Ξένοι διπλωμάτες για την εξέλιξη της κατάστασης στο Μαυροβούνιο το περασμένο Σαββατοκύριακο

Ξένοι διπλωμάτες για την εξέλιξη της κατάστασης στο Μαυροβούνιο το περασμένο Σαββατοκύριακο

Μετά το βίαιο Σαββατοκύριακο στο Μαυροβούνιο, όταν οι αντίπαλοι για την ενθρόνιση του Μητροπολίτη Μαυροβουνίου και Παραθαλασσίας Joanikije συγκρούστηκαν με την αστυνομία στο Cetinje, πολλοί ξένοι διπλωμάτες εξέφρασαν ανησυχία για την εξέλιξη της κατάστασης.

Ο εισηγητής του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για το Μαυροβούνιο Tonino Picula και ο πρόεδρος της αντιπροσωπείας του ΕΚ στο Συμβούλιο Σταθεροποίησης και Σύνδεσης ΕΕ-Μαυροβουνίου Vladimír Bilčík εξέδωσαν τη Δευτέρα κοινή δήλωση σχετικά με την κατάσταση σε αυτή τη μεσογειακή χώρα.

«Παρακολουθήσαμε τα γεγονότα του Σαββατοκύριακου στο Μαυροβούνιο με μεγάλη ανησυχία και καταδικάζουμε κατηγορηματικά όλες τις βίαιες πράξεις που συνέβησαν το Σάββατο και την Κυριακή σε σχέση με την ενθρόνιση του Joanikije II. Το Μαυροβούνιο θα πρέπει να τηρήσει πλήρως τις υποχρεώσεις του να υπερασπιστεί το δικαίωμα στην ειρηνική συνάθροιση και την ελευθερία του λόγου, ενώ θα σέβεται επίσης μια ποικιλία θρησκευτικών δικαιωμάτων των πολιτών του», ανέφεραν οι Picula και Bilčik στην κοινή δήλωση.

Τόνισαν ότι «το Μαυροβούνιο είναι υποψήφια χώρα για την ΕΕ όπου οι πολιτικοί και θρησκευτικοί ηγέτες έχουν ιδιαίτερη ευθύνη να αντικατοπτρίζουν στις αποφάσεις τους τη συντριπτική υποστήριξη που παρέχουν οι πολίτες του Μαυροβουνίου στην ένταξη στην ΕΕ. Προτρέπουμε όλους τους εμπλεκόμενους φορείς να συμβάλουν ενεργά στη μείωση των εντάσεων στην κοινωνία και να διατηρήσουν τη δέσμευση του Μαυροβουνίου σε μια σύγχρονη, δημοκρατική, πολυομολογιακή και πολυεθνική κοινωνία. Η πολιτική εργαλειοποίηση των θρησκευτικών πεποιθήσεων δεν είναι συμβατή με τη συνεχιζόμενη μεταρρυθμιστική διαδικασία του Μαυροβουνίου και την επιτυχή ένταξη στην ΕΕ. Αντικατοπτρίζει ανεπαρκώς τη διεθνή θέση του Μαυροβουνίου και τη μακρά ιστορία ειρηνικής συνύπαρξης μεταξύ ανθρώπων με πολλές θρησκείες και εθνικές καταβολές».

Η εκπρόσωπος Τύπου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ana Pisonero ζήτησε αυτοσυγκράτηση στο Μαυροβούνιο μετά τις εξελίξεις στη χώρα το Σαββατοκύριακο.

«Κάθε χρήση βίας πρέπει να είναι μετρημένη και ανάλογη ανά πάσα στιγμή. Καλούμε για αυτοσυγκράτηση και αναμένουμε από όλες τις αρμόδιες αρχές να διερευνήσουν σωστά και να διασφαλίσουν αποτελεσματική δικαστική παρακολούθηση όλων των περιπτώσεων βίας, τόσο κατά των διαδηλωτών όσο και κατά των αστυνομικών», δήλωσε η Pisonero.

Επισήμανε ότι η ελευθερία του συνέρχεσθαι αποτελεί θεμελιώδες δικαίωμα της ΕΕ, αλλά υπογράμμισε ότι θα πρέπει, ταυτόχρονα, να εφαρμοστεί χωρίς βλάβη στη δημόσια υγεία και με πλήρη σεβασμό του κράτους δικαίου, της δημόσιας τάξης και της ασφάλειας όλων των πολιτών του Μαυροβουνίου.

Πολιτικοί του κυβερνώντος συνασπισμού και υποστηρικτές της αντιπολίτευσης στον Πρόεδρο Milo Đukanović κατηγορούν ο ένας τον άλλον για τα γεγονότα το Σαββατοκύριακο στο Cetinje.

Στις συγκρούσεις μεταξύ βίαιων ομάδων και αστυνομίας, περίπου 60 άτομα τραυματίστηκαν, αλλά δεν υπήρξαν σοβαροί τραυματισμοί. Σύμφωνα με επίσημες πηγές, οκτώ άτομα κρατούνται, μεταξύ των οποίων ο Veselin Veljović, πρώην αρχηγός της αστυνομίας του Μαυροβουνίου και σημερινός σύμβουλος του προέδρου του Μαυροβουνίου Milo Đukanović./ibna