Βόρεια Μακεδονία: Δεκατέσσερεις νεκροί από πυρκαγιά σε νοσοκομείο Covid στο Τέτοβο

Βόρεια Μακεδονία: Δεκατέσσερεις νεκροί από πυρκαγιά σε νοσοκομείο Covid στο Τέτοβο

Η φωτιά που ξέσπασε χθες το βράδυ γύρω στις 9 το βράδυ στο αρθρωτό νοσοκομείο στο Τέτοβο πήρε τουλάχιστον 10 θύματα. Στην κατάσβεση συμμετείχαν περισσότεροι από 30 πυροσβέστες με επτά οχήματα. Οι αρχές ανακοίνωσαν λεπτομερή έρευνα για τον προσδιορισμό των αιτιών της πυρκαγιάς και έχει προγραμματιστεί έκτακτη συνεδρίαση της κυβέρνησης για σήμερα.

«Μια τεράστια τραγωδία συνέβη στο κέντρο Covid στο Τέτοβο κατά την οποία δέκα(14) άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους λόγω έκρηξης και πυρκαγιάς και ο αριθμός αυτός μπορεί να αυξηθεί. Η πυροσβεστική και οι ιατρικές υπηρεσίες αντέδρασαν αμέσως, η φωτιά έσβησε και μια επιχείρηση των υγειονομικών υπηρεσιών βρίσκεται σε εξέλιξη για να σώσει κάθε ζωή σε κίνδυνο. Η κυβέρνηση εκφράζει τα θερμά της συλλυπητήρια στις οικογένειες και τους συγγενείς του νεκρού και εύχεται ταχεία ανάρρωση στους τραυματίες», ανακοίνωσε η κυβέρνηση αργά χθες το βράδυ.

Όπως ανακοίνωσε χθες η Εισαγγελία, τρεις εισαγγελείς από το Τέτοβο και δύο εισαγγελείς από τα Σκόπια εργάζονται στο πεδίο.

«Η ομάδα των πέντε εισαγγελέων, μαζί με ομάδες των αρμόδιων φορέων, αναλαμβάνουν όλες τις ενέργειες προκειμένου να προσδιορίσουν τα αίτια της πυρκαγιάς», ενημέρωσε η Εισαγγελία Πλημμελειοδικών Βόρειας Μακεδονίας.

Ο πρωθυπουργός Zoran Zaev, ο οποίος μαζί με τον υπουργό Υγείας Venko Filipce κατευθύνθηκαν στο Τέτοβο αμέσως μετά το ατύχημα, ανακοίνωσε μια γρήγορη και λεπτομερή έρευνα.

«Μια τεράστια τραγωδία συνέβη στο κέντρο COVID-19 στο Τέτοβο. Μια έκρηξη προκάλεσε φωτιά. Η φωτιά έσβησε, αλλά και πολλές ζωές έσβησαν. Ο αγώνας για τη ζωή συνεχίζεται και όλες οι υπηρεσίες αντέδρασαν με αυτοθυσία για τη διάσωση ανθρώπων. Εκφράζω τα θερμά μου συλλυπητήρια στις οικογένειες και τους συγγενείς των νεκρών και εύχομαι ταχεία ανάρρωση στους τραυματίες. Τα αίτια της πυρκαγιάς θα προσδιοριστούν, για τα οποία οι δικαστικές αρχές βρίσκονται ήδη στο σημείο. Αυτό είναι ένα πραγματικά τραγικό γεγονός και μπορώ να σας διαβεβαιώσω ότι ολόκληρη η κρατική ηγεσία έχει δεσμευτεί να επιλύσει γρήγορα αυτήν την κατάσταση», έγραψε ο Zaev στο Facebook.

Οι πρώτες επίσημες πληροφορίες από το Υπουργείο Υγείας είναι ότι υπάρχουν δέκα νεκροί, αλλά ο υπουργός Υγείας Venko Filipce έγραψε σε ανάρτηση στο Twitter ότι ο αριθμός μπορεί να αυξηθεί, όπως και έγινε με 14 νεκρούς..

«Ένα ατύχημα συνέβη στο Τέτοβο που σκότωσε αρκετές ανθρώπινες ζωές. Μέχρι στιγμής έχει επιβεβαιωθεί ότι δέκα άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους στη φωτιά, αλλά ο αριθμός μπορεί να αυξηθεί. Αυτή είναι μια πολύ θλιβερή μέρα, εκφράζω τα θερμά μου συλλυπητήρια στις οικογένειες, έγραψε ο Filipce.

Ο Πρόεδρος Stevo Pendarovski και ο αρχηγός της αντιπολίτευσης Hristijan Mickoski εξέφρασαν επίσης τα συλλυπητήριά τους στις οικογένειες των νεκρών.

«Συλλυπητήρια στις οικογένειες και τους συγγενείς των νεκρών στη φοβερή τραγωδία στο Κέντρο Covid στο Τέτοβο. Εύχομαι στους τραυματίες καλή ανάρρωση, έγραψε ο Πρόεδρος Pendarovski στο Facebook.

Ο ηγέτης του VMRO-DPMNE Hristijan Mickoski έκανε έκκληση για επείγουσα και ταχεία κινητοποίηση των θεσμών. Έγραψε στο προφίλ του στο Facebook ότι το VMRO-DPMNE καθίσταται διαθέσιμο για να βοηθήσει στην υπέρβαση της κατάστασης.

Λίγο μετά τον εντοπισμό της φωτιάς, δημιουργήθηκε ένα Επιτελείο Κρίσης, με επικεφαλής τον Πρωθυπουργό Zoran Zaev, στο οποίο συμμετέχουν επίσης οι Artan Grubi, Ljupko Nikolovski, Venko Felipce, Oliver Spasovski, Fatmir Beshimi, Kresnik Bekteshi και Teuta Arifi.

Ο δήμαρχος του Τέτοβο, Arifi χθες το βράδυ σε δήλωση προς τα μέσα ενημέρωσης ανέφερε ότι θα αναμένονται επίσημες πληροφορίες για τον αριθμό των θυμάτων και ολόκληρη την πορεία της έρευνας. Μέχρι τότε, όπως είπε, δεν θα γίνουν δηλώσεις.

«Δυστυχώς, πρόκειται για μια σοβαρή, μεγάλη τραγωδία. Οι πληροφορίες θα αναμένονται μόλις οι εισαγγελείς και όλοι οι άλλοι έχουν κάνει τη δουλειά τους, είπε η Arifi.

Η φωτιά έσβησε από πάνω από 30 πυροσβέστες σε σχεδόν μισή ώρα. Σύμφωνα με τον αναπληρωτή διοικητή της πυροσβεστικής υπηρεσίας του Τέτοβο, Sasho Trajchevski, οι φλόγες ήταν τεράστιες.

«Στις 9:02 μ.μ., αναφέρθηκε ότι το αρθρωτό νοσοκομείο στο Ιατρικό Κέντρο – Τέτοβο είχε πάρει φωτιά. Τα πληρώματα έφτασαν στο σημείο σε περίπου τρία ή τέσσερα λεπτά με περίπου επτά οχήματα και πάνω από 30 πυροσβέστες να συμμετέχουν και από τις δύο πλευρές. Όταν έφτασαν τα πληρώματα, όλα πήραν φωτιά. Είναι εσωτερική, όχι εξωτερική. Όλα όσα χρησιμοποιήσαμε στις 9:30 το βράδυ εντόπισαν τη φωτιά. Στις 9:45 μ.μ. εκκαθαρίστηκε πλήρως. “Ενώ η φωτιά έσβηνε, οι φλόγες ήταν τεράστιες, το αρθρωτό νοσοκομείο ήταν όλο από πλαστικό, τα θύματα μεταφέρονταν», δήλωσε ο Trajchevski χθες το βράδυ.

Το αρθρωτό νοσοκομείο στο Τέτοβο κάηκε ολοσχερώς ενώ είχε χωρητικότητα 35 κλινών./ibna