οι εισαγγελείς της Β -Ε δεν κατέθεσαν ποτέ κατηγορητήριο και η έρευνα σταμάτησε το 2018. Ωστόσο, μετά από αυτό, η Εισαγγελία στη Σερβία εξέδωσε ένταλμα σύλληψης για τον Vranj.

Ο πρέσβης της Δημοκρατίας της Σερβίας στη Β -Ε Aleksandar Đorđević δεν απάντησε στο κάλεσμα του προέδρου της Προεδρίας της Β -Ε Željko Komšić το πρωί της Δευτέρας. Αυτή είναι η πρώτη φορά μετά τον πόλεμο που ένας πρέσβης ενός κράτους στη Β -Ε αρνήθηκε να έρθει στη συνάντηση στην Προεδρία της Β -Ε, έμαθε ο Ν1.

Ο Đorđević είπε ότι δεν αρνήθηκε να έρθει στη συνάντηση όπως είπε το υπουργικό συμβούλιο του Komšić, αλλά ότι προσκλήθηκε σε πολύ σύντομη ειδοποίηση που δεν μπορούσε να κάνει.

Σύμφωνα με τον ίδιο, το υπουργικό συμβούλιο του Komšić  κάλεσε την Πρεσβεία στις 10 το πρωί, ζητώντας του να έρθει στη συνάντηση στις 11 το πρωί την ίδια μέρα, χωρίς να αναφέρει το θέμα συζήτησης. Αφού ο γραμματέας του είπε ότι δεν θα πήγαινε τόσο νωρίς, το υπουργικό συμβούλιο τηλεφώνησε ξανά λέγοντας ότι θα ήταν άσχημο αν δεν το έκανε.

«Σέβομαι τη χώρα υποδοχής της Β -Ε. Σημειώνω ότι ο τρόπος επικοινωνίας στους διπλωματικούς κύκλους είναι πολύ ακριβής και ότι γνωρίζω πολύ καλά το πρωτόκολλο του Υπουργείου Εξωτερικών της Β -Ε και ότι το εφαρμόζω επαγγελματικά», δήλωσε ο πρέσβης Đorđević.

Σημειώνει επίσης ότι ορισμένοι ισχυρισμοί της διαδικτυακής πύλης ότι αρνήθηκε να παρευρεθεί στη συνάντηση ήταν ανακριβείς, κακόβουλοι και αποσκοπούσαν στη δημιουργία ταλαιπωρίας στην Πρεσβεία της Δημοκρατίας της Σερβίας στο Σεράγεβο.

Το Υπουργικό Συμβούλιο του Komšić επιβεβαίωσε επίσης ότι η αναχώρηση του Željko Komšić, καθώς και του Šefik Džaferović στη Σύνοδο Κορυφής των Αδεσμεύτων την 60η επέτειο της πρώτης διάσκεψης αυτού του Κινήματος, που θα φιλοξενηθεί από τον Πρόεδρο της Σερβίας Aleksandar Vučić, ακυρώθηκε λόγω αυτής της σύλληψης./ibna