Β -Ε: Ο Ύπατος Εκπρόσωπος επεσήμανε την ανεπαρκή εκπροσώπηση των Κροατών στα κρατικά ιδρύματα

Β -Ε: Ο Ύπατος Εκπρόσωπος επεσήμανε την ανεπαρκή εκπροσώπηση των Κροατών στα κρατικά ιδρύματα

Σε συνέδριο στη Γερμανία, ο νέος Ύπατος Εκπρόσωπος για τη Β -Ε, Christian Schmidt, επεσήμανε την ανεπαρκή εκπροσώπηση των Κροατών στα κεντρικά ιδρύματα της Βοσνίας και Ερζεγοβίνης και τόνισε την ανάγκη αλλαγής του εκλογικού νόμου στη χώρα.

«Ο κ. (Željko) Komšić είναι ο Κροάτης εκπρόσωπος στην κρατική Προεδρία, αλλά εκλέχτηκε περισσότερο από Βόσνιους παρά Κροάτες. Την περιπλοκότητα του συστήματος δείχνει και το γεγονός ότι ο Κροάτης εκπρόσωπος (Dragan) Čović έχασε στην αναμέτρηση με τον Komšić», δήλωσε ο Schmidt στη συνάντηση με τίτλο «Ευρωατλαντικές προοπτικές της Βοσνίας και Ερζεγοβίνης» που διοργάνωσε η Γερμανο-Ατλαντική Εταιρεία.

Είπε ότι το κροατικό τμήμα του πληθυσμού, το οποίο, όπως επεσήμανε, μειώθηκε περαιτέρω από τη μετανάστευση, αισθάνεται ανεπαρκώς εκπροσωπημένο σε “περίπλοκες κρατικές δομές”.

Ο Schmidt, ο οποίος ανέλαβε τη θέση του Ύπατου Εκπροσώπου για τη Βοσνία -Ερζεγοβίνη (OHR) στις αρχές Αυγούστου, επεσήμανε επίσης την ανάγκη αλλαγής του εκλογικού νόμου.

«Πρέπει να δοθεί η ευκαιρία στους Κροάτες να νιώσουν εκπροσώπηση και να μην καταλήξουν, ας πούμε, σε κάποιο είδος μποϊκοτάζ των εκλογών», είπε ο Schmidt, επισημαίνοντας τις γενικές εκλογές του Οκτωβρίου 2022.

«Τώρα τίθεται το ερώτημα πώς να οργανωθεί το δικαίωμα ψήφου έτσι ώστε το κράτος να μην χωριστεί σε τρεις οντότητες. Εάν συμβεί αυτό, η εδαφική ακεραιότητα της Βοσνίας και Ερζεγοβίνης θα τεθεί υπό αμφισβήτηση», είπε ο Schmidt.

Όπως ανέφερε το BHRT, ο Schmidt επεσήμανε επίσης ότι το κροατικό τμήμα του πληθυσμού της Βοσνίας και Ερζεγοβίνης έχει πληγεί περισσότερο από την έντονη μετανάστευση.

«Δυστυχώς, πρέπει να συμπεράνουμε ότι το μερίδιο των Κροατών από το 15 έως το 17 τοις εκατό στον πληθυσμό της Βοσνίας και Ερζεγοβίνης δεν ισχύει για μεγάλο χρονικό διάστημα», δήλωσε ο Schmidt.

Ο πρόεδρος της Bundestag, Wolfgang Schaeuble συμμετείχε επίσης στη συγκέντρωση στο Neustadt an der Aich της Βαυαρίας, όπου βρίσκεται η εκλογική περιφέρεια του Christian Schmidt./ibna