Σλοβενία: Η ΕΕ δεν θα αναγνωρίσει τη νέα κυβέρνηση του Αφγανιστάν, λέει ο Borrell

Σλοβενία: Η ΕΕ δεν θα αναγνωρίσει τη νέα κυβέρνηση του Αφγανιστάν, λέει ο Borrell

Σε μια διακοινοβουλευτική διάσκεψη για την κοινή εξωτερική πολιτική και πολιτική ασφάλειας της ΕΕ που οργανώθηκε στο πλαίσιο της προεδρίας της Σλοβενίας στην ΕΕ, ακούστηκαν εκκλήσεις για ενιαία και ενεργή προσέγγιση του μπλοκ στις παγκόσμιες προκλήσεις.

Ο πρόεδρος της Εθνοσυνέλευσης Igor Zorčič είπε ότι κανένα κράτος μέλος δεν είχε τη δυνατότητα να αντιμετωπίσει παγκόσμια ζητήματα όπως η τρομοκρατία ή τις πανδημίες μόνο.

Ο πρόεδρος του Εθνικού Συμβουλίου Alojz Kovšca είπε ότι μια κοινή απάντηση σε κρίσεις ήταν επίσης μια έκφραση αλληλεγγύης μεταξύ των κρατών μελών.

Όπως ανέφεραν τα ΜΜΕ, ο Σλοβένος πρόεδρος Borut Pahor τόνισε τη σημασία της άμεσης και αποτελεσματικής αντίδρασης της ΕΕ. Πρόσθεσε ότι αυτό ήταν δυνατό μόνο εάν η ολοκλήρωση εμβαθυνθεί και η αυτονομία της ΕΕ ενισχυθεί. «Εάν η ΕΕ παραμείνει απλώς μια κοινότητα εθνικών κρατών, η δύναμη και η ελκυστικότητά της θα μειωθούν».

Σύμφωνα με τον Pahor, η ΕΕ έχει την ευθύνη να μετριάσει τις συγκρούσεις σε όλο τον κόσμο. Το Αφγανιστάν είναι μια τέτοια σύγκρουση και αποτελεί μια από τις μεγαλύτερες προκλήσεις για την κοινή εξωτερική πολιτική και πολιτική ασφάλειας του μπλοκ.

Ο Josep Borrell, ύπατος εκπρόσωπος της ΕΕ για την εξωτερική πολιτική και την πολιτική ασφάλειας, συμφώνησε ότι η κρίση στο Αφγανιστάν θα μπορούσε να είναι καταλύτης που θα κάνει την εξωτερική πολιτική του μπλοκ πιο ισχυρή.

Ο Borrell τόνισε ότι η ΕΕ δεν θα αναγνωρίσει τη νέα κυβέρνηση του Αφγανιστάν, αλλά είπε ότι ήταν ωστόσο απαραίτητη η συμμετοχή σε συνομιλίες και συντονισμό, ιδίως για την ανθρωπιστική βοήθεια, καθώς το Αφγανιστάν αντιμετωπίζει μια «ανθρωπιστική κρίση Βιβλικών διαστάσεων».

Τόσο ο Pahor όσο και ο Borrell δήλωσαν ότι η στρατηγική ανθεκτικότητα της ΕΕ έπρεπε να υποστεί ευρεία βελτίωση όσον αφορά τις ισχυρότερες δυνατότητες άμυνας και κυβερνοασφάλειας, την ψηφιακή αυτονομία και την ασφάλεια των κρίσιμων υποδομών.

Το υβριδικό συνέδριο περιλαμβάνει αντιπροσωπείες κοινοβουλίων από την ΕΕ, τα κράτη μέλη και τα μέλη του ΝΑΤΟ. Η διάσκεψη περιλαμβάνει επίσης πίνακες για τις προτεραιότητες της εξωτερικής πολιτικής του μπλοκ, τον ρόλο της εξωτερικής πολιτικής της ΕΕ σε έναν πολυπολικό κόσμο και την περιφερειακή εταιρική σχέση με τα Δυτικά Βαλκάνια./ibna