Τουρκία: Συνάντηση Cavusoglu Varhelyi στην Άγκυρα

Τουρκία: Συνάντηση Cavusoglu Varhelyi στην Άγκυρα

Ο Επίτροπος για τη Γειτονία και τη Διεύρυνση της ΕΕ, Oliver Varhelyi, πραγματοποιεί την πρώτη του επίσκεψη στην Τουρκία στις 6-7 Σεπτεμβρίου.

Ο Ευρωπαίος Επίτροπος είχε συνάντηση με τον Υπουργό Εξωτερικών Mevlut Cavusoglu.

Συζήτησαν λεπτομερώς για τις σχέσεις Τουρκίας-ΕΕ, έγραψε ο Cavusoglu στο Twitter μετά τη συνάντηση.

Ο Varhelyi στη συνέχεια επισκέφθηκε ένα κέντρο υγείας μεταναστών στην περιοχή Altındağ της πρωτεύουσας Άγκυρας, που χρηματοδοτήθηκε από τη διευκόλυνση της ΕΕ για τους πρόσφυγες στην Τουρκία (FRIT II).

Ο Oliver Varhelyi με ανάρτηση του στο Twitter σημείωσε για την συνάντηση του με τον Τούρκο ΥΠΕΞ, «Στην Άγκυρα σήμερα, κοιτώντας μπροστά συζήτηση σχετικά με την κατάσταση των σχέσεων ΕΕ-Τουρκίας».

Η Άγκυρα και οι Βρυξέλλες έχουν αναζωογονήσει τις συζητήσεις από τις αρχές του 2021, μετά από ένα χρόνο έντασης για την αναζήτηση αποθεμάτων υδρογονανθράκων στην Ανατολική Μεσόγειο.

Η Τουρκία προτρέπει την Ένωση για επανεκκίνηση των διαπραγματεύσεων ένταξης, επικαιροποίηση της Τελωνειακής Ένωσης, τη Συμφωνία της 18ης Μαρτίου και την απελευθέρωση των θεωρήσεων, ιδίως, να τεθούν σε ισχύ στο σύνολό της.

Τούρκοι και Ευρωπαίοι αξιωματούχοι διεξήγαγαν τα τελευταία δύο χρόνια συνομιλίες για την αναθεώρηση της Τελωνειακής Ένωσης που είχε σταματήσει ως αποτέλεσμα των πολιτικών εντάσεων./ibna