Ελλάδα: Ο πρώην Κύπριος Ευρωπαίος Επίτροπος Στυλιανίδης, Υπουργός Πολιτικής Προστασίας

Ελλάδα: Ο πρώην Κύπριος Ευρωπαίος Επίτροπος Στυλιανίδης, Υπουργός Πολιτικής Προστασίας

Τον Κύπριο πολιτικό Χρήστο Στυλιανίδη επέλεξε ο Έλληνας Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης να του αναθέσει το νεοσύστατο Υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας.

Ο Έλληνας Πρωθυπουργός, στον ανασχηματισμό της Κυβέρνησης την περασμένη Τρίτη, είχε ανακοινώσει τον πρώην Υπουργό Άμυνας της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Ευάγγελο Αποστολάκη για τη θέση του Υπουργού Πολιτικής Προστασίας.

Όμως αμέσως μετά την ανακοίνωση του ονόματος του πρώην Υπουργού Άμυνας, ο Αποστολάκης δεν αποδέχτηκε τον διορισμό προκαλώντας πολιτική κρίση αλλά και ένταση μεταξύ Κυβέρνησης και Αξιωματικής Αντιπολίτευσης.

Μετά από σχεδόν μια βδομάδα με κενές τις θέσεις του Υπουργείου Πολιτικής Προστασίας και κατόπιν συνεννόησης του Έλληνα Πρωθυπουργού με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη, αποφασίστηκε ότι Υπουργός αναλαμβάνει ο Κύπριος πολιτικός, πρώην βουλευτής του ΔΗΣΥ, κυβερνητικός εκπρόσωπος, ευρωβουλευτής και πρώην Ευρωπαίος Επίτροπος προτεινόμενος από την Κύπρο, Χρήστο Στυλιανίδη.

Ο Χρήστος Στυλιανίδης θα λάβει τιμητική πολιτογράφηση με τις διαδικασίες που προβλέπονται, καθώς είναι υπήκοος της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Είναι ο τρίτος Υπουργός Κυπριακής καταγωγής που αναλαμβάνει αξίωμα σε ελληνική κυβέρνηση. Είχαν προηγηθεί ο Λουκής Ακρίτας ως υφυπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων το 1963-64 και ο Γιάννος Κρανιδιώτης ως Αναπληρωτής Υπουργός Εξωτερικών το 1999.

Τη θέση του Υφυπουργού αναλαμβάνει ο πτέραρχος ε.α Ευάγγελος Τουρνάς ο οποίος είχε διατελέσει Αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Αεροπορίας./ibna