Την Ημέρα της Ενοποίησης εορτάζει η Βουλγαρία

Την Ημέρα της Ενοποίησης εορτάζει η Βουλγαρία

Η Ημέρα της Ενοποίησης γιορτάζεται στις 6 Σεπτεμβρίου, προς τιμήν της ενοποίησης της Ανατολική Ρωμυλίας και του Πριγκιπάτου της Βουλγαρίας στις 6 Σεπτεμβρίου του 1885.

Η Βουλγαρία έγινε μέρος της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας το 1396. Τον Απρίλιο του 1876, σημειώθηκε μια σειρά εξεγέρσεων κατά της Τουρκοκρατίας στη Βουλγαρία.

Η σκληρή καταστολή των εξεγέρσεων από τους Οθωμανούς οδήγησε σε εκτεταμένη διεθνή καταδίκη και τον Απρίλιο του 1877, η Ρωσία κήρυξε επίσημα τον πόλεμο στην Οθωμανική Αυτοκρατορία. Ο πόλεμος τελείωσε τον Μάρτιο του 1878 με την υπογραφή της συνθήκης ειρήνης του Αγίου Στεφάνου.

Η Μεγάλες Δυνάμεις τότε πίστευαν ότι η συνθήκη ειρήνης δημιούργησε μια Βουλγαρία, που ήταν πολύ μεγάλη και θα είχε υπερβολική επιρροή στην περιοχή. Ως αποτέλεσμα, βάσει της Συνθήκης του Βερολίνου το 1878, η Νότια Βουλγαρία (Ανατολική Ρωμυλία) διαχωρίστηκε από το Πριγκιπάτο της Βουλγαρίας και επέστρεψε στην Οθωμανική Αυτοκρατορία, με μερική αυτονομία.

Οι Βούλγαροι θεώρησαν ότι η απόφαση της Συνθήκης του Βερολίνου ήταν άδικη. Τα επόμενα επτά χρόνια, αρχικά οι ειρηνικές διαδηλώσεις έδωσαν τη θέση τους σε εξέγερση και συγκρούσεις. Η Βουλγαρική Μυστική Κεντρική Επαναστατική Επιτροπή δημιουργήθηκε τον Φεβρουάριο του 1885, η οποία οργάνωσε εκδηλώσεις και εξεγέρσεις σε πόλεις της Ανατολικής Ρωμυλίας, σχεδιασμένες να βοηθήσουν στη διαδικασία ενοποίησης. Στις 6 Σεπτεμβρίου 1885, η Βουλγαρία και η Ανατολική Ρωμυλία ανακήρυξαν την ενοποίησή τους στην Φιλιππούπολη.

Η ενοποίηση εξόργισε αρκετά ισχυρά έθνη και οδήγησε στον Σερβοβουλγαρικό πόλεμο. Η Βουλγαρία αναδείχθηκε νικήτρια από αυτή τη σύγκρουση και καθιέρωσε την αποδοχή των συνόρων της.

Πολλοί στη Βουλγαρία θεωρούν τα γεγονότα της 6ης Σεπτεμβρίου 1885 πιο σημαντικά για την δημιουργία της Βουλγαρίας από την υπογραφή της Συνθήκης του Αγίου Στεφάνου στις 3 Μαρτίου 1877, η οποία σηματοδοτεί την Εθνική Ημέρα της Βουλγαρίας.

Οι εορτασμοί για την Ημέρα της Ενοποίησης επικεντρώνονται στη Φιλιππούπολη, όπου κηρύχθηκε η ενοποίηση. αν και άλλες πόλεις σε όλη τη χώρα θα τιμήσουν την επέτειο της ενοποίησης με παρελάσεις και τελετές./ibna