Κοσσυφοπέδιο: Επικοινωνία Kurti Blinken

Κοσσυφοπέδιο: Επικοινωνία Kurti Blinken

Ο πρωθυπουργός του Κοσσυφοπεδίου Albin Kurti είχε τηλεφωνική συνομιλία με τον υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ, Antony Blinken, σχετικά με τη βοήθεια που παρείχε το Κοσσυφοπέδιο στην προστασία των Αφγανών που έχουν εκκενωθεί από το Αφγανιστάν μετά την κατάληψη της χώρας από τους Ταλιμπάν.

«Το Κοσσυφοπέδιο έχει την τιμή να παρέχει ένα ασφαλές περιβάλλον για τους Αφγανούς πολίτες κατά τη μετάβασή τους. Η συμμαχία μας με τις Ηνωμένες Πολιτείες είναι ακλόνητη και η φιλία μας γίνεται ισχυρότερη», έγραψε ο Kurti σε ανάρτησή του στο Twitter.

Πρόσθεσε ότι ο γραμματέας Blinken εξέφρασε την ευγνωμοσύνη του στο Κοσσυφοπέδιο εξ ονόματος του Αμερικανού προέδρου, Joe Biden, για τη συνεργασία και τη βοήθεια.

Οι επαφές μεταξύ των ηγετών του κράτους του Κοσσυφοπεδίου και των Ηνωμένων Πολιτειών έχουν ενταθεί από τότε που άρχισαν να φτάνουν στο Κοσσυφοπέδιο ομάδες Αφγανών που εκκενώθηκαν από το Αφγανιστάν.

Στις 2 Σεπτεμβρίου, η Πρόεδρος του Κοσσυφοπεδίου Vjosa Osmani είχε επίσης τηλεφωνική επικοινωνία με την αντιπρόεδρο των ΗΠΑ Kamala Harris, η οποία εξέφρασε την ευγνωμοσύνη των ΗΠΑ για τη βοήθεια του Κοσσυφοπεδίου στις προσπάθειες εκκένωσης από το Αφγανιστάν.

Στις 16 Αυγούστου, το Κοσσυφοπέδιο ενέκρινε αίτημα των ΗΠΑ να προστατέψουν έναν αριθμό Αφγανών που συνεργάστηκαν με ξένες δυνάμεις κατά τη διάρκεια του πολέμου στο Αφγανιστάν και που αισθάνονται ανασφαλείς υπό την κυριαρχία των Ταλιμπάν, οι οποίοι ανέλαβαν τον έλεγχο του Αφγανιστάν μετά την αποχώρηση των αμερικανικών στρατευμάτων.

Ο υπουργός Εσωτερικών, Xhelal Sveçla, ανακοίνωσε ότι 683 Αφγανοί πολίτες έχουν προσωρινά φιλοξενηθεί στο Κοσσυφοπέδιο./ibna