Κοσσυφοπέδιο: Η Ευρωπαϊκή Ένωση αναπτύσσει αποστολή παρακολούθησης εκλογών

Κοσσυφοπέδιο: Η Ευρωπαϊκή Ένωση αναπτύσσει αποστολή παρακολούθησης εκλογών

Απαντώντας σε πρόσκληση του Προέδρου του Κοσσυφοπεδίου, η Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ) αποφάσισε να αναπτύξει αποστολή παρακολούθησης εκλογών της ΕΕ (ΕΟΜ) για την παρακολούθηση των τοπικών εκλογών που έχουν προγραμματιστεί για τις 17 Οκτωβρίου 2021.

Ο Josep Borrell, Ύπατος Εκπρόσωπος της Ένωσης για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής και Πολιτικής Ασφάλειας και Αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, διόρισε τον Lukas Mandl, μέλος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου ως Επικεφαλής Παρατηρητή της ΕΟΜ της ΕΕ του 2021 στο Κοσσυφοπέδιο. Η αποστολή άρχισε να αναπτύσσεται στο Κοσσυφοπέδιο στις αρχές Σεπτεμβρίου.

Ο Ύπατος Εκπρόσωπος/Αντιπρόεδρος Josep Borrell δήλωσε: “Η Ευρωπαϊκή Ένωση παραμένει προσηλωμένη και δεσμευμένη να υποστηρίξει το Κοσσυφοπέδιο στην ευρωπαϊκή του πορεία και στην ενίσχυση της δημοκρατικής διακυβέρνησής του. Ήδη για τρίτη φορά, θα παρακολουθήσουμε δημοτικές εκλογές στο Κοσσυφοπέδιο μέσω της Αποστολής Παρατήρησης Εκλογών της ΕΕ. Πιστεύω ότι η παρουσία της Αποστολής θα συμβάλει σε μια περιεκτική, αξιόπιστη και διαφανή εκλογική διαδικασία, καθώς και θα βοηθήσει τις απαραίτητες μελλοντικές εκλογικές μεταρρυθμίσεις. Ανυπομονούμε να συνεχίσουμε να συνεργαζόμαστε με τις αρχές του Κοσσυφοπεδίου για την ενίσχυση της εκλογικής διαδικασίας, σύμφωνα με τα ευρήματα και τις συστάσεις των διαδοχικών αποστολών μας».

Ο επικεφαλής παρατηρητής Lukas Mandl είπε: «Είμαι ευτυχής που μου ανατέθηκε η ευθύνη να ηγηθώ αυτού του ΕΟΜ της ΕΕ. Είμαι βέβαιος ότι η αποστολή θα φέρει προστιθέμενη αξία στην εκλογική διαδικασία. Ανυπομονώ να συναντηθώ και να συμμετάσχω επιτόπου με τις αρχές, τα πολιτικά κόμματα, τους υποψηφίους, την κοινωνία των πολιτών και άλλους εκλογικούς φορείς».

Η βασική ομάδα του ΕΟΜ της ΕΕ, αποτελούμενη από 10 εμπειρογνώμονες εκλογών, έφτασε στην Πρίστινα στις 5 Σεπτεμβρίου. Στα μέσα Σεπτεμβρίου, 22 Μακροπρόθεσμοι Παρατηρητές θα συμμετάσχουν στην αποστολή και θα αναπτυχθούν σε όλη τη χώρα. Η αποστολή θα ενισχυθεί με βραχυπρόθεσμους παρατηρητές κατά την ημέρα των εκλογών. Ο ΕΟΜ της ΕΕ θα παραμείνει στη χώρα μέχρι την ολοκλήρωση της εκλογικής διαδικασίας, συμπεριλαμβανομένου του πιθανού δεύτερου γύρου εκλογών δημάρχου στις 14 Νοεμβρίου.

Σύμφωνα με τη μεθοδολογία παρατήρησης των εκλογών της ΕΕ, η αποστολή θα εκδώσει προκαταρκτική δήλωση και θα πραγματοποιήσει συνέντευξη Τύπου στην Πρίστινα λίγο μετά τις εκλογές. Η τελική έκθεση, η οποία θα περιλαμβάνει μια σειρά συστάσεων για μελλοντικές εκλογικές διαδικασίες, θα παρουσιαστεί και θα μοιραστεί με τα ενδιαφερόμενα μέρη μετά την οριστικοποίηση ολόκληρης της εκλογικής διαδικασίας./ibna