Βουλγαρία: Στις 14 Νοεμβρίου οι Προεδρικές εκλογές, άγνωστη η ημερομηνία για νέες κοινοβουλευτικές εκλογές

Βουλγαρία: Στις 14 Νοεμβρίου οι Προεδρικές εκλογές, άγνωστη η ημερομηνία για νέες κοινοβουλευτικές εκλογές

«Η αποτυχία των βουλευτών μας να εκλέξουν για άλλη μια φορά μια κανονική κυβέρνηση δεν εξαντλεί την ευθύνη τους απέναντι στους Βούλγαρους πολίτες και η ατζέντα δεν είναι τόσο η ημερομηνία των εκλογών, όσο το αν η Εθνοσυνέλευση θα μπορέσει να κινητοποιηθεί για να κάνει τουλάχιστον ένα μέρος της νομοθετικής εργασίας. Η ευθύνη για την ενημέρωση του προϋπολογισμού ανήκει στους βουλευτές».

Αυτό δήλωσε ο Πρόεδρος Rumen Radev αφού το Βουλγαρικό Σοσιαλιστικό Κόμμα (BSP) θα επιστρέψει την τρίτη εντολή για τον σχηματισμό υπουργικού συμβουλίου, η οποία δεν καρποφόρησε την Τρίτη και το κοινοβούλιο αποφάσισε να διεξαγάγει τις προεδρικές εκλογές στις 14 Νοεμβρίου.

Τις υπόλοιπες ημέρες, όλοι περιμένουμε από τους βουλευτές να οργανώσουν το έργο τους όσο το δυνατόν καλύτερα, τόνισε ο Radev και πρόσθεσε ότι εκτός από την ενημέρωση του προϋπολογισμού, υπάρχουν και άλλα σημαντικά νομοσχέδια.

Ο Βούλγαρος Πρόεδρος δεν καθόρισε συγκεκριμένη ημερομηνία για τη διάλυση της 46ης Εθνοσυνέλευσης.

Έχω επανειλημμένα δηλώσει ότι η ανάμειξη κοινοβουλευτικών και προεδρικών εκλογών είναι ενάντια στο πνεύμα του Συντάγματός μας. Φυσικά, η επιλογή “2 σε 1” δεν είναι προς το συμφέρον του προεδρικού θεσμού, πρόσθεσε ο Radev και πρόσθεσε ότι θα επιδιώξει μια λογική ισορροπία για τις εκλογές.

Σύμφωνα με τον ίδιο, το θέμα ενός υπουργικού συμβουλίου δεν βρίσκεται στην ημερήσια διάταξη αυτή τη στιγμή.

Δεν σχολίασε ένα πιθανό μελλοντικό πολιτικό σχέδιο γύρω από τους υπηρεσιακούς υπουργούς Asen Vassilev και Kiril Petkov.

Υπάρχει ακόμη χρόνος μέχρι τη διάλυση του κοινοβουλίου και αυτή η προσωρινή κυβέρνηση έχει περισσότερη δουλειά να κάνει. Με αυτό θέλω να δείξω ότι ένα νέο μοντέλο είναι δυνατό. Αυτό το μοντέλο αποδείχθηκε επιτυχές, είπε ο Rumen Radev.

Τόνισε ότι η Εθνοσυνέλευση αρνήθηκε να προβεί σε οποιαδήποτε ενέργεια σχετικά με το σχέδιο ανάκαμψης και βιωσιμότητας. Σύμφωνα με τον Πρόεδρο, αυτό δεν είναι καλό μήνυμα για τους Βούλγαρους πολίτες./ibna