Η Airbus θα παρουσιάσει νέα αεροσκάφη στην Croatia Airlines

Η Airbus θα παρουσιάσει νέα αεροσκάφη στην Croatia Airlines

Η Airbus θα παρουσιάσει και θα παραδώσει το αεροσκάφος της με το στενό σώμα A220 στην Croatia Airlines στο Ζάγκρεμπ την Τρίτη της επόμενης εβδομάδας. Έρχεται καθώς η νέα στρατηγική του αερομεταφορέα μετά την Covid, η οποία περιμένει έγκριση από την κυβέρνηση, περιγράφει σχέδια για την ανανέωση του στόλου της αεροπορικής εταιρείας. Το A220 θεωρείται ως πιθανή αντικατάσταση για τα γηρασμένα αεροσκάφη του αερομεταφορέα Airbus. Η παρουσίαση της επόμενης εβδομάδας θα περιλαμβάνει μια σύντομη πτήση επίδειξης γύρω από την πρωτεύουσα της Κροατίας. Το A220 διατίθεται σε δύο παραλλαγές, με το A220-100 να έχει τη δυνατότητα μεταφοράς μεταξύ 100 και 135 επιβατών, ενώ το A220-300 μπορεί να μεταφέρει μεταξύ 120 και 160 επιβατών, ανάλογα με τη διάταξη της καμπίνας.

Η Croatia Airlines βρίσκεται σε διαδικασία διαπραγμάτευσης για την ακύρωση της παραγγελίας της για τέσσερα αεροσκάφη A320neo με τον Ευρωπαίο κατασκευαστή αεροσκαφών. Τα δύο πρώτα αεροσκάφη έπρεπε αρχικά να φτάσουν στο Ζάγκρεμπ το επόμενο έτος και τα υπόλοιπα δύο το 2023. Οι συνομιλίες με την Airbus σχετικά με την ακύρωσή τους τέθηκαν σε αναμονή πέρυσι λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού. Ωστόσο, τότε, η Croatia Airlines είπε, «Οι διαπραγματεύσεις σχετικά με τη συμφωνία τερματισμού, η οποία θα έχει ως αποτέλεσμα την ακύρωση της παραγγελίας A320neo και τη χρήση της κατάθεσης για άλλες υπηρεσίες της Airbus, βρίσκονται σε αναμονή λόγω του Covid-19 και θα συνεχιστούν ως το συντομότερο δυνατό”. Ο αερομεταφορέας πιστεύεται ότι έχει καταθέσει πάνω από οκτώ εκατομμύρια ευρώ για το αεροσκάφος, το οποίο τώρα στοχεύει να χρησιμοποιήσει σε άλλα προϊόντα της Airbus.

Η τρέχουσα μέση ηλικία του στόλου της Croatia Airlines ανέρχεται σε δεκαέξι και μισό χρόνια. Τα A320 είναι σήμερα τα παλαιότερα, κατά μέσο όρο 21,7 έτη, ακολουθούμενα από τα A319 με 19,8 χρόνια και τα Dash 8 με 12,1 χρόνια. Από τους 258 αερομεταφορείς που εκμεταλλεύονται το αεροσκάφος A320, η Croatia Airlines καταλαμβάνει την 229η θέση όσον αφορά την ηλικία των αεροσκαφών, ενώ από τους 122 αερομεταφορείς A319, ο Κροατικός αερομεταφορέας κατατάσσεται στην 111η θέση παγκοσμίως. Μεταξύ των αεροπορικών εταιρειών που χρησιμοποιούν το Dash 8, η Croatia Airlines διαθέτει έναν από τους νεότερους στόλους αυτού του τύπου στον κόσμο, καταλαμβάνοντας την 30η θέση παγκοσμίως. Πριν από τον Covid-19, η Croatia Airlines υιοθέτησε ένα πενταετές επιχειρηματικό σχέδιο ανάπτυξης (2020-2025), το οποίο προέβλεπε την ανανέωση του στόλου της με μεσαίας ηλικίας αεροσκάφη A319 και A320./ibna