Βουλγαρία: Ξεκίνησε η απογραφή και θα διαρκέσει μέχρι τις 3 Οκτωβρίου

Βουλγαρία: Ξεκίνησε η απογραφή και θα διαρκέσει μέχρι τις 3 Οκτωβρίου

Ξεκίνησε από τα μεσάνυχτα η απογραφή στη Δημοκρατία της Βουλγαρίας και θα διαρκέσει μέχρι τις 3 Οκτωβρίου. Τις πρώτες δέκα ημέρες θα γίνει μέσω του Διαδικτύου από τους ίδιους τους υπόχρεους, και στην συνέχεια με τον κλασικό τρόπο, όπου 27.000 απογραφείς θα επισκεφτούν τα σπίτια όσων δεν συμπλήρωσαν την ηλεκτρονική φόρμα. Αυτό θα συμβεί στην περίοδο από 18 Σεπτεμβρίου έως 3 Οκτωβρίου. Για τον σκοπό αυτό έχει καταρτιστεί ειδικό ιατρικό πρωτόκολλο των επισκέψεων, οι οποίες θα πραγματοποιούνται από τις 8 το πρωί έως τις 8 το βράδυ.

Οι ερωτήσεις στις οποίες θα πρέπει να απαντήσουν οι πολίτες είναι 70, αλλά συμπληρώνονται γρήγορα και εύκολα, διαβεβαιώνει η Εθνική Στατιστική Υπηρεσία – ΕΣΥ και ελπίζει στην ενεργή συμμετοχή στο ηλεκτρονικό στάδιο της απογραφής. Στην προηγούμενη απογραφή στη Βουλγαρία – πριν από 10 χρόνια, συμμετείχε, μέσω του διαδικτύου, το 42% των πολιτών.

Όλοι όσοι βρίσκονται στο έδαφος της Βουλγαρίας ή διαμένουν συνήθως εδώ, ανεξάρτητα από το αν είναι Βούλγαροι ή αλλοδαποί πολίτες, υπόκεινται σε απογραφή, εξήγησε η Diana Jancheva, αντιπρόεδρος της ΕΣΥ. Αυτό περιλαμβάνει τους αιτούντες άσυλο και αυτούς που το έχουν λάβει βάσει του νόμου για το άσυλο και τους πρόσφυγες.

Όσον αφορά τους Βούλγαρους πολίτες που βρίσκονται εκτός Βουλγαρίας από τις 7 Σεπτεμβρίου, θα καταμετρηθούν όσοι απουσιάζουν προσωρινά από τη χώρα, δηλ. για λιγότερο από ένα χρόνο. Οι Βούλγαροι που διαμένουν μόνιμα στο εξωτερικό θα απογραφούν στα κράτη στα οποία κατοικούν.

Εκτός από τον πληθυσμό, η απογραφή θα καταγράψει όλα τα κτίρια και τις κατοικίες σε αυτά.

Η πρώτη απογραφή έγινε την 1η Ιανουαρίου του 1881, στο Πριγκιπάτο της Βουλγαρίας, ενώ η τελευταία πραγματοποιήθηκε το 2011 ως κράτος μέλος της ΕΕ. Το 2011 έγινε και η πρώτη ηλεκτρονική απογραφή στη χώρα. Σύμφωνα με τα στοιχεία ο πληθυσμός ήταν 7.364.570, με το 42% να καταγράφονται ηλεκτρονικά./ibna