Σερβία: Vučić και Πατριάρχης Porfirje συμφώνησαν για την κατασκευή ενός κέντρου μνήμης στη Donja Gradina

Σερβία: Vučić και Πατριάρχης Porfirje συμφώνησαν για την κατασκευή ενός κέντρου μνήμης στη Donja Gradina

Ο Πρόεδρος της Σερβίας, Aleksandar Vučić, δήλωσε ότι η Σερβία θα κάνει τα πάντα για να μην ξεχαστούν τα θύματα του Jasenovac, αφού επιτεύχθηκε σήμερα συμφωνία στις συνομιλίες με τον Πατριάρχη Porfirje για την κατασκευή ενός μνημειακού κέντρου στη Donja Gradina, το οποίο θα υπενθυμίζει όλα τα εγκλήματα κατά του σερβικού λαού.

“Το πανσερβικό ιερό θα χτιστεί στο πιο θλιβερό μέρος, στη Donja Gradina. Η Σερβία και ο σερβικός λαός θυμούνται. Η Σερβία δεν ντρέπεται για τα θύματά της. Είναι οι ήρωές μας και θα κάνουμε ό, τι καλύτερο μπορούμε για να μην γίνει η ηρωική τους πράξη λησμονιά», έγραψε ο Vučić στο προφίλ του στο Instagram.

Στην ανάρτηση δημοσιεύεται επίσης ένα βίντεο με μέρος της παρουσίασης του Vučić στο οποίο δηλώνει ότι συνομίλησε με τον πατριάρχη για το “πώς να ενισχυθεί ο πολιτισμός της μνήμης”.

«Μιλήσαμε για το πώς να κάνουμε τα πάντα για να μην ξεχαστούν τα θύματα του Jasenovac, τι είναι αυτό που μπορεί να βοηθήσει το κράτος τη σερβική εκκλησία, η οποία έχει έναν εξαιρετικά σημαντικό ρόλο σε όλη αυτή τη διαδικασία. Αυτό που είναι σημαντικό για εμάς, σήμερα τελικά καταλήξαμε σε συμφωνία και σας μεταφέρω την επιβεβαίωση και του κ. Dodik να ξεκινήσει να χτίζει κάτι που θα έπρεπε να είναι ένα πανσέρβικο ιερό για να χτίσει ένα μεγάλο κέντρο μνήμης στο πιο θλιβερό μέρος της Donja Gradina στο έδαφος της Σερβικής Δημοκρατίας, αλλά στο οποίο θα θυμίζουμε όλα τα άλλα εγκλήματα που διαπράχθηκαν εναντίον του λαού μας, για να θυμόμαστε ότι το σερβικό όνομα και επώνυμο δεν θα διαγραφούν», είπε ο Vučić.

Ο Vučić συναντήθηκε με τον πατριάρχη με αφορμή την 80ή επέτειο από την ίδρυση του συστήματος στρατοπέδων συγκέντρωσης και θανάτου στο Jasenovac και την ανακαίνιση του μνημειακού συγκροτήματος της μονής Jasenovac.

Το στρατόπεδο Jasenovac ήταν το μεγαλύτερο στρατόπεδο συγκέντρωσης και θανάτου στο κατεχόμενο Βασίλειο της Γιουγκοσλαβίας κατά τη διάρκεια του Β ‘Παγκοσμίου Πολέμου.

Δημιουργήθηκε από το Ανεξάρτητο Κράτος της Κροατίας (NDH) τον Αύγουστο του 1941.

Το στρατόπεδο καταστράφηκε από τους Ustase (Κροατικό Επαναστατικό Κίνημα) τον Απρίλιο του 1945 προκειμένου να κρύψουν τα ίχνη των διαπραχθέντων εγκλημάτων.

Η κρατική διοίκηση της Κροατίας αποκάλεσε τον τόπο βασανιστηρίων και δολοφονιών Σέρβων, Εβραίων και Ρώμης “το στρατόπεδο εργασίας Jasenovac”.

Ο ακριβής αριθμός θυμάτων στα συστήματα του στρατοπέδου Jasenovac δεν έχει καθοριστεί ποτέ.

Μέχρι το 2012, το Μνημείο Πάρκο Jasenovac έχει δημιουργήσει μια λίστα περίπου 83.000 θυμάτων, ενώ το Μουσείο Θυμάτων Γενοκτονίας έχει καταρτίσει μια λίστα περίπου 88.000 θυμάτων./ibna