Κύπρος: Πραγματοποιήθηκε η πρώτη Διακυβερνητική Σύνοδος Κύπρου Αιγύπτου στο Κάιρο

Κύπρος: Πραγματοποιήθηκε η πρώτη Διακυβερνητική Σύνοδος Κύπρου Αιγύπτου στο Κάιρο

Στο Κάιρο βρέθηκε την Κυριακή ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης, όπου συναντήθηκε με τον Αιγύπτιο ομόλογο του Abdel Fattah Al Sisi, για την πραγματοποίηση της πρώτης Διακυβερνητικής Συνόδου Κύπρου Αιγύπτου.

Στη συνέντευξη τύπου που πραγματοποιήθηκε μετά το πέρας της πρώτης Διακυβερνητικής Συνάντησης, ο Αιγύπτιος Πρόεδρος εξέφρασε την πάγια στήριξη της Αιγύπτου στη Λευκωσία στο θέμα του Κυπριακού.

Ο Sisi τάχθηκε υπέρ του σεβασμού του διεθνούς δικαίου στο Κυπριακό, μίλησε για  την ανάγκη μη παρέμβασης στις εσωτερικές υποθέσεις άλλων κρατών και εξέφρασε την πάγια στήριξη της χώρας του στην Κύπρο στο θέμα του Κυπριακού.

Καλωσόρισε τον Κύπριο Πρόεδρο και όλους τους Υπουργούς που τον συνόδευαν «στη δεύτερη χώρα τους την Αίγυπτο», όπως είπε χαρακτηριστικά, τονίζοντας τις μεγάλες δυνατότητες των δύο φίλων χωρών να επιτύχουν τα κοινά τους συμφέροντα ως ένα πρότυπο συνεργασίας σε περιφερειακό επίπεδο.

Και οι δύο Πρόεδροι εξέφρασαν τη βούλησή τους για περαιτέρω στενότερη συνεργασία των δύο χωρών σε όλους τους τομείς.

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης χαρακτήρισε «ιστορική τη χτεσινή Διακυβερνητική Σύνοδο, καθώς είναι η πρώτη που πραγματοποιείται μεταξύ των δύο χωρών, επιβεβαιώνοντας όχι μόνο το εξαίρετο των σχέσεων μας, αλλά και την κοινή βούληση αφενός για ουσιαστική ενίσχυση του ήδη πλούσιου συμβατικού πλαισίου συνεργασίας και αφετέρου για επιπρόσθετη αναβάθμιση και ενίσχυση των πολιτικό-οικονομικών μας δεσμών».

Σημείωσε ότι «κατά τη διάρκεια της Συνόδου, αλλά και των διμερών επαφών μεταξύ των Υπουργών Εξωτερικών, ΄Άμυνας, Ενέργειας, Γεωργίας, Παιδείας και Υφυπουργού Ναυτιλίας, είχαμε την ευκαιρία τόσο να ανασκοπήσουμε την ήδη στενή συνεργασία μεταξύ των δύο κρατών όσο και να αναπτύξουμε ιδέες και απόψεις για διεύρυνση της σε νέους τομείς.

«Στρατηγική» χαρακτήρισε τη συνεργασία με την Αίγυπτο, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης.

Σε ανάρτησή του από το Κάιρο, ο Πρόεδρος  της Δημοκρατίας ανέφερε ότι: «Με τον Πρόεδρο κατά τη διάρκεια της Συνόδου αλλά κ των διμερών επαφών μεταξύ των Υπουργών Εξωτερικών, Ενέργειας, Άμυνας, Γεωργίας, Παιδείας και Ναυτιλίας, είχαμε την ευκαιρία να αναπτύξουμε ιδέες και απόψεις για διεύρυνση της συνεργασίας μας σε νέους τομείς. Αμοιβαία ήταν η θέση για θεσμοθέτηση της #G2G Συνόδου για εξέταση της υλοποίησης των τομεακών συμπράξεων στη βάση του οδικού χάρτη που έχουμε καθορίσει, αλλά και της ευρύτερης μας συνεργασίας, η οποία, πλέον, θεωρείται ως στρατηγική».

Όπως αναφέρει ακόμη η σελίδα της Προεδρία στο Twitter συμφωνήθηκαν μεταξύ των δύο χωρών τα ακόλουθα:

Διαπραγματεύσεις για υπογραφή Μνημονίου Συναντίληψης στους τομείς της Ανώτερης Εκπαίδευσης και Έρευνας και της Συμφωνίας για Αμοιβαία Αναγνώριση Τίτλων Σπουδών, με στόχο την ενίσχυση της συνεργασίας μεταξύ των Ακαδημαϊκών Ιδρυμάτων κ την εκατέρωθεν αύξηση ανταλλαγής φοιτητών.

Στη βάση της Συμφωνίας Κύπρου – Αιγύπτου στον Τομέα της Ηλεκτρικής Ενέργειας και των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, συμφωνήθηκε η ανταλλαγή τεχνογνωσίας, ιδιαίτερα επί της αξιοποίησης ηλιακών θερμικών και φωτοβολταϊκών συστημάτων, καθώς και παραγωγής πράσινου υδρογόνου.

Στον τομέα του Εμπορίου, συμφωνήθηκε η θεσμοθέτηση επιχειρηματικών φόρουμ, ώστε να ενισχυθούν οι δεσμοί μεταξύ των επιχειρηματικών επιμελητηρίων, με στόχο την αύξηση του εμπορίου υπηρεσιών και αγαθών, ιδιαίτερα φαρμακευτικών σκευασμάτων και προϊόντων υδατοκαλλιέργειας./ibna