Η Σλοβενία ​​εισάγει νέα μέτρα από την Τετάρτη

Η Σλοβενία ​​εισάγει νέα μέτρα από την Τετάρτη

Στη Σλοβενία ​​την Κυριακή επιβεβαιώθηκαν 282 νέες μολύνσεις από τον Covid-19, 47 περισσότεροι από ό, τι την Κυριακή πριν από μια εβδομάδα, υποδεικνύοντας ότι η επιδημιολογική κατάσταση στη χώρα επιδεινώνεται ραγδαία. Ο αριθμός των ενεργών κρουσμάτων έχει προσεγγίσει τα 10.000 και είναι προς το παρόν σύμφωνα με το Εθνικό Ινστιτούτο Δημόσιας Υγείας (NIJZ) 9791. Η επίπτωση των 14 ημερών, σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιεύθηκαν σήμερα, είναι 462 και ο μέσος αριθμός επτά ημερών νέων κρουσμάτων είναι 841. Στο τέλος της περασμένης εβδομάδας, 55 άτομα εισήχθησαν στα νοσοκομεία και 16 άτομα πήραν εξιτήριο από τα νοσοκομεία. Σήμερα, 312 ασθενείς νοσηλεύονται σε νοσοκομεία της Σλοβενίας, εκ των οποίων οι 74 βρίσκονται σε μονάδες εντατικής θεραπείας.

Στη Σλοβενία, το 58% των ατόμων άνω των 18 ετών ή το 49% του συνολικού πληθυσμού εμβολιάστηκαν με μία δόση. Το 53% των ατόμων άνω των 18 ετών ή το 44% του συνόλου του πληθυσμού εμβολιάστηκαν με όλες τις απαραίτητες δόσεις.

Ο κρατικός γραμματέας στο Υπουργείο Υγείας Franc Vindišar παρουσίασε το διάταγμα που εκδόθηκε το Σάββατο σχετικά με τον τρόπο ικανοποίησης της συνθήκης νοσηρότητας, εμβολιασμού και δοκιμών (PCT) για τον περιορισμό της εξάπλωσης των λοιμώξεων από τον ιό SARS-CoV-2, ο οποίος θα τεθεί σε ισχύ την Τετάρτη , 15 Σεπτεμβρίου 2021.

Όλοι οι εργαζόμενοι και τα άτομα που, σε οποιαδήποτε άλλη νομική βάση, εργάζονται για εργοδότη ή είναι αυτοαπασχολούμενοι πρέπει να πληρούν την προϋπόθεση PCT.

Η αλλαγή γίνεται μόνο σε ασθενείς που πληρούν την κατάσταση με απόδειξη θετικού αποτελέσματος δοκιμής PCR που είναι παλαιότερο των δέκα ημερών, εκτός εάν ο γιατρός κρίνει διαφορετικά, αλλά όχι μεγαλύτεροι από 180 ημέρες. Με αυτόν τον τρόπο, η Σλοβενία ​​εξισώνει αυτήν την κατάσταση με τα περισσότερα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Για την εκτέλεση της εργασίας, η συνθήκη PCT μπορεί επίσης να ικανοποιηθεί με διαλογή με τον αυτοέλεγχο HAG, ο οποίος πραγματοποιείται μία φορά την εβδομάδα σε ίσα διαστήματα. Σε αυτή την περίπτωση, τα μέσα για τον έλεγχο παρέχονται από τον εργοδότη ή από ένα άτομο που ασκεί ανεξάρτητα τη δραστηριότητα. Σε περίπτωση μη συμμόρφωσης με τον όρο PCT, ο εργοδότης μπορεί να εφαρμόσει μέτρα σύμφωνα με τον κανονισμό που διέπει την ασφάλεια και την υγεία στην εργασία και τον κανονισμό που διέπει τις εργασιακές σχέσεις και τις συλλογικές συμβάσεις. Τα υπεύθυνα πρόσωπα που εκτελούν ή οργανώνουν την εκτέλεση της εργασίας οργανώνουν επαλήθευση της συμμόρφωσης με την προϋπόθεση PCT στο χώρο εργασίας.

Ταυτόχρονα, ο υπουργός Εξωτερικών Vindišar επεσήμανε ότι ένα άτομο αποκτά την ευκαιρία να εκτελέσει τις υποχρεώσεις του με ένα γρήγορο αυτοέλεγχο. Ένας γρήγορος αυτοέλεγχος δεν αποτελεί βάση για την απόκτηση κωδικού QR και δεν παρέχει πρόσβαση σε άλλες υπηρεσίες.

Επίσης, η προϋπόθεση PCT πρέπει να πληρούται από όλα τα άτομα που είναι χρήστες υπηρεσιών ή εμπλέκονται ή παρευρίσκονται στην εκτέλεση δραστηριοτήτων ή στο περιβάλλον. Τα ίδια τα άτομα καλύπτουν το κόστος των δοκιμών, σε αυτή την περίπτωση.

Η προϋπόθεση του ΣΕΠ πρέπει επίσης να πληρούται από χρήστες φυλακών, ξένων σχολών, κέντρων αλλοδαπών, σπιτιών ασύλου και οίκων ένταξης κατά την εισαγωγή σε κατάλυμα ή κατά την επιστροφή στο κατάλυμα εάν η απουσία διήρκεσε περισσότερες από 48 ώρες. Στην περίπτωση αυτή, ο πληρωτής του τεστ είναι το κράτος.

Η προϋπόθεση PCT δεν χρειάζεται να πληρείται:

– άτομα κάτω των 12 ετών

– σε άτομα που φέρνουν ή παίρνουν παιδί ή μαθητή σε νηπιαγωγείο, 1η, 2η ή 3η τάξη δημοτικού, μουσικό σχολείο έως και 2η τάξη, σε δημοτικό με προσαρμοσμένο πρόγραμμα ή σε ίδρυμα ανατροφής και εκπαίδευση παιδιών και εφήβων με ειδικές ανάγκες,

– άτομα που συνοδεύουν ένα παιδί έως 15 ετών ή έναν ενήλικα, ο οποίος δεν μπορεί να φροντίσει τον εαυτό τους, σε έναν πάροχο υγειονομικής περίθαλψης,

– και μαθητές και φοιτητές στις δημόσιες μεταφορές επιβατών.

Όσον αφορά τις μάσκες, το διάταγμα δεν φέρνει καμία αλλαγή. Έτσι, οι μάσκες παραμένουν υποχρεωτικές τόσο σε εσωτερικούς όσο και σε εξωτερικούς χώρους, όπου δεν είναι δυνατόν να παρέχεται απόσταση τουλάχιστον 1,5 μέτρου.

Ο κρατικός γραμματέας στο Υπουργείο Οικονομικής Ανάπτυξης και Τεχνολογίας Simon Zajc επεσήμανε περαιτέρω ότι όλα τα άτομα που είναι χρήστες υπηρεσιών ή είναι παρόντα στην εκτέλεση δραστηριοτήτων, δηλαδή όλοι οι καταναλωτές, πρέπει να πληρούν την προϋπόθεση PCT από την Τετάρτη.

Η εξαίρεση είναι η προμήθεια βασικών ειδών πρώτης ανάγκης, πράγμα που σημαίνει ότι εάν κάποιος πάει σε ένα κατάστημα που πωλεί κυρίως τρόφιμα και ποτά, το PCT δεν είναι η προϋπόθεση. Ωστόσο, εάν κάποιος πάει σε ένα κατάστημα που πωλεί κυρίως τρόφιμα και ποτά που βρίσκονται εντός ενός εμπορικού κέντρου, χρειάζεται απόδειξη συμμόρφωσης με τον όρο PCT.

Το ίδιο ισχύει για εξειδικευμένα καταστήματα με φαρμακευτικά, ιατρικά, καλλυντικά και προϊόντα τουαλέτας.

Όλοι οι καταναλωτές που δεν είναι άρρωστοι ή εμβολιασμένοι θα πρέπει να υποβάλλονται σε εξέταση HAG κάθε 48 ώρες ή PCR κάθε 72 ώρες. Κάθε άτομο καλύπτει το κόστος των δοκιμών, στην περίπτωση αυτή./ibna