Κύπρος: Στο Μπαχρέιν για επίσημη επίσκεψη ο Αναστασιάδης

Κύπρος: Στο Μπαχρέιν για επίσημη επίσκεψη ο Αναστασιάδης

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης είχε σήμερα συνάντηση με τον Βασιλιά του Μπαχρέιν Hamad bin Isa Khalifa, στο πλαίσιο της επίσημης επίσκεψης που πραγματοποιεί στη χώρα.

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης έφθασε στη 1μμ στο Παλάτι Gudhaibiya, όπου έτυχε επίσημης υποδοχής από τον Βασιλιά Hamad bin Isa Khalifa, ενώ στρατιωτικό άγημα απέδιδε τιμές.

Στη συνέχεια έγινε ανάκρουση των Εθνικών Ύμνων Κύπρου – Μπαχρέιν.

Ακολούθως, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας και ο Βασιλιάς του Μπαχρέιν παρακάθισαν σε συνομιλίες επικεφαλής των αντιπροσωπειών των δύο χωρών.

Από κυπριακής πλευράς στις συνομιλίες παρακάθισαν ο Υπουργός Εξωτερικών κ. Νίκος Χριστοδουλίδης, η Υπουργός Ενέργειας, Εμπορίου και Βιομηχανίας κα Νατάσα Πηλείδη, ο Υπουργός Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος κ. Κώστας Καδής, ο Υφυπουργός Τουρισμού κ. Σάββας Περδίος, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος κ. Μάριος Πελεκάνος και υπηρεσιακοί παράγοντες.

Ανάμεσα στα θέματα που απασχόλησαν τις διευρυμένες συνομιλίες ήταν η κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο και οι εξελίξεις στο Κυπριακό, οι διμερείς σχέσεις κυρίως σε ζητήματα που άπτονται του εμπορίου, των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, της γεωργίας, της αντιμετώπισης της Κλιματικής Αλλαγής, του τουρισμού και της αεροπορικής σύνδεσης μεταξύ των δύο χωρών και οι σχέσεις ΕΕ-Μπαχρέιν.

Συζητήθηκε, επίσης, η πρωτοβουλία του Προέδρου της Δημοκρατίας για την Κλιματική Αλλαγή που επηρεάζει ιδιαίτερα και τις χώρες της περιοχής της Ανατολικής Μεσογείου, ενώ συζητήθηκαν ζητήματα που αφορούν την αμοιβαία στήριξη των δύο χωρών σε διεθνή φόρα.

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης απηύθυνε εξάλλου πρόσκληση στον Βασιλιά του Μπαχρέιν να επισκεφθεί την Κύπρο.

Μετά τις συνομιλίες, υπεγράφησαν Συμφωνία και Μνημόνιο Συνεργασίας ανάμεσα σε Κύπρο και Μπαχρέιν.

Συγκεκριμένα, ο Υπουργός Εξωτερικών και ο Υπουργός Εξωτερικών του Μπαχρέιν Δρ Abdullatif bin Rashid Alzayani υπέγραψαν Συμφωνία μεταξύ της Κυβέρνησης της Κυπριακής Δημοκρατίας και της Κυβέρνησης του Βασιλείου του Μπαχρέιν για την κατάργηση θεωρήσεων επί διπλωματικών, ειδικών και υπηρεσιακών διαβατηρίων.

Η Συμφωνία αποσκοπεί στην ενδυνάμωση των διμερών σχέσεων Κύπρου – Μπαχρέιν και μέσω αυτής επιδιώκεται η διευκόλυνση των μετακινήσεων των υπηκόων τους που κατέχουν διπλωματικά, ειδικά ή υπηρεσιακά διαβατήρια.

Ανάμεσα σε άλλα, η Συμφωνία προνοεί ότι οι υπήκοοι οποιουδήποτε εκ των Συμβαλλομένων Μερών, οι οποίοι κατέχουν έγκυρα διπλωματικά, ειδικά ή υπηρεσιακά διαβατήρια απαλλάσσονται από τις απαιτήσεις θεώρησης εισόδου, εξόδου, διέλευσης και παραμονής στην επικράτεια του άλλου Συμβαλλόμενου Μέρους για μέγιστο χρονικό διάστημα 90 ημερών κατά τη διάρκεια των 180 επόμενων ημερών από την ημερομηνία της πρώτης εισόδου τους, νοουμένου ότι δεν θα αναλάβουν εργασιακά καθήκοντα, είτε αυτοαπασχόλησης είτε ιδιωτικής δραστηριότητας εντός της επικράτειας του άλλου Συμβαλλόμενου Μέρους.

Προνοεί, επίσης, ότι οι υπήκοοι οποιουδήποτε εκ των Συμβαλλομένων Μερών, οι οποίοι κατέχουν εθνικά διπλωματικά ή ειδικά / υπηρεσιακά διαβατήρια και είναι μέλη διπλωματικής ή προξενικής αποστολής, δύνανται να εισέλθουν χωρίς θεώρηση στην επικράτεια του άλλου κράτους και να παραμείνουν σε αυτή για τη διάρκεια της θητείας τους.

Υπεγράφη, επίσης, Μνημόνιο Συναντίληψης για Οικονομική και Τεχνική Συνεργασία.

Το Μνημόνιο, το οποίο υπεγράφη από την Υπουργό Ενέργειας, Εμπορίου και Βιομηχανίας και εκ μέρους του Μπαχρέιν από τον Υπουργό Οικονομικών και Εθνικής Οικονομίας Shaikh Salman Bin Khalifa Al-Khalifa, σκοπό έχει την ενίσχυση των φιλικών σχέσεων και την ανάπτυξη οικονομικής και τεχνικής συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών στη βάση της ισότητας και του αμοιβαίου οφέλους, στους τομείς της βιομηχανίας, της οικοδομικής βιομηχανίας, της γεωργίας, των μεταφορών, των τηλεπικοινωνιών, των δραστηριοτήτων στον τομέα των υδρογονανθράκων, της εκπαίδευσης, της επιστημονικής έρευνας, της τεχνολογίας, του τουρισμού, των επενδύσεων, των οικονομικών υπηρεσιών και της παροχής επαγγελματικών υπηρεσιών.

Προς τον σκοπό αυτό προνοεί, επίσης, ανάμεσα σε άλλα, την ενθάρρυνση εξειδικευμένων οργανισμών, εταιρειών και φυσικών προσώπων να διερευνήσουν τις πιθανότητες συνεργασίας για την υλοποίηση και χρηματοδότηση έργων, καθώς και την ενθάρρυνση οικονομικής συνεργασίας για προώθηση κοινών έργων στα δύο κράτη.

Προνοεί, εξάλλου, την παροχή κάθε δυνατής υποστήριξης στις επιχειρηματικές κοινότητες, καθώς και την ανταλλαγή εμπειρογνωμόνων, επιστημόνων, τεχνικών, φοιτητών και εκπαιδευόμενων σε σχετικούς τομείς.

Μετά την υπογραφή της Συμφωνίας και του Μνημονίου Συναντίληψης, ο Βασιλιάς του Μπαχρέιν παρέθεσε επίσημο γεύμα προς τιμή του Προέδρου της Δημοκρατίας./ibna