Κύπρος: Στις 16 Σεπτεμβρίου η τελική απόφαση για την διενέργεια ή όχι των τοπικών εκλογών

Κύπρος: Στις 16 Σεπτεμβρίου η τελική απόφαση για την διενέργεια ή όχι των τοπικών εκλογών

Στις 16 Σεπτεμβρίου σε συνεδρίαση της Επιτροπής Εσωτερικών αναμένεται να ληφθούν τελικές αποφάσεις για τη διενέργεια ή όχι εκλογών τοπικής αυτοδιοίκησης τον ερχόμενο Δεκέμβριο. Αυτό αποφασίστηκε σε σημερινή συνεδρία της Επιτροπής στην οποία συμμετείχε ο Υπουργός Εσωτερικών Νίκος Νουρής.

Ο Νίκος Νουρής ανέφερε στην επιτροπή ότι σύμφωνα με το νόμο, το κλείσιμο του εκλογικού καταλόγου είναι ορισμένο για τις 2 Οκτωβρίου και δεν επιδέχεται αλλαγής. Αν η Βουλή, όπως είπε, αποφασίσει για διενέργεια εκλογών αυτό θα πρέπει να ανακοινωθεί τουλάχιστον μια εβδομάδα πριν, ώστε να έχουν δικαίωμα να εγγραφούν στους εκλογικούς καταλόγους οι νέοι ψηφοφόροι.

Παράλληλα ο Νίκος Νουρής σημείωσε ότι παρόλο που η πρότασή του Υπουργείου στα νομοσχέδια της μεταρρύθμισης είναι η παράταση της θητείας των ήδη εκλεγμένων τοπικών αξιωματούχων, είπε ότι το Υπουργείο είναι έτοιμο να προχωρήσει στις εκλογές. Ωστόσο όπως είπε, αυτές θα πρέπει να είναι μισής θητείας, αφού το χρονοδιάγραμμα που έχει τεθεί ενώπιον της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για εφαρμογή της μεταρρύθμισης της τοπικής αυτοδιοίκησης είναι ο Μάιος του 2024. Διαφορετικά όπως είπε, θα ακυρωθεί η μεταρρύθμιση και θα τεθεί σε κίνδυνο η εκταμίευσης κονδυλίων από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας.

Όπως είπε ότι το Υπουργείο δεν έχει ένσταση οι εκλογές να γίνουν μέχρι τον Μάιο του 2024 με τη ρητή προϋπόθεση ότι θα έχουν προηγουμένως ψηφιστεί τα νομοσχέδια της μεταρρύθμισης στο σύνολό της.

«Δεν μπορούμε να αποδεχτούμε με κανένα τρόπο να οδηγήσουμε τον κόσμο στις εκλογές χωρίς να ψηφιστούν τα νομοσχέδια», ανέφερε, συμπληρώνοντας ότι οι υποψήφιοι θα πρέπει να ξέρουν εκ προοιμίου ότι εκλέγονται ως τον Μάιο του 2024 και να ξέρουν ότι ο δήμος ή κοινότητα τους μετά αυτή την ημερομηνία θα είναι μέρος μιας άλλης οντότητας.

Πρόσθεσε ότι αν η απόφαση είναι να γίνουν εκλογές τον Δεκέμβριο αυτές θα πρέπει να γίνουν στις 12 Δεκεμβρίου, ώστε σε περίπτωση που γίνει επαναληπτική εκλογή να είναι στις 19 Δεκεμβρίου.

Ο Πρόεδρος της Επιτροπής Άριστος Δαμιανού, εισηγήθηκε οι βουλευτές να επιστρέψουν στα κόμματά τους για διαβούλευση και να επανέλθει οι Επιτροπή σε επτά ημέρες, σε ειδική συνεδρία, για να λάβει οριστικές αποφάσεις επί του θέματος, πρόταση η οποία υιοθετήθηκε./ibna