Έκκληση προς την διεθνή κοινότητα απευθύνουν επτά πρώην Υπουργοί για τις εξελίξεις στο Μαυροβούνιο

Έκκληση προς την διεθνή κοινότητα απευθύνουν επτά πρώην Υπουργοί για τις εξελίξεις στο Μαυροβούνιο

Επτά πρώην Υπουργοί, από την Αλβανία, Κοσσυφοπέδιο, Σλοβενία, Κροατία, Βόρεια Μακεδονία, Σερβία και Βοσνία Ερζεγοβίνη, με επιστολή τους προς τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Charles Michel, την Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ursula von der Leyen και το Γενικό Γραμματέα του ΝΑΤΟ, Jens Stoltenberg εκφράζουν την ανησυχία τους για τις τελευταίες εξελίξεις στο Μαυροβούνιο, καλώντας τα θεσμικά όργανα της ΕΕ και του ΝΑΤΟ να αναλάβουν πρωτοβουλίες για την επίλυση του ζητήματος.

Η επιστολή:

Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, H.E. Charles Michel

Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, H.E. Ursula von der Leyen

Γενικό Γραμματέα του ΝΑΤΟ, H.E. Jens Stoltenberg

Έκκληση για το Μαυροβούνιο

Εμείς, πρώην υπουργοί στις αντίστοιχες κυβερνήσεις των χωρών της περιοχής, παρακολουθούμε με μεγάλη ανησυχία τις τελευταίες εξελίξεις στο Μαυροβούνιο. Έχοντας ζήσει όλοι τους Βαλκανικούς πολέμους της δεκαετίας του 1990, δεν μπορούμε παρά να δούμε ανησυχητικές ομοιότητες μεταξύ των γεγονότων στο Μαυροβούνιο σήμερα και των γεγονότων που οδήγησαν σε αυτούς τους πολέμους πριν από είκοσι πέντε έως τριάντα χρόνια. Το Μαυροβούνιο δεν είναι μια χώρα με μεγάλο πληθυσμό, αλλά είναι στρατηγικά πολύ σημαντικό για τη σταθερότητα της Νοτιοανατολικής Ευρώπης και ακόμη και ολόκληρης της λεκάνης της Αδριατικής. Η σχετικά πρόσφατη ένταξή του στο ΝΑΤΟ συνέβαλε σημαντικά στην περιφερειακή ασφάλεια αυτού του τμήματος της Ευρώπης.

Παρόλο που τα γεγονότα γύρω από την εγκατάσταση του νέου ηγέτη της Σερβικής Ορθόδοξης Εκκλησίας στο Μαυροβούνιο φαίνεται να σχετίζονται με θρησκευτικό ζήτημα, στην πραγματικότητα δεν έχουν καμία σχέση με τη θρησκεία, ούτε καν με την πολιτική ή την ιδεολογία. Είναι μια ακόμη εκδήλωση της σύγκρουσης μεταξύ των δυνάμεων που πιστεύουν ότι το Μαυροβούνιο δεν πρέπει να υπάρχει ως ξεχωριστό κράτος και εκείνων που πιστεύουν ότι το Μαυροβούνιο πρέπει να παραμείνει ανεξάρτητο, με όλα τα χαρακτηριστικά του κρατισμού.

Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η πρώην κυβέρνηση του Μαυροβουνίου θα μπορούσε να επικριθεί σε πολλά επίπεδα. Ωστόσο, παρά αυτά τα σφάλματα, πίστευαν ακράδαντα σε ένα ανεξάρτητο Μαυροβούνιο ως ζωτικό μέλος του ΝΑΤΟ και με μέλλον εντός της ΕΕ. Οι πιο επιθετικοί επικριτές τους προέρχονται από τις τάξεις των ανθρώπων που απορρίπτουν την ίδια την κρατικότητα και την πολιτική ανεξαρτησία του Μαυροβουνίου. Η πολυετής αναστολή της διαδικασίας ένταξης στην ΕΕ για τις χώρες των Δυτικών Βαλκανίων, ενθαρρύνει ένστικτα και ενέργειες που υπενθυμίζουν το πικρό παρελθόν.

Δεν χρειάζεται κανείς να είναι ειδικός στην ιστορία των Βαλκανίων για να ξέρει ότι όλες οι προσπάθειες για αλλαγή των συνόρων σε αυτήν την περιοχή έχουν ακολουθηθεί στενά από πολέμους, ανθρώπινα δεινά και τεράστιες τραγωδίες. Ένα άλλο ανοιχτό σημείο σύγκρουσης και κρίσης στην Ευρώπη είναι το τελευταίο πράγμα που χρειάζεται η Ευρώπη και ο κόσμος αυτή τη στιγμή.

Ως εκ τούτου, παροτρύνουμε τα θεσμικά όργανα της ΕΕ και άλλους συμμάχους να συμμετάσχουν σε ενεργό πολιτικό διάλογο με όλους τους διαφορετικούς πολιτικούς και κοινωνικούς παράγοντες στην τρέχουσα κρίση στο Μαυροβούνιο και να βοηθήσουν στην επίτευξη ειρηνικής επίλυσης της κλιμακούμενης σύγκρουσης στη χώρα. Η προσποίηση ότι δεν συμβαίνει τίποτα θα έχει τρομερές συνέπειες για το Μαυροβούνιο και την περιοχή. Είναι ιδιαίτερα σημαντικό να παρατηρήσουμε και να αντιμετωπίσουμε τις αναδυόμενες προσπάθειες υποβολής μιας πολιτικά αδύναμης κυβέρνησης του Μαυροβουνίου στις επιρροές κατά του ΝΑΤΟ και της ΕΕ.

6 Σεπτεμβρίου 2021

Ditmir Bushati, πρώην υπουργός Ευρώπης και Εξωτερικών, Αλβανία

Enver Hoxhaj, πρώην υπουργός Εξωτερικών και βουλευτής, Κοσσυφοπέδιο

Roman Jakič, πρώην υπουργός Άμυνας και βουλευτής/ευρωβουλευτής, Σλοβενία

Emil Kirjas, πρώην υφυπουργός στο Υπουργείο Εξωτερικών, Βόρεια Μακεδονία

Žarko Korać, πρώην αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και βουλευτής, πρώην αντιπρόεδρος του κοινοβουλίου, Σερβία

Zlatko Lagumdžija, πρώην πρόεδρος του Συμβουλίου Υπουργών και Υπουργός Εξωτερικών, πρώην βουλευτής, Βοσνία-Ερζεγοβίνη

Vesna Pusić, πρώην αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Εξωτερικών και Ευρωπαϊκών Υποθέσεων, πρώην βουλευτής, Κροατία./ibna