Η Κροατία κόκκινη στο νέο χάρτη για τον Covid του ECDC

Η Κροατία κόκκινη στο νέο χάρτη για τον Covid του ECDC

Ο τελευταίος χάρτης για τον κορωνοϊό του ECDC δημοσιεύτηκε στις 9 Σεπτεμβρίου 2021 και ολόκληρη η Κροατία έγινε κόκκινη.

Εκτός από την Κροατία, σχεδόν όλη η Δυτική Ευρώπη είναι κόκκινη, ενώ το μεγαλύτερο μέρος της Σκανδιναβίας έχει παραμείνει πορτοκαλί. Η κεντρική Ευρώπη είναι κυρίως πράσινη στον νέο χάρτη, αναφέρουν τα κροατικά ΜΜΕ.

Για αρκετές συνεχόμενες εβδομάδες, η κατάσταση στην Κροατία έχει αλλάξει προς το χειρότερο στον χάρτη του ECDC. Στον χάρτη της προηγούμενης εβδομάδας, η ανατολική και η κεντρική Κροατία ήταν κόκκινες, αλλά το Ζάγκρεμπ, οι παράκτιες κομητείες και η βόρεια Κροατία παρέμειναν πορτοκαλί.

Η μετάβαση της Κροατίας στο κόκκινο ήταν αναμενόμενη καθώς ο αριθμός των λοιμώξεων αυξήθηκε κατά 50% την τελευταία εβδομάδα. Χθες, καταγράφηκαν 1237 νέες μολύνσεις και την περασμένη Τετάρτη, 805.

Το κόκκινο σημαίνει ποσοστό μόλυνσης 14 ημερών από 75 έως 200, με θετικό ποσοστό μεγαλύτερο από 4% και περιοχές όπου το ποσοστό μόλυνσης 14 ημερών είναι 200 ​​έως 500. Οι σκούρες κόκκινες περιοχές σημαίνουν ποσοστό 14 ημερών μεγαλύτερο από 500.

Ο Επιδημιολογικός Χάρτης ECDC για την Ευρώπη δημοσιεύεται εβδομαδιαίως με βάση την επίπτωση των 14 ημερών και την αναλογία θετικών τεστ στον συνολικό αριθμό των τεστ.

Ο Κροάτης υπουργός Υγείας, Vili Beroš ανακοίνωσε στο Twitter ότι η Κροατία μπήκε στην κόκκινη ζώνη. Λέει ότι αυτό είναι το αποτέλεσμα χάρη στον μη εμβολιασμένο πληθυσμό και τη μη συμμόρφωση με τα μέτρα.

«Είμαστε στο κόκκινο. Το αποτέλεσμα είναι εν μέρει ο μη εμβολιασμός και η μη συμμόρφωση με τα επιδημιολογικά μέτρα. Η διέξοδος είναι σε όσο το δυνατόν περισσότερους εμβολιασμένους, γεγονός που ανεβάζει το επίπεδο προστασίας για όλους», έγραψε.

Ο Zvonimir Šostar, διευθυντής του Andrija Štampar Teaching Institute for Public Health, μίλησε στο Dnevnik της HTV για τον τελευταίο χάρτη.

«Ολόκληρη η Κροατία έχει πρόβλημα λόγω μη αναφοράς των επαφών», τόνισε και πρόσθεσε ότι το στέλεχος Δέλτα είναι πολύ πιο μεταδοτικό από τα προηγούμενα στελέχη και είναι σημαντικό όλες οι επαφές να είναι καταχωρημένες.

Επισήμανε ένα πρόβλημα με τον εμβολιασμό και απηύθυνε έκκληση σε όλους να μην πηγαίνουν σε μεγάλες συγκεντρώσεις εάν είναι απαραίτητο και να σέβονται τα μέτρα, ειδικά όταν πρόκειται για τη χρήση μάσκας.

«Δεν υπάρχουν hotspots, υπάρχουν οικογενειακές, οριζόντιες διασπορές. Ως αποτέλεσμα, όλο και περισσότεροι νέοι νοσηλεύονται στο νοσοκομείο και πρέπει να ληφθεί μέριμνα », προειδοποίησε./ibna