Η Σλοβενία ​​εισάγει εκτεταμένα τον κανόνα PCT

Η Σλοβενία ​​εισάγει εκτεταμένα τον κανόνα PCT

Σύμφωνα με έναν νέο κυβερνητικό κανονισμό, ο οποίος έρχεται εν μέσω αύξησης του αριθμού των κρουσμάτων από τον κορωνοϊό και τα νοσοκομεία γεμίζουν γρήγορα με ασθενείς με Covid-19, ο κανόνας που έχει ελεγχθεί με εμβολιασμό (ανάρρωση, εμβολιασμός, έλεγχος-PCT) στη Σλοβενία ​​θα επεκταθεί σε έναν αριθμό των δραστηριοτήτων από σήμερα.

Ο υπουργός Υγείας Janez Poklukar παρουσίασε το νέο κανονισμό, ο οποίος θα τεθεί σε πλήρη ισχύ εντός επτά ημερών, το Σάββατο καθώς παρουσίασε διάφορα σενάρια σύμφωνα με τα οποία η επιδημία θα μπορούσε να εξαπλωθεί, ανάλογα με τα ποσοστά εμβολιασμού.

Η απαίτηση PCT επιβάλλεται σε όλους εκείνους που έρχονται σε επαφή με άλλα άτομα ή συμμετέχουν σε περιβάλλοντα ή δραστηριότητες όπου υπάρχει άμεσος κίνδυνος επιδημίας.

Ο κανόνας PCT θα εφαρμοστεί επομένως στο προσωπικό της υγειονομικής περίθαλψης, της δημόσιας διοίκησης, της εκπαίδευσης και της κατάρτισης, της κοινωνικής φροντίδας, του προσωπικού λιανικού εμπορίου και των υπηρεσιών, των πολιτιστικών δραστηριοτήτων, της θρησκευτικής εκπαίδευσης ή της συλλογικής άσκησης της θρησκευτικής ελευθερίας.

Άλλες δραστηριότητες και ρυθμίσεις όπου το προσωπικό θα πρέπει να πληροί τους κανόνες PCT περιλαμβάνουν σπορ εσωτερικού χώρου, υπηρεσίες ταξί, κοινούς σταθμούς εργασίας, αστυνομία, υπηρεσίες ασφαλείας, υπηρεσίες επιθεώρησης, τροχονόμους και χειριστές ανελκυστήρων καμπίνας.

Ο κανόνας δεν θα ισχύει σε περιπτώσεις έκτακτων δραστηριοτήτων για παροχή φροντίδας, δημόσιας ειρήνης και τάξης, ιατρικής βοήθειας, διάσωσης και ανακούφισης από καταστροφές.

Οι εξαιρέσεις περιλαμβάνουν επίσης παιδιά έως 12 ετών, γονείς που φέρνουν μικρά παιδιά στο νηπιαγωγείο ή στο σχολείο και πελάτες υπηρεσιών και καταστημάτων λιανικής.

Ωστόσο, το PCT θα ισχύει για τους κρατούμενους σε εγκαταστάσεις διαμονής, όπως σπίτια φροντίδας, φυλακές, κέντρα ασύλου και οίκους ένταξης, ή τους επισκέπτες τους, συμπεριλαμβανομένων επισκεπτών νοσηλευόμενων ασθενών, καθώς και αθλητές που ασχολούνται με αθλήματα επαφής εντός και εξωτερικού χώρου και ανυψώνουν επιβάτες.

Για όσους δεν έχουν εμβολιαστεί ή αναρρώσει, η απαίτηση δοκιμών θα ικανοποιηθεί επίσης με ταχείες δοκιμές αντιγόνου ή αυτοέλεγχο μία φορά την εβδομάδα. Ο αυτοέλεγχος μπορεί να πραγματοποιηθεί στο σπίτι ή στην εργασία με το κόστος να καλύπτεται από τον εργοδότη.

Οι εξετάσεις για όσους δεν μπορούν να εμβολιαστούν λόγω της κατάστασης της υγείας τους θα πληρωθούν από το κράτος. Το ίδιο ισχύει για τον εθελοντικό αυτοέλεγχο μεγαλύτερων παιδιών δημοτικού και μαθητών δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης.

Οι μάσκες προσώπου θα είναι υποχρεωτικές σε όλους τους εσωτερικούς δημόσιους χώρους καθώς και σε εξωτερικούς χώρους όταν δεν είναι δυνατόν να τηρηθεί απόσταση τουλάχιστον 1,5 μέτρου.

Θα υπάρξουν κάποιες εξαιρέσεις από τον κανόνα της μάσκας, συμπεριλαμβανομένων παιδιών έως 7 ετών, μαθητών στις πέντε πρώτες τάξεις του δημοτικού σχολείου ή των δύο πρώτων τάξεων του μουσικού σχολείου, εκπαιδευτικών προσχολικής ηλικίας και μαθητών και μαθητών στο χορό και ορισμένα μαθήματα μουσικής και φυσικής αγωγής.

Οι μάσκες δεν θα είναι επίσης υποχρεωτικές όταν ο κανόνας PCT εφαρμόζεται σε δημόσιους χώρους για μέλη του ίδιου νοικοκυριού.

Παρουσιάζοντας τα μέτρα, ο Poklukar επανέλαβε τη σημασία του εμβολιασμού, λέγοντας ότι εάν δεν ανοσοποιηθεί επαρκές μερίδιο του πληθυσμού, η Σλοβενία ​​βρίσκεται ενώπιον «σκληρού φθινοπώρου». Το τέταρτο κύμα αναμένεται να κορυφωθεί τον Οκτώβριο.

Ο αριθμός αναπαραγωγής που δείχνει πόσα άτομα μολύνονται κατά μέσο όρο από κάθε μολυσμένο άτομο είναι σήμερα μεταξύ 1,2 και 1,5. Επί του παρόντος, το 47% του πληθυσμού έχει λάβει μία δόση εμβολίου και το 43% έχει εμβολιαστεί πλήρως./ibna