Κροατία: Το HDZ και το ΕΛΚ καταδίκασαν τη βία στο Μαυροβούνιο

Κροατία: Το HDZ και το ΕΛΚ καταδίκασαν τη βία στο Μαυροβούνιο

Η αντιπροσωπεία της Κροατικής Δημοκρατικής Ένωσης (HDZ) και του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (ΕΛΚ) στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο καταδίκασε την Τρίτη τα επεισόδια που συνέβησαν κατά τη διάρκεια της ενθρόνισης του Μητροπολίτη Σερβικής Ορθόδοξης Εκκλησίας Joanikije στο Μαυροβούνιο το Σαββατοκύριακο.

«Καταδικάζουμε όλα τα περιστατικά που συνέβησαν κατά την ενθρόνιση του Μητροπολίτη Σερβικής Ορθόδοξης Εκκλησίας Joanikije στο Μαυροβούνιο, ιδίως εκείνα στο Cetinje, το πνευματικό και πολιτιστικό κέντρο του Μαυροβουνίου», ανέφερε η αντιπροσωπεία της HDZ/EPP σε δήλωση που υπέγραψαν τέσσερις ευρωβουλευτές της HDZ – Karlo Ressler , Sunčana Glavak, Željana Zovko και Tomislav Sokol. Επίσης, «εξέφρασαν την ανησυχία τους ότι αρκετές δεκάδες άνθρωποι τραυματίστηκαν στα επεισόδια», ανέφερε η κρατική υπηρεσία HINA.

Είπε ότι κάθε αμφισβήτηση της ύπαρξης του έθνους του Μαυροβουνίου και της ταυτότητάς του είναι απαράδεκτη επειδή το Μαυροβούνιο έχει μακρά ιστορία ανεξαρτησίας και συνύπαρξης διαφορετικών θρησκευτικών και εθνοτικών ομάδων στο έδαφός του.

Η αντιπροσωπεία της HDZ/EPP είπε ότι οι αντιευρωπαϊκές πολιτικές δυνάμεις στο Μαυροβούνιο υπονομεύουν τον σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, τονίζοντας την ανάγκη προστασίας του δικαιώματος του Κροατικού λαού να διατηρήσει τα έθιμα και την πλούσια πολιτιστική κληρονομιά του στο Μαυροβούνιο.

Προέτρεψαν την κυβέρνηση του Μαυροβουνίου να καταβάλει περισσότερη προσπάθεια για να εκτονώσει τις εντάσεις, ώστε η χώρα να συνεχίσει με επιτυχία το ταξίδι της προς την ένταξη στην ΕΕ.

Περίπου 30 αστυνομικοί και διαδηλωτές τραυματίστηκαν σε ταραχές κατά τη διάρκεια των εγκαινίων στο Cetinje την Κυριακή, όταν οι άνθρωποι αντιτάχθηκαν στην τελετή που πραγματοποιήθηκε στην ιστορική πρωτεύουσα του Μαυροβουνίου έστησαν οδοφράγματα στις εισόδους της πόλης και συγκρούστηκαν με την αστυνομία. Οι διαδηλωτές είδαν την τελετή ως πράξη πρόκλησης και περιφρόνησης των Μαυροβούνιων και ζήτησαν να πραγματοποιηθεί αλλού στη χώρα. Η αστυνομία χρησιμοποίησε δακρυγόνα και χειροβομβίδες κρότου λάμψης για να διαλύσει το πλήθος./ibna