Βουλγαρία: Στο Υπουργείο Εσωτερικών η ευθύνη του φράκτη των συνόρων

Βουλγαρία: Στο Υπουργείο Εσωτερικών η ευθύνη του φράκτη των συνόρων

«Ετοιμάζουμε μια πρόταση απόφαση του Συμβουλίου Υπουργών, έτσι ώστε αυτή η μικτή ευθύνη μεταξύ του Υπουργείου Άμυνας και των περιφερειαρχών για το φράχτη των συνόρων να περάσει εξ ολοκλήρου στα χέρια του Υπουργείου Εσωτερικών και της Συνοριακής Αστυνομίας», δήλωσε ο υπηρεσιακός πρωθυπουργός Stefan Yanev, κατά τη συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του Υπουργικού Συμβουλίου.

Στη συνεδρίαση συζητήθηκε η προστασία της εθνικής ασφάλειας στο πλαίσιο της αυξανόμενης πίεσης των μεταναστευτικών ροών στα βουλγαρο-τουρκικά σύνορα. Η πρόταση της κυβέρνηση για την μεταφορά της ευθύνης για τον φράκτη στα σύνορα να ανήκει εξ’ ολοκλήρου στο Υπουργείο Εσωτερικών.

«Τα μέτρα αξιολογήθηκαν, συμπεριλαμβανομένου του Υπουργείου Υγείας όσον αφορά τη μελλοντική τους συμμετοχή, εάν κριθεί απαραίτητο. Μπήκαμε σε λεπτομέρειες και συζητήσαμε τακτικές αλληλεπιδράσεις, αν χρειαστεί. Ο συντονισμός υπάρχει. Οι σχετικές δομές αλληλοεπιδρούν », δήλωσε ο Stefan Yanev.

Σύμφωνα με τα όσα είπε ο υπηρεσιακός υπουργός Ενέργειας Boyko Raskov έγινε σαφές ότι περίπου 4 εκατομμύρια λέβα θα χρειαστούν για τις εργασίες επισκευής της εγκατάστασης και των παρακείμενων οδικών υποδομών.

Αυτή τη στιγμή βρισκόμαστε στη διαδικασία προετοιμασίας τόσο σε κανονιστική βάση όσο και παροχής κεφαλαίων για τις επισκευής στα τμήματα αυτής της προσωρινής εγκατάστασης στα βουλγαρικά-τουρκικά σύνορα, είπε.

«Το Υπουργείο Εσωτερικών μπορεί να εντοπίσει απόπειρες διείσδυσης και παραβίασης της συνοριακής εγκατάστασης πολύ νωρίτερα, οπότε πιστεύουμε ότι είναι πιο σκόπιμο να μεταφερθούν αυτές οι εξουσίες στο Υπουργείο Εσωτερικών. Υπάρχει η συγκατάθεση των περιφερειαρχών, έχουμε πραγματοποιήσει συναντήσεις», πρόσθεσε ο Raskov.

Ο υπηρεσιακός πρωθυπουργός ανακοίνωσε ότι την επόμενη εβδομάδα είναι έτοιμοι να υποβάλουν πρόταση διατάγματος του Υπουργικού Συμβουλίου για τη δημιουργία Γραμματείας του Συμβουλίου Ασφαλείας, η οποία δεν έχει συσταθεί μέχρι στιγμής.

«Θα λειτουργήσει στο Συμβούλιο Υπουργών. Έχουν καθοριστεί ο αριθμός των μελών και οι υποχρεώσεις της», εξήγησε και πρόσθεσε ότι στο ίδιο διάταγμα το Υπουργικό Συμβούλιο θα δημιουργήσει έναν μηχανισμό προσωρινής απόσπασης ειδικών από το Υπουργείο Εσωτερικών, το Υπουργείο Άμυνας και τις υπηρεσίες ασφαλείας, ώστε τέλος του 2021 να μπορούν να εκτελέσουν τα καθήκοντα των ειδικών του Συμβουλίου Ασφαλείας.

«Αναμένεται ότι στις αρχές του επόμενου έτους αυτό το συμβούλιο θα λειτουργήσει πλήρως», σχολίασε ο Yanev, κάνοντας σαφές ότι έχουν εγκριθεί εσωτερικοί κανόνες για την οργάνωση και τη διεξαγωγή των συνεδριάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας./ibna